ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Στο ΣτΕ γιατροί και διαγνωστικά για την ακύρωση του rebate

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας ετοιμάζεται να προσφύγειο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, προκειμένου να ακυρωθεί το rebate (επιστροφή), μέτρο που θα εφαρμοσθεί στα Διαγνωστικά Εργαστήρια καιΙατρεία, σύμφωνα με πρόσφατη υπουργική απόφαση του υφυπουργού Υγείας (Ν.  4172/2013). Παράλληλα ετοιμάζει κινητοποιήσεις για το προσεχές διάστημα.
Στο ΣτΕ γιατροί και διαγνωστικά για την ακύρωση του rebate

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας ετοιμάζεται να προσφύγειο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, προκειμένου να ακυρωθεί το rebate (επιστροφή), μέτρο που θα εφαρμοσθεί στα Διαγνωστικά Εργαστήρια καιΙατρεία, σύμφωνα με πρόσφατη υπουργική απόφαση του υφυπουργού Υγείας (Ν. 4172/2013).

Την ίδια ώρα, με αφορμή το θέμα αυτό, ο ΙΣΑ καλεί τουςεπαγγελματίες υγείας σε έκτακτη συνάντηση το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στα γραφεία του Συλλόγου, προκειμένου νακαθορίσουν την περαιτέρω στάση τους η οποία θα σημαδευτεί από κινητοποιήσειςγια το προσεχές διάστημα.

Να σημειωθεί ότι το rebate, θα εφαρμοσθείσε όλους τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους, με κλιμακούμενο ποσοστό, καθώς και στους ιατρούς που έχουν ειδικότητακαρδιολογίας, γαστρεντερολογίας, νευρολογίας και φυσιατρικής, αλλά στουςιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Τούτο σημαίνει πρακτικά, όπως εξηγεί ο ΙΣΑ, ότι στουςιατρούς, που ήδη παραμένουν απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ επί μακρόν, στους οποίουςήδη έχουν επιβληθεί άλλα μέτρα περικοπών από το μηχανισμό αυτόματων επιστροφώνclaw back», έρχεται να προστεθεί άλλο ένα μέτρο οικονομικής αφαίμαξης καιαφανισμού τους.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον Σύλλογο, στηρίζεται σεαντισυνταγματικές και, ως εκ τούτου ανεφάρμοστες, νομοθετικές διατάξεις, ενώεπιπλέον ο μηχανισμός αυτός επιστροφών, όπως ρυθμίζεται από τις σχετικέςδιατάξεις, παραβιάζει σειρά συνταγματικών διατάξεων και αρχών (τη γενική αρχήτης ισότητας ενώπιον του νόμου, την ειδικότερη αρχή της ισότητας ενώπιον τωνδημοσίων βαρών, τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αλλά και τηνεπαγγελματική ελευθερία).

«Η διαμορφούμενη κατάσταση καταλήγει εν τέλει να αποστερείτους ιατρούς από την ίδια τη δυνατότητά τους να ασκούν το επάγγελμά τους μέσααπό ένα ορθολογικά οργανωμένο ιδιωτικό ιατρείο ή εργαστήριο, που είναι βιώσιμο»,καταλήγει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.