ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σπάρτη: Επί τάπητος τα σοβαρά θέματα υγείας στην συνάντηση γιατρών

Τα προβλήματα που αφορούν στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, την Νοσοκομειακήπερίθαλψη, αλλά και τη Δημόσια Υγεία των περιοχών της Πελοποννήσου, με τιςιδιομορφίες εκάστης περιοχής, συζητήθηκαν το Σάββατο στην Σπάρτη μεταξύ Ιατρικών Συλλόγων Πελοποννήσου και ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
Σπάρτη: Επί τάπητος τα σοβαρά θέματα υγείας στην συνάντηση γιατρών

Με τους Προέδρους των ΙατρικώνΣυλλόγων της Πελοποννήσου, συναντήθηκε tο Διοικητικό Συμβούλιοτου Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στη Σπάρτη, σταπλαίσια του 11ου Πολυθεματικού Πανλακωνικού Ιατρικού Συνεδρίου.

Στο Συνέδριο συζητήθηκαντα προβλήματα που αφορούν στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, την Νοσοκομειακήπερίθαλψη, αλλά και τη Δημόσια Υγεία των περιοχών της Πελοποννήσου, με τιςιδιομορφίες εκάστης περιοχής. Διαπιστώθηκαν οι μεγάλες παθογένειες καισημαντικές ελλείψεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό και διατυπώθηκε από όλους ηανάγκη άμεσης κάλυψης των σημαντικών αυτών ελλείψεων, προκειμένου οι πολίτεςαφενός να έχουν πρόσβαση σε ένα σύστημα υγείας πρόνοιας, αφετέρου να μηθρηνήσουμε θύματα πολιτών.

Αλλα θέματα πουσυζητήθηκαν, ήταν η μεγάλη αποδυνάμωση τμημάτων ή κλινικών – με χαρακτηριστικόπαράδειγμα το Νοσοκομείο της Σπάρτης – γεγονός που επιφέρει τον κίνδυνο νακλείσουν Μονάδες και η αναγκαστική ως εκ τούτου διακομιδή ασθενών σε άλλαγειτονικά Νοσοκομεία να αυξάνει τους κινδύνους για τους ασθενείς αλλά και τοκόστος στο σύστημα υγείας.

Συζητήθηκαν επίσης τα γενικότεραπροβλήματα των παρεμβάσεων του Υπουργείου Υγείας για μεταρρύθμιση τηςΠρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και της Νοσοκομειακής περίθαλψης με βίαιοτρόπο και

- χωρίςνα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του Υγειονομικού Χάρτη της Χώρας

- χωρίςμελέτη των ιδιαιτεροτήτων της Ηπειρωτικής και Νησιωτικής Ελλάδος, και,

- μεπροϋπολογισμό υγείας που υπολείπεται της βιωσιμότητας του Συστήματος Υγείας

Τονίστηκε για μία ακόμηφορά η αντίθεση του ιατρικού κόσμου σε απολύσεις και διαθεσιμότητα προσωπικούκαι η αποφυγή μεταρρυθμίσεων, που έχουν σαν στόχο όχι τον εκσυγχρονισμό τουσυστήματος αλλά την ικανοποίηση των αριθμών που επιβάλλει η Τρόϊκα.

Ο ιατρικός κόσμος, σύμφωνα με τον ΠΙΣ, ζητάαπό την Πολιτεία να ενσκήψει, μέσα από την συνεργασία με τον Π.Ι.Σ. και τουςΙατρικούς Συλλόγους της Χώρας και όχι μέσα από εντάσεις που καλλιεργούνεμφυλιοπολεμικό κλίμα, στην περίθαλψη των πολιτών, που βιώνουν τα μεγαλύτερα προβλήματα της οικονομικήςκρίσης και τώρα κινδυνεύουν να στερηθούν ένα μεγάλο κομμάτι της περίθαλψήςτους.