ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου

Με περισσότερο από 1εκατομμύριο άτομα με αναπηρία, βρίσκει την Ελλάδα η Παγκόσμια ΗμέραΑτόμων με Αναπηρία, η οποία καθιερώθηκε για τις 3 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο
Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου

Με περισσότερο από 1εκατομμύριο άτομα με αναπηρία, βρίσκει την Ελλάδα η Παγκόσμια ΗμέραΑτόμων με Αναπηρία, η οποία καθιερώθηκε για τις 3 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο, από το1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το ΠρόγραμμαΔράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων μεΑναπηρία δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, τους οργανισμούς και τιςκοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες τωνανθρώπων με αναπηρία, ενώ στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης σε θέματααναπηρίας και στην κινητοποίηση υποστήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίαςτων ατόμων με αναπηρία. Εφιστά επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι το κέρδος απότην ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικό και μαςαφορά όλους.

Με τον όρο «ειδικές ανάγκες»εννοείται κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρίζει ειδικήςμεταχείρισης ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και ναενταχθεί στη κοινωνία. Αυτές μπορεί να είναι αισθητηριακές αναπηρίες (τύφλωση,κώφωση) σωματικές αναπηρίες, (εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμένα άκρα) νοητικήκαθυστέρηση, χρωμοσωμικά σύνδρομα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (αυτισμός),ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία κλπ).