ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Γεγονός οι πρώτες απολύσεις στην υγεία

Οι πρώτες  απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥείναι γεγονός, πράγμα που σημαίνει ολοφάνερα, ότι η κυβέρνηση  οδεύεικανονικά στον σχεδιασμό της για την μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ και της ΠΦΥ,ανεξαρτήτως της απεργίας.
Γεγονός οι πρώτες απολύσεις στην υγεία

Οι πρώτες απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥείναι γεγονός, πράγμα που σημαίνει ολοφάνερα, ότι η κυβέρνηση πέρασε στον plan B, όπως άλλωστε είχεπροειδοποιήσει ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης σήμερα το πρωί και οδεύεικανονικά στον σχεδιασμό της για την μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ και της ΠΦΥ,ανεξαρτήτως της απεργίας.

Αν και μερίδα του ιατρικού κόσμου εκτιμά ότι οι σημερινές δηλώσεις του υφυπουργούΥγείας κ. Αντώνη Μπέζα για καταγγελία συμβάσεων με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εφόσονσυνεχιστεί η απεργία, αποτελεί ωμό εκβιασμό, εν τούτοις, οι πρώτες 800 περίπου απολύσειςείναι γεγονός. Μάλιστα ο κ. Μπέζας ανακοίνωσε ότι η καταγγελία των συμβάσεων μετους γιατρούς αυτούς, θα γίνει αύριο.

Να σημειώσουμε ότι οι εν λόγω γιατροί, έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, είναι είτεμόνιμοι υπάλληλοι, είτε αορίστου χρόνου και εργάζονται στις κρατικές δομές τουΟργανισμού δηλαδή στα πρώην ΙΚΑ. Εκτός από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ πουβλέπουν καθημερινά τις πρωινές ώρες, οι 800 περίπου αυτοί επιστήμονες, έχουνσυνάψει σύμβαση με τον Οργανισμό, για να μπορούν να βλέπουν και το απόγευμαασφαλισμένους, μέχρι 150 άτομα τον μήνα με επίσκεψη που φθάνει τα 10 ευρώ, ανάασφαλισμένο.

Ο κ. Μπέζας πάντως, χρησιμοποίησε το επιχείρημα της απεργίας- η οποία θασυνεχιστεί μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου όπως έχουνανακοινώσει οι γιατροί- για να περάσει ουσιαστικά σε ένα θέμα που όλοιπεριμένουν εδώ και καιρό, στηνμεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία, θακρύβει δυστυχώς και απολύσεις. Και μπορεί βεβαίως να τίθεται ένα ηθικό θέμα-για παράδειγμα σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας δεν μπορεί οι γιατροί αυτοί ναβλέπουν το απόγευμα τους ασφαλισμένους και το πρωί να απεργούν από τις κρατικέςδομές- ωστόσο, μπορεί κανείς νααμφισβητήσει, ότι η απεργία αποτέλεσε ένα άριστο άλλοθι για τα σχέδια της κυβέρνησης;

Από την άλλη πλευρά, και προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι τουΕΟΠΥΥ, στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεταιένα σχέδιο που αφορά σε αύξηση των επισκέψεων από 200 σε 300 τον μήνα, για τουςσυμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς. Αυτοί είναι περίπου 4.300 γιατροί και η ηγεσίατου υπουργείου Υγείας, ήδη μελετά το ενδεχόμενο αυτό.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Από την πλευρά του ο ΙΣΑ, με αφορμή τις δηλώσειςτου κ. Μπέζα, ανακοίνωσε τα εξής:

«Ο ιατρικός κόσμος δεν εκβιάζεται, ούτε απειλείται. Θαδώσουμε μάχη ενάντια σε εκβιαστικές απεργοσπαστικές πολιτικές που έχουν στόχονα τρομοκρατήσουν.

Θα αντισταθούμε στην υποβάθμιση της Δημόσιας υγείας καιτην εξαθλίωση του Έλληνα γιατρού, γιατί η πρακτική τους είναι τελικά νααποβάλλουν κι’ άλλους γιατρούς από το Ε.Σ.Υ.

Καλούμε την Κυβέρνηση αναλογιζόμενη την κρισιμότητα τωνπεριστάσεων να αντιμετωπίσει την κατάσταση σε συνεργασία, με τους λειτουργούςτης Υγείας και με μεγαλύτερη περίσκεψη για το καλό του ασθενή.

Ο Έλληνας πολίτης απαιτεί αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας.

Ζητούμε να μας παρουσιάσουν τη στρατηγική για τηνΠρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον τρόπο με τον οποίον έχουν διασφαλίσει τη βιωσιμότητατου νέου συστήματος».

Διαβάστε ακόμη:

Μπέζας: διακόπτεται η σύμβαση με ΕΟΠΥΥ 1000 περίπου γιατρών