ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Στις 23 Μαΐου η εκταμίευση του ποσού για τις εφημερίες 2015 από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Οι τεχνικές λεπτομέρειες ώστε να αρχίσει η πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του τριμήνου Ιανουαρίου-Μαρτίου 2015, αναμένεται να συζητηθούν σήμερα Τρίτη στη συνάντηση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομίας και Υγείας, Δημήτρη Μάρδα και Ανδρέα Ξανθού.

Στις 23 Μαΐου η εκταμίευση του ποσού για τις εφημερίες 2015 από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Την απάντηση αυτή έδωσε ο κ. Ξανθός στη συνάντησή του, χθες, με αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ. Το συνολικό καθυστερούμενο ποσό είναι 49,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Μάρδα, η εκταμίευση των εφημεριών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου θα γίνει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις 23 Μαΐου, ώστε τα κονδύλια να διοχετευθούν στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων και εν συνεχεία να εκταμιευτούν μέσω της ΕΑΠ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των γιατρών, προκειμένου αυτοί να μπορούν να κάνουν ανάληψη στις 27 Μαΐου.

Προϋπόθεση για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω, όπως σχολιάζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, είναι η ετοιμότητα των Διοικήσεων των Νοσοκομείων, οι οποίες πρέπει να ενταλματοποιήσουν τις εφημερίες τριμήνου και να προσκομίσουν το ταχύτερο τα εντάλματα στους Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε στις 23 να είναι εφικτή η ανάρτηση των κονδυλίων στην ΕΑΠ.

Πάντως στο ερώτημα για το αν θα υπάρξει κανονικότητα στην καταβολή των εφημεριών -δηλαδή να καταβληθούν και οι εφημερίες του Απριλίου στην ώρα τους- ο αναπληρωτής υπουργός δεν απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΙΝΑΠ. Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός, σύμφωνα πάντα με την ΕΙΝΑΠ, δεν έδωσε απάντηση στο ερώτημα για την κάλυψη των ανασφάλιστων, δηλαδή αν θα διατεθούν επιπλέον κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο ερώτημα για τον καταμερισμό των 4.500 προσλήψεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο Α. Ξανθός είπε ότι δεν έχει γίνει η ποσόστωση. Τόνισε πως οι διορισμοί σχεδιάζεται να γίνουν από αρχές 2016. Ο αναπληρωτής υπουργός υγείας, αναφερόμενος στις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού (800 γιατροί, 585 νοσηλευτές και 600 άτομα -κυρίως γιατροί- για τις άγονες γραμμές), είπε ότι επιταχύνονται για να μην κλείσουν τμήματα λόγω ελλείψεων του προσωπικού! Φυσικά παραδέχτηκε ότι θα πληρώνονται από τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων.

Το θέμα της διαπραγμάτευσης είναι άρρηκτα δεμένο με όλες τις κινήσεις της κυβέρνησης κι έτσι, σύμφωνα με μέλη της ΕΙΝΑΠ, όταν θέσαμε το ζήτημα ότι τα νοσοκομεία έχουν πάρει μόνο τη μισή επιχορήγηση του Ιανουαρίου του 2015, ο κ. Α. Ξανθός επανέλαβε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την συμφωνία και το πότε η χώρα θα έχει την απαιτούμενη ρευστότητα.

Αναφερόμενος στο σύστημα εφημεριών, είπε ότι θα συγκροτηθεί επιτροπή που θα παρουσιάσει το πόρισμά της. Ειδικότερα απ' το χώρο της ψυχικής υγείας, θα μπει στο σύστημα εφημεριών το Αιγινήτειο. Στην παρατήρηση ότι οι δημόσιες δομές πεθαίνουν, ο κ. Ξανθός παρέπεμψε στην επαναδιαπραγμάτευση στη βάση των ευρωπαϊκών οδηγιών για την ψυχική υγεία.

Όσον αφορά στην κατάργηση του πλαφόν στη συνταγογράφηση από νοσοκομειακούς γιατρούς, ο Α. Ξανθός είπε ότι θα το εξετάσει.

Τέλος, για το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης, υπογράμμισε πως το θέμα θα τεθεί σε τροπολογία.