ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Από αύριο μέχρι και την Κυριακή οι επισχέσεις των Κλινικών

Τις επισχέσεις υπηρεσιών – όπως έχουν ανακοινώσει ήδη εδώ και πολύ καιρό-  ξεκινούν από αύριο 29 Οκτωβρίου και μέχρι τηνΚυριακή 3 Νοεμβρίου οι Ιδιωτικές Κλινικές, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότιβρίσκεται σε ασφυξία ένας υγιής κλάδος με πολλές θέσεις εργασίας ο οποίοςσυνεισφέρει σημαντικά στην  πραγματικήοικονομία.
Από αύριο μέχρι και την Κυριακή οι επισχέσεις των Κλινικών

Τις επισχέσεις υπηρεσιών – όπως έχουν ανακοινώσει ήδη εδώ και πολύ καιρό- ξεκινούν από αύριο 29 Οκτωβρίου και μέχρι τηνΚυριακή 3 Νοεμβρίου οι Ιδιωτικές Κλινικές, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότιβρίσκεται σε ασφυξία ένας υγιής κλάδος με πολλές θέσεις εργασίας ο οποίοςσυνεισφέρει σημαντικά στην πραγματικήοικονομία.

Την ίδια ώρα και ως μία ύστατη προσπάθεια απέναντιστην κυβέρνηση προκειμένου να πληρωθούν, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, δηλώνουν ότι «είναι διατεθειμένοινα στηρίξουν τον φετεινό προυπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και την εθνική προσπάθεια γιαεπίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, προσφέροντας δωρεάν τις ιατρικές πράξεις οιοποίες υπερβαίνουν τον κύκλο εργασιών τους του 2012 για τον ΕΟΠΥΥ συν την προυπολογισθείσααύξηση του 2013». Την πρόταση αυτή, αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον υπουργόΥγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη, η οποία μάλιστα δημοσιεύτηκε σε όλα τα Κυριακάτικαφύλλα.

Αναφορικά με τις επισχέσεις, αυτό πρακτικά σημαίνειότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους και θα διεκδικούν αργότερατα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ, εφόσον λήξει το εμπάργκο των Κλινικών απέναντι στονΟργανισμό.

Το παράπονο πάντως του Συνδέσμου Ιατρικών ΔιαγνωστικώνΚέντρων και της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας ΦροντίδαςΥγείας είναι ότι ενώ σχεδόν όλοι οι πάροχοι υγείας έχουν πληρωθεί μέχρι και τονΙούνιο, οι Κλινικές πληρώθηκαν τελευταία φορά τον περασμένο Φεβρουάριο. «Καταλαβαίνουμε, ότι δεν υπάρχει ρευστό», τονίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου «αλλά ας κάνει κάτι η κυβέρνηση, ας δείξει ένα δείγμα υποστήριξης σε έναν υγιή κλάδο που έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία».

Ο κλάδος παραμένει απλήρωτος για υπηρεσίες που παρείχε από το 2007 μέχρι καισήμερα, ποσό, που ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα για τα έτη 2012 και 2013για δύο μήνες, οι επιχειρήσεις έχουν λάβει μόνο προκαταβολές και εκκρεμούν όλεςοι υπόλοιπες οφειλές. Συνολικά οι οφειλές (παλαιές και νέες ) προς τον κλάδοανέρχονται σε 800 εκατ. ευρώ.

Η σταγόνα που ξεχείλισεπάντως το ποτήρι, είναι το rebate και το clawback που ζητά από τις Κλινικές και Διαγνωστικά η κυβέρνηση και ειδικότερα οΕΟΠΥΥ, ποσό που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 45% των χρημάτων που χρωστά ο ασφαλιστικόςΟργανισμός στις επιχειρήσεις.

Ο ιδιωτικός τομέας υγείαςαπασχολεί άμεσα περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους, συντηρεί περισσότερεςαπό 30.000 θέσεις εργασίας μέσω έμμεσων συνεργασιών και καλύπτειτο 39% των υπηρεσιών υγείας στη χώρα.