ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μειωμένα κονδύλια από τον προυπολογισμό για την υγεία

Μειωμένακονδύλια της τάξης των 620 εκατ. ευρώ εξαιτίας της περικοπής της φαρμακευτικήςδαπάνης αλλά και των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων, καταγράφει τοπροσχέδιο του προυπολογισμού που κατέθεσε χθες η ηγεσία του υπουργείουΟικονομικών.
Μειωμένα κονδύλια από τον προυπολογισμό για την υγεία

Μειωμένακονδύλια της τάξης των 620 εκατ. ευρώ εξαιτίας της περικοπής της φαρμακευτικήςδαπάνης αλλά και των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων, καταγράφει τοπροσχέδιο του προυπολογισμού που κατέθεσε χθες η ηγεσία του υπουργείουΟικονομικών.

Αναλυτικά,τα μειωμένα κονδύλια θα προέλθουν κυρίως:

- Από τημείωση των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων, από 1,9 δισ. ευρώ το 2013 στο1,6 δισ. το 2014.

- Από τημείωση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, από 2,37 δισ. το 2013 στα 2 δισ. το2014.

- από το εισιτήριο των 25 ευρώ ανά νοσηλεία, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίουκαι εκτιμάται ότι θα αποδώσει στο σύστημα υγείας περίπου 95 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, αυξημένεςκατά 566 εκατ. ευρώ αναμένεται να είναι για το 2014, οι δαπάνες για τηνασφάλιση, την περίθαλψη και την κοινωνική προστασία, οι οποίες θα διαμορφωθούν σε 15.935 εκατ. ευρώ.

Η αύξησηαυτή, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προυπολογισμού, αποδίδεται κυρίως:

- Στην ανάγκη πρόσθετηςχρηματοδότησης των νοσοκομείων εξαιτίας μειωμένης χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ

- Στην αύξηση τηςεπιχορήγησης στον ΟΓΑ λόγω μείωσης των αποδιδόμενων πόρων του

- Στη εκτίμησηγια αυξημένες δαπάνες από τη χορήγηση του επιδόματος Πολυτέκνων και

- Στις δαπάνεςγια τη χορήγηση αποζημιώσεων του προσωπικού της ΕΡΤ.

Το ταμειακό ισοζύγιοτων Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (Ασφαλιστικά Ταμεία, Οργανισμοί Απασχόλησης,ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία) αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1.007 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου των 3.187 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία εκτέλεσηςτου προϋπολογισμού καταγράφουν σημαντική αύξηση των δαπανών του, κυρίως, στους τομείς για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλια ιδιωτικών κλινικών και φυσικοθεραπείες.

Το αυξημένο ύψοςτης φαρμακευτικής δαπάνης θα αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή Μηχανισμών αυτόματηςεπιστροφής (clawback) και κλιμακούμενου ποσοστούεπιστροφής (rebate) προκειμένου να επανέλθειστο προϋπολογισθέν ύψος όπως αυτό απορρέει απότο επικαιροποιημένο ΜΠΔΣ

Αντίστοιχοι μηχανισμοίέχουν θεσμοθετηθεί και για τις δαπάνες διαγνωστικών εξετάσεων, ιδιωτικών κλινικών και φυσικοθεραπειών.

Ο προϋπολογισμόςτων νοσοκομείων, όσον αφορά στο σκέλος των δαπανών, εκτελείται σύμφωνα με τον αρχικόσχεδιασμό Στο σκέλος, όμως, των εσόδων αναμένεταιυστέρηση λόγω αδυναμίας μεταβίβασης των προϋπολογισθέντων πόρων από το ασφαλιστικόσύστημα (ΕΟΠΥΥ).

Το πρόβλημα αυτόθα αντιμετωπισθεί με την περαιτέρω μεταβίβαση πιστώσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό

Οι δαπάνες γιαμισθούς και συντάξεις θα είναι μειωμένες κατά 133 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσειςγια το 2013.

Το δεύτεροσυνεχόμενο έτος που υλοποιούνται οι στόχοι που είχαν τεθεί στα πλαίσια τουπρογράμματος Οικονομικής Πολιτικής, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, επιτυγχάνουν μικρό αλλά πρωτογενές πλεόνασματης τάξης των 344 εκατ. ευρώ, όταν ο στόχος ήταν για μηδενικό πλεόνασμα.