ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΟΕΝΓΕ: απαντούν με Επιτροπές Σωτηρίας και απεργία

Απεργία για τις 29Νοεμβρίου αποφάσισαν οι νοσοκομειακοί γιατροί και διαδήλωση έξω από τουπουργείο Υγείας για το δεύτερο κύμα κινητικότητας στην περιφέρεια.
ΟΕΝΓΕ: απαντούν με Επιτροπές Σωτηρίας και απεργία

Απεργία για τις 29Νοεμβρίου αποφάσισαν οι νοσοκομειακοί γιατροί και διαδήλωση έξω από τουπουργείο Υγείας για το δεύτερο κύμα κινητικότητας στην περιφέρεια.

Παράλληλα, οινοσοκομειακοί γιατροί, συγκροτούν«επιτροπές σωτηρίας» των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας και στη διαδικασία αυτήεντάσσουν τους αποκλεισμούς Ταμείων Νοσοκομείων και άλλες μορφές κινητοποιήσεωναπό 1ης Ιανουαρίου 2014 που θα στοχεύουν στη κατάργηση του 25ευρου,στην αποτροπή της είσπραξης των νοσηλίων και των εργαστηριακών εξετάσεων ωςβεβαιωμένες οφειλές μέσω της Εφορίας και στην ελεύθερη-δωρεάν πρόσβαση τωνπολιτών στα Νοσοκομεία.

«Απαιτούμε αξιοπρεπείςσυνθήκες εργασίας και αμοιβής μας και την εφαρμογή πολιτικών που αναγνωρίζουνέμπρακτα ότι Η ΥΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑκι όχι εμπόρευμα προς πώληση με τους κανόνες της αγοράς», τονίζει στην απόφασήτου το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών στις 14Νοεμβρίου.

Συμμετέχουμε, συνεχίζει η Ομοσπονδία,σε όλες τις δράσεις για να φράξουμε τον δρόμο της καταστροφής, για την ακύρωσητης πολιτικής της λιτότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ τηςνεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής, τονίζοντας την ανάγκη μορφών πάλης μέσααπό ανοιχτές Επιτροπές πολιτών ή φορέων, συντονιστικά συλλόγων, επιτροπέςγειτονιάς, συλλόγους χρονίως πασχόντων, ενάντια στη κατάργηση δημόσιων δομώνυγείας (νοσοκομεία – πολυϊατρεία κλπ).

Καταγγέλλουμε κάθεσχεδιασμό κατάργησης των σημερινών δομών του ΙΚΑ- ΕΟΠΥΥ, κάθε διαθεσιμότητα καιαπόλυση, κάθε απόπειρα διάλυσης του ΕΟΠΥΥ ως παρόχου υπηρεσιών ΠρωτοβάθμιαςΦροντίδας Υγείας και μετατροπής του μόνον σε αγοραστή υπηρεσιών. ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του ΕΟΠΥΥ και την πλήρη κάλυψη των οικονομικών αναγκών του.

Διεκδικούμε την υλοποίησητων προτάσεων μας για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε έναολοκληρωμένο – καθολικό – δωρεάν – ποιοτικό- αποκλειστικά Δημόσιο ΣύστημαΥγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής κερδοσκοπικής δραστηριότητας,χρηματοδοτούμενο με επαρκείς πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείαςπρέπει να αξιοποιήσει τα Πολυϊατρεία του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, τα Κέντρα Υγείας, ταΠεριφερικά Ιατρεία και να οργανώσει ικανοποιητικό Δίκτυο δομών Π.Φ.Υ. σε κάθεπεριοχή της χώρας με βάση τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.