ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η ελπιδοφόρα επανεκκίνηση στο υπ. Υγείας και οι πρώτες δυσκολίες: Τα νοσοκομεία στεγνά από υλικά...

Κατευθείαν στα δύσκολα και στα βαθειά νερά, πέφτουν οι δύο Κρητικοί του υπουργείου Υγείας, οι κ.κ. Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, οι οποίοι ανέλαβαν χθες Τετάρτη καθήκοντα, σε ένα από τα ζωντανά αλλά και δύσκολα υπουργεία της επικράτειας.

Η ελπιδοφόρα επανεκκίνηση στο υπ. Υγείας και οι πρώτες δυσκολίες: Τα νοσοκομεία στεγνά από υλικά...

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Έτσι με το καλημέρα στην Αριστοτέλους, δεν υπάρχει περιθώριο ανάσας, αφού το σύστημα – το γνωρίζουν καλά άλλωστε και οι δύο ως γιατροί μέσα από τα σπλάχνα του ΕΣΥ και ως συνδικαλιστές - σχεδόν καταρρέει.

Το είπε ξεκάθαρα ο κ. Πολάκης «δεν χρειαζόμαστε διάβασμα τα ξέρουμε καλά τα θέματα» και το γνωρίζει ήδη και ο κ. Ξανθός πολύ καλά όχι μόνο ως αναπληρωτής στην πρώτη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ως τομεάρχης Υγείας, όταν βρισκόταν στην Αντιπολίτευση.

Με το καλημέρα λοιπόν, θα πρέπει να δουν άμεσα τι γίνεται με τα νοσοκομεία, καθώς στεγνώνουν από αναλώσιμα και υλικά. Ασφαλείς πληροφορίες από προμηθευτές και από φαρμακευτικές βιομηχανίες, αναφέρουν ότι σε τρεις περίπου εβδομάδες, δεν θα υπάρχουν αναλώσιμα με αποτέλεσμα πολλά νοσοκομεία, να μην μπορούν να δέχονται ασθενείς. Στην δραματική αυτή κατάσταση, είναι λογικό να αντιληφθούμε πως έφθασαν τα πράγματα, καθώς από την μία πλευρά υπάρχει το capital control και από την άλλη, η έλλειψη ρευστότητας με τις τεράστιες οφειλές του ΕΟΠΥΥ αλλά και των νοσηλευτηρίων προς τις επιχειρήσεις.

Όπως τόνισε χθες αμέσως μετά την τελετή παραλαβής παράδοσης ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, το θέμα αυτό, θα το δούμε άμεσα.
Χρειάζεται ομαλοποίηση της χρηματοδότησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, καθώς υπάρχουν δυσλειτουργίες, επεσήμανε ο υπουργός.
Αλλά και η ατάκα του ότι τα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα στον χώρο, έχουν οδηγήσει σε διαρκή κίνδυνο blackout του συστήματος, καταδεικνύει την επίγνωση που διακατέχει τον νέο υπουργό Υγείας.

Οι προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού, αποτελούν την αιχμή του δόρατος της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, αφού και οι δύο άνδρες, γνωρίζουν καλά, πως η υποστελέχωση είναι δραματική τόσο για το ΕΣΥ, για τις δημόσιες δομές όσο και για το ΠΕΔΥ. Ήδη ο νέος υπουργός υγείας, το επεσήμανε λέγοντας, ότι απαιτείται έκτακτη ενίσχυση των δημοσίων δομών με προσωπικό, άμεσα.
Την ίδια στιγμή και οι δύο, γνωρίζουν καλά πως εφόσον δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, μόνο με την αγαστή συνεργασία του προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού) μπορούν να προχωρήσουν. Είναι χαρακτηριστική δε η φράση του κ. Πολάκη, ότι με όλο το προσωπικό, θα προχωρήσουμε σε ένα νέο συμβόλαιο τιμής.

Άμεσης προτεραιότητας όμως, θα είναι και οι αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων, κάτι που το τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Η έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το χτύπημα της διαφθοράς και η ηθικοποίηση του συστήματος, αποτελούν κρίσιμο στοίχημα για την νέα πολιτική ηγεσία, όπως τόνισαν οι δύο άνδρες. Το χτύπημα της προκλητής ζήτησης, σπατάλης και διαφθοράς φαίνεται πως θα γίνει η σημαία της νέας πολιτικής ηγεσίας, και όπως τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ο κ. Παύλος Πολάκης, η διαφθορά έχει ονοματεπώνυμο: υπερτιμολογήσεις, οι οποίες αποτελούν το 90% στο πεδίο της διαφθοράς ενώ το φακελάκι αποτελεί μόνο το 10%.

Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατανεμηθεί και το χαρτοφυλάκιο των αρμοδιοτήτων των δύο ανδρών, ενώ η πρώτη συνέντευξη τύπου, θα δοθεί αμέσως μετά τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμη:

Νέο συμβόλαιο τιμής στο υπ. Υγείας - Ξανθός: Διαρκής ο κίνδυνος λειτουργικού μπλακάουτ στο σύστημα - Πολάκης: Δεν χρειαζόμαστε διάβασμα

Ανδρέας Ξανθός: Η αριστερή ιδεολογία που θέλει να τιθασεύσει το Τρίτο Μνημόνιο χάριν της υγείας