ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ιατρικά Διαγνωστικά: Οχι στον αφανισμό του κλάδου

Το μήνυμα « Θα αντισταθούμε στον αφανισμό μας, δεν θαδεχθούμε ήσυχα τον θάνατό μας» στέλνει ο κλάδος των Διαγνωστικών, υπογραμμίζονταςότι προχωρά σε επισχέσεις υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ διότι δεν αντέχει ναεργάζεται δωρεάν.
Ιατρικά Διαγνωστικά: Οχι στον αφανισμό του κλάδου

Το μήνυμα « Θα αντισταθούμε στον αφανισμό μας, δεν θαδεχθούμε ήσυχα τον θάνατό μας» στέλνει ο κλάδος των Διαγνωστικών, υπογραμμίζονταςότι προχωρούν σε επισχέσεις υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ διότι δεν αντέχει ναεργάζεται δωρεάν.

Σκοπός του υπουργείου δεν είναι να συγκρατήσει τις δαπάνες,αλλά να καταστρέψει τους έντιμους παρόχους,επιβραβεύοντας τους κλέφτες, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, προσθέτοντας,ότι «το σύστημα rebate / claw back που επιβάλλεται, όπως επιβάλλεται,ενθαρρύνει την αδιαφάνεια και την προκλητή ζήτηση. Δεν στοχεύει στο να ελέγξειτις δαπάνες και να τιμωρήσει όσους έχουν παρανομήσει, αλλά αντίθετα τιμωρείτους τίμιους παρόχους. Ο ισοσκελισμένος – δια μέσω του claw back – ισολογισμόςτου Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σημαίνει επί της ουσίας ότι θα συνεχιστεί η ανυπαρξίαουσιαστικών ελέγχων όπως είναι η θέσπιση διαγνωστικών πρωτοκόλλων και άλλωνμέτρων που θα βοηθούσαν στην συγκράτηση των δαπανών. Επίσης, ως τυφλό οριζόντιομέτρο, ενθαρρύνει τους επιτήδειους σε αθέμιτη και παράνομη αύξηση του κύκλουεργασιών τους, σε ποσοστό ανώτερο του επιβαλλόμενου claw back».

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο Πανελλήνιος ΣύνδεσμοςΙατρικών Διαγνωστικών Κέντρων και η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Φορέων ΠρωτοβάθμιαςΦροντίδας Υγείας, με βάση τα στοιχεία που έχει διαρρεύσει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ.,συνολικά από την εφαρμογή των μέτρων του rebate και του claw Back τοΥπουργείο Υγείας αναζητά επιστροφή δεδουλευμένων αποζημιώσεων για παρακλινικέςεξετάσεις και ιατρικές πράξεις, οι οποίες για το πρώτο εξάμηνο του 2013υπερβαίνουν σε ποσοστό το 40%!!!

Και συνεχίζουν:

«Την ίδια στιγμή ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι υπερήμερος στηνκαταβολή των οφειλομένων του προς τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια έχονταςκαταβάλλει προκαταβολές αμοιβών (90%) μέχρι και τον Μάρτιο του 2013, ενώ όφειλενα έχει καταβάλλει μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 βάση της μεταξύ μας συμβάσεως,χωρίς να έχει προβεί σε έλεγχο και εξόφληση του υπόλοιπου 10%. Ταυτόχρονα οφείλειτο σύνολο σχεδόν των ληξιπρόθεσμων οφειλών (ετών 2007 έως 31.12.2011) παρότι ταχρήματα υπάρχουν στον Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».

Αλήθεια, πιστεύεικανένας λογικός άνθρωπος ότι υπάρχει Διαγνωστικό Κέντρο και Εργαστήριο με ποσοστό κέρδους της τάξεωςτου 40%; Ρωτούν οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει ακόμη, ότι κατά τις επανειλημμένες συναντήσεις που είχετο Συντονιστικό όργανο των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων με τον ΥπουργόΥγείας, τονίσαμε την διάθεσή μας ναβοηθήσουμε την δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα,επιβάλλοντας όμως δίκαια μέτρα τα οποία θα στηρίζουν τους ευσυνείδηταεργαζόμενους παρόχους.

«Δεν πρόκειται όμως να δεχθούμε πρόχειρες ρυθμίσεις, οιοποίες καταστρέφουν τους νόμιμους και υγιείς παρόχους».