ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΙΣΠ: να παρέμβει ο πρωθυπουργός για την περίθαλψη των ελλήνων

Την έντονη διαμαρτυρίατου για την αναδρομική εφαρμογή του rebate σε όλους τους συμβεβλημένουςγιατρούς (εργαστηριακούς και κλινικούς) επισημαίνει ο Ιατρικός ΣύλλογοςΠειραιά, ζητώντας τηνάμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού για να αντιμετωπισθεί η περίθαλψη των 10 εκατ. Ελλήνων.

ΙΣΠ: να παρέμβει ο πρωθυπουργός για την περίθαλψη των ελλήνων

Την έντονη διαμαρτυρίατου για την αναδρομική εφαρμογή του rebate σε όλους τους συμβεβλημένουςγιατρούς (εργαστηριακούς και κλινικούς) επισημαίνει ο Ιατρικός ΣύλλογοςΠειραιά, σημειώνοντας ότι η απαξίωση της περίθαλψης των πολιτών δεν έχει πλέοντιμή και όρια.

Μάλιστα ο ΙΣΠ ζητά τηνάμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού για να αντιμετωπισθεί η περίθαλψη των 10 εκατ. Ελλήνων, καθώς όπως αναφέρει,οι μέχρι σήμερα ενέργειες των υπευθύνων,μόνο εναλλαγή συναισθημάτων με «γέλια ήκλάματα» μπορούν να προκαλέσουν.

Η τιμολόγηση μιαςΙατρικής πράξης, ή εξέτασης θα πρέπει να μη θεωρείται μόνο οικονομικό στοιχείοαλλά κυρίως θα πρέπει να αποτυπώνει την αξιοπιστία της εξέτασης, τονίζει ο ΙΣΠκαι προσθέτει:

« Αιφνιδίως χθες όλοι οι Ιατροί οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥενημερώθηκαν μέσω των e mail για την αναδρομική εφαρμογή rebate (δηλαδήτης οριζόντιας περικοπής δεδουλευμένων και μη εξοφλημένων υπηρεσιών από τον ΕΟΠΥΥ από 1-1-2013 έως 30-6-2013κλιμακωτά, ξεκινώντας η περικοπή από 5%έως και 30% των κατατεθειμένων ποσών των εντολών).

Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι δεν αφαιρείταιστην εφαρμογή του rebateη παρακράτηση που γίνεται στο 10%του συνόλου των αιτουμένων ποσών. Ερωτηματικά μόνο μπορεί να δημιουργήσει: τι εξετάσεις ζητάει η πολιτεία να παρέχει ο Ιατρός; όταν για τις εξετάσεις που τιμολογήθηκαν το 1991, το Μάρτιο του 2013 έκαναν μεσοσταθμική μείωση 20%, παρακρατούν 10%στο σύνολο των εξοφλήσεων και μετά από όλα αυτά εφαρμόζουν αναδρομικά, rebate κυμαινόμενο από 5% έως 30%.

Μήπως θα στοίχιζε φθηνότερα η παροχή χωρίςαμοιβή των εξετάσεων από τους ιατρούς;

Μήπως για αυτό το λόγο επειδή εστάλθησαν τα «μαντάτα» του rebate για αντιπερισπασμό βγήκε Δελτίο Τύπου από το Υπουργείο Υγείας για τηνπαύση συνεργασίας επί τετραμήνου σε 59 Ιατρούς γιαυπερσυνταγογράφηση χωρίς να έχειολοκληρωθεί κατά πληροφορίες μας η ΕΔΕ για την εφαρμογή πειθαρχικών ποινών τωνοποίων ζητάμε και τα σχετικά πρωτόκολλα των διαβιβαστικών εγγράφων».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, επανειλημμένως έχει καταθέσει τις θέσεις του για την βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ όπως εφαρμογή πλαφόν οροφής στις εργαστηριακές πράξειςκαι στην συνταγογράφηση των ιατρών κ.α. Αντ΄ αυτού, καθιερώθηκαν από τουςδιοικούντες του ΕΟΠΥΥ τα πενταψήφια τηλέφωνα, καταργήθηκαν οι θεωρήσειςεξετάσεων και έμειναν χωρίς αναλώσιμα και επιστημονικόανθρώπινο δυναμικό τα στεγασμέναεργαστήρια και ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Διερωτώμεθα, καταλήγει ο ΙΣΠ, σε αυτούς τουςδιοικούντες ποιός θα επιβάλει «rebate»για να πληρώσουν για την συμμετοχή τους στην ελλειμματική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ .