ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εκατομμύρια ασφαλισμένοι στο κενό από το γκρέμισμα του ΕΟΠΥΥ

Με την επικείμενη διάλυση του ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι τουΕΟΠΥΥ χάνουν και τα τελευταία δικαιώματά τους για δωρεάν περίθαλψη.
Εκατομμύρια ασφαλισμένοι στο κενό από το γκρέμισμα του ΕΟΠΥΥ

Με την επικείμενη διάλυση του ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι τουΕΟΠΥΥ χάνουν και τα τελευταία δικαιώματά τους για δωρεάν περίθαλψη.

Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μετά τις ριζικές αλλαγές που προετοιμάζονταιγια τον ΕΟΠΥΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα βρεθούν ξεκρέμαστοι καιθα χάσουν το μοναδικό «αποκούμπι» τους, που ήταν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώηνΙΚΑ), τα οποία θα ενταχθούν πιθανότατα στην ομπρέλα των ΥγειονομικώνΠεριφερειών, λειτουργώντας – τουλάχιστον με τις μέχρι τώρα πληροφορίες – όπωςτα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ (ΠΟΕ-ΕΟΠΥΥ) στηνκαμπάνια ενημέρωσης που έχουν ξεκινήσει προς τους Δημάρχους, οι ασφαλισμένοιτου ΕΟΠΥΥ με την εφαρμογή των σχεδίων της κυβέρνησης που προβλέπει κλείσιμο καισυγχωνεύσεις ιατρείων και μονάδων του ΕΟΠΥΥ, απολύσεις γιατρών ΕΟΠΥΥ,κινητικότητα εργαζομένων και βασικό εγγυημένο επίπεδο παροχών υγείας, οιασφαλισμένοι, κινδυνεύουν να χάσουν από το νέο χρόνο τις εξής δωρεάν παροχές:

• Δωρεάν συνταγογράφηση.

• Δωρεάν πρόσβασηστην ιατρική περίθαλψη.

• Δωρεάν πλήρηβιοχημικό και ορμονολογικό έλεγχο.

• Δωρεάνακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές.

• Δωρεάνγυναικολογικές εξετάσεις, test pap, παρακολούθηση εγκύων.

• Δωρεάν φυσικοθεραπείεςκαι κατ' οίκον για τους κλινήρεις.

• Δωρεάν προληπτικήοδοντιατρική στα σχολεία.

• Δωρεάνοδοντοστοιχίες, μεταλλικούς σκελετούς και ορθοδοντικά μηχανήματα για παιδιά.

• Δωρεάν εμβόλια γιαπαιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους.

Η αλλαγή του ΕΟΠΥΥ σε πάροχο υπηρεσιών υγείας που θαλειτουργεί με βάση το μοντέλο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, «είναι οπροθάλαμος για να καταργηθούν όλες οι δημόσιες δομές και να αρχίσει η υλοποίησητης άλλης άποψης των «σοφών», που σχεδιάζουν με μόνο κριτήριο τη μνημονιακήπερικοπή», αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών ΕΟΠΥΥΑθήνας Παναγιώτης Ψυχάρης.

Μάλιστα, ο κ. Π. Ψυχάρης προβλέπει ότι οι εξελίξεις πουδρομολογούνται για τον ΕΟΠΥΥ και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, θα οδηγήσουν σεμαζικά κλεισίματα ιατρείων.

«Η αφελής άποψη, συνεχίζει, οτι θα αρχίσουν συλλογικέςδιαπραγματεύσεις προς όφελος και των γιατρών είναι χωρίς λογική. Η αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς φυσικά πρόσωπαδεν θα υφίσταται σε καμμία περίπτωση. Και γιατί άλλωστε; Η προσφορά πακέτων απόμεγάλες αλυσίδες ιδιωτικών παρόχων υγείας θα είναι μη ανταγωνίσιμη οδηγώντας σεκλείσιμο χιλιάδες ιδιωτικά ιατρεία. Οι ασφαλισμένοι δεν θα έχουν πρόσβαση σεκαμμία δημόσια δομή, θα «επιλέγουν» αναγκαστικά ανάμεσα σε ολιγοπώλια υγείαςκαι έτσι το μονοψώνιο «ΕΟΠΥΥ» θα έχει επιτελέσει τον άκρως νομοτελειακό τουστόχο, την αγορά υπηρεσιών. Μπορείκάλλιστα να ονομάζεται και ΕΟΑΥΥ(Εθνικός Οργανισμός Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας).

Παράλληλα λόγω χαμηλής κοστολόγησης θα θεσμοθετηθεί ο ασφαλισμένος να πληρώνεισυμμετοχή μεγαλύτερη από ό,τι σήμερα για εξετάσεις καθώς και συμμετοχή για τηνεπίσκεψη σε γιατρό του ιδιωτικού κέντρου».

Διαβάστε επίσης

Έρχεται το μεγάλο ναυάγιο του ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: το σχέδιο απολύσεων των γιατρών και των εργαζομένων