ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ελεύθερη συστέγαση ιατρείων και διαιτολογικών γραφείων με σ/ν

Η συστέγαση στον ίδιο χώρο ενός, ή περισσοτέρων ιατρείων, ή οδοντιατρείων ήπολυιατρείου, ή πολυοδοντιατρείου με μονάδες αδυνατίσματος και διαιτολογικές μονάδεςκαι διαιτολογικά γραφεία χωρίς εταιρική σχέση των δικαιούχων, περιλαμβάνεται στονομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας « Ρυθμίσεις υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις»το οποίο συζητήθηκε σήμερα το πρωί στην Βουλή σε δεύτερη ανάγνωση
Ελεύθερη συστέγαση ιατρείων και διαιτολογικών γραφείων με σ/ν

Η συστέγαση στον ίδιο χώρο ενός, ή περισσοτέρων ιατρείων, ή οδοντιατρείων ήπολυιατρείου, ή πολυοδοντιατρείου με μονάδες αδυνατίσματος και διαιτολογικές μονάδεςκαι διαιτολογικά γραφεία χωρίς εταιρική σχέση των δικαιούχων, περιλαμβάνεται στονομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας « Ρυθμίσεις υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις»το οποίο συζητήθηκε σήμερα το πρωί στην Βουλή σε δεύτερη ανάγνωση.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, περιλαμβάνονται και άλλες ρυθμίσεις όπως,θέματα αναφορικά με τις αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ (για παράδειγμα, δεναναγνωρίζονται δαπάνες στον Οργανισμό, εάν κατατεθούν μετά την 20ηημέρα κάθε μήνα) ξοφλήσειςτου Οργανισμού προς τα φαρμακεία αλλά και η δημιουργία Επιτροπής Διαπραγμάτευσης στον ασφαλιστικό Οργανισμό, που θα είναι υπεύθυνη για τις τιμές υλικών και φαρμάκων.

Αναλυτικά, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται τα εξής:

Επιτρέπεται η συστέγαση στον ίδιο χώρο ενός, ή περισσοτέρων ιατρείων, ή οδοντιατρείων ήπολυιατρείου, ή πολυοδοντιατρείου με μονάδες αδυνατίσματος και διαιτολογικές μονάδεςκαι διαιτολογικά γραφεία χωρίς εταιρική σχέση των δικαιούχων. Σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές, ορίζςεται ρητά ότι θα υφίσταται κοινός χώρος αναμονής των ανωτέρω συστεγαζομένων ιδιωτικών φορέων κατ εξαίρεση της κείμενης νομοθεσίας. Κατά τα λοιπά, ισχύουν οι όροι και οι προυποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας των ιδιωτικών φορέων που παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

- Δεν αναγνωρίζονται και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥδαπάνες που υποβάλλονται σε αυτόν, μετά την 20η ημέρα κάθε μήνα. Συστήνεταιστον ΕΟΠΥΥ Επιτροπή Διαπραγμάτευσης προκειμένου να διαπραγματεύεται με όλους τουςσυμβαλλόμενους παρόχους τις αμοιβές, τους όρους των συμβάσεων του Οργανισμού τις τιμέςτων ιατροτεχνολογικών υλικών και φαρμάκων, καθώς και να εισηγείται στο ΔΣ τουΕΟΠΥΥ την διατήρηση ή την τροποποίηση όλων των ανωτέρω. Αξίζει να σημειωθεί,ότι στα μέλη της Επιτροπής δεν καταβάλλεται αποζημίωση.

Στο άρθρο 4 αναφορικά με την εξόφληση του συνόλου των υφισταμένων κατά ταέτη 2010, 2011 και 2012 οφειλών του ΕΟΠΥΥ και των κλάδων υγείας των ΦορέωνΚοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον Οργανισμό προς τα φαρμακεία:

- Δεν απαιτείται η προσκόμισηστον ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, εάντελούν εν ισχύ οι ήδη προσκομισθείσες από τα φαρμακεία για την εξόφληση τωντρεχουσών οφειλών του Οργανισμού.

-

- τα φαρμακεία υποχρεούνται όπως εντός του μηνόςαπό την εξόφληση εκδώσουν και προσκομίσουν πιστωτικό τιμολόγιο προς τονΟργανισμό για το ποσό της εκπτώσεως επί της συναλλακτικής αξίας (αξίαπαραστατικού στοιχείου προ ΦΠΑ) που παρασχέθηκε. Η καταβολή γίνεται με έκδοσηχρηματικού εντάλματος ύστερα από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο που διενεργείται απότις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ ή των φορέων των οποίων ο κλάδος υγείαςμεταφέρθηςε στον ΕΟΠΥΥ.

Εάν μετά τηνκαταβολή της προκαταβολής, κατά τον έλεγχο και την εκκαθάριση των παραστατικώνπροκύψει οφειλόμενο ποσό μικρότερο του προκαταβληθέντος, η διαφοράπαρακρατείται από τους επόμενους λογαριασμούς των φαρμακείων.