ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σπάρτη: Επί τάπητος τα σοβαρά θέματα υγείας στην συνάντηση γιατρών

Σπάρτη: Επί τάπητος τα σοβαρά θέματα υγείας στην συνάντηση γιατρών
Τα προβλήματα που αφορούν στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, την Νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά και τη Δημόσια Υγεία των περιοχών της Πελοποννήσου, με τις ιδιομορφίες εκάστης περιοχής, συζητήθηκαν το Σάββατο στην Σπάρτη μεταξύ Ιατρικών Συλλόγων Πελοποννήσου και ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της Πελοποννήσου, συναντήθηκε tο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στη Σπάρτη, στα πλαίσια του 11ου Πολυθεματικού Πανλακωνικού Ιατρικού Συνεδρίου.

Στο Συνέδριο συζητήθηκαν τα προβλήματα που αφορούν στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, την Νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά και τη Δημόσια Υγεία των περιοχών της Πελοποννήσου, με τις ιδιομορφίες εκάστης περιοχής. Διαπιστώθηκαν οι μεγάλες παθογένειες και σημαντικές ελλείψεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό και διατυπώθηκε από όλους η ανάγκη άμεσης κάλυψης των σημαντικών αυτών ελλείψεων, προκειμένου οι πολίτες αφενός να έχουν πρόσβαση σε ένα σύστημα υγείας πρόνοιας, αφετέρου να μη θρηνήσουμε θύματα πολιτών.

Αλλα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν η μεγάλη αποδυνάμωση τμημάτων ή κλινικών – με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο της Σπάρτης – γεγονός που επιφέρει τον κίνδυνο να κλείσουν Μονάδες και η αναγκαστική ως εκ τούτου διακομιδή ασθενών σε άλλα γειτονικά Νοσοκομεία να αυξάνει τους κινδύνους για τους ασθενείς αλλά και το κόστος στο σύστημα υγείας.

Συζητήθηκαν επίσης τα γενικότερα προβλήματα των παρεμβάσεων του Υπουργείου Υγείας για μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και της Νοσοκομειακής περίθαλψης με βίαιο τρόπο και

-          χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του Υγειονομικού Χάρτη της Χώρας

-          χωρίς μελέτη των ιδιαιτεροτήτων της Ηπειρωτικής και Νησιωτικής Ελλάδος, και,

-          με προϋπολογισμό υγείας που υπολείπεται της βιωσιμότητας του Συστήματος Υγείας

Τονίστηκε για μία ακόμη φορά η αντίθεση του ιατρικού κόσμου σε απολύσεις και διαθεσιμότητα προσωπικού και η αποφυγή μεταρρυθμίσεων, που έχουν σαν στόχο όχι τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αλλά την ικανοποίηση των αριθμών που επιβάλλει η Τρόϊκα.

Ο ιατρικός κόσμος, σύμφωνα με τον ΠΙΣ, ζητά από την Πολιτεία να ενσκήψει, μέσα από την συνεργασία με τον Π.Ι.Σ. και τους Ιατρικούς Συλλόγους της Χώρας και όχι μέσα από εντάσεις που καλλιεργούν εμφυλιοπολεμικό κλίμα, στην περίθαλψη των πολιτών, που βιώνουν  τα μεγαλύτερα προβλήματα της οικονομικής κρίσης και τώρα κινδυνεύουν να στερηθούν ένα μεγάλο κομμάτι της περίθαλψής τους.

 


 

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen