ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Λιαρόπουλος: αντικατάσταση των εισφορών υγείας από την γενική φορολογία

Την κατάργηση των εισφορώνυγείας και  την αντικατάσταση των δαπανώνυγείας με κονδύλι από την γενική φορολογία, πρότεινε ο καθηγητής Νοσηλευτικήςτου πανεπιστημίου Αθηνών και εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ κ. ΛυκούργοςΛιαρόπουλος μιλώντας στην Διάσκεψη για την Μεταρρύθμιση Υγείας στο ΜέγαροΜουσικής.
Λιαρόπουλος: αντικατάσταση των εισφορών υγείας από την γενική φορολογία

Την κατάργηση των εισφορώνυγείας και την αντικατάσταση των δαπανώνυγείας με κονδύλι από την γενική φορολογία, πρότεινε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο τμήμα Νοσηλευτικήςτου πανεπιστημίου Αθηνών και εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ κ. ΛυκούργοςΛιαρόπουλος μιλώντας στην Διάσκεψη για την Μεταρρύθμιση Υγείας στο ΜέγαροΜουσικής.

Να σημειωθεί ότι ήδη η χώρα μαςδιαθέτει μία ακριβή σχετικά υγεία και φυσικά όχι προσβάσιμη από όλους, καθώς απόπολλούς καθηγητές υγείας, τονίζεται ότι η Ελλάδα δεν έχει ένα δίκαιο καιαποδοτικό σύστημα, ενώ η κρίση, δημιούργησε μεγάλες ανισότητες στην πρόσβασητων υπηρεσιών υγείας.

Συνολικά οι δαπάνες υγείας ανέρχονταιστην χώρα μας σε 10,4 δις ευρώ και η συμμετοχή των ελλήνων πολιτών σε αυτές στο53,2%.

Το 2011 οι συνολικές δαπάνες για την υγεία, όπωςαναφέρει ο Ριζοσπάστης, ανήλθαν σε 18,8 δις ευρώ εκ των οποίων 12,4 δις ευρώ (66%) ήταν δημόσιες και 6,4 δις ευρώ (34%) ήταν ιδιωτικές δηλαδή άμεσες πληρωμέςγια υπηρεσίες και φάρμακα ή μέσω ιδιωτικών ασφαλίσεων.

Από τα 12,4 δις ευρώ τωνδημοσίων δαπανών, τα 7 δις ευρώ καταβλήθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία και ταυπόλοιπα 5,4 δις ευρώ από το κράτος και αφορούσαν μισθούς και λειτουργίες τωνδημοσίων δομών υγείας (μάλιστα τα ποσά αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποτελούνχρήματα των πολιτών).

Από τα 7 δις ευρώ των ασφαλιστικώνταμείων, τα 4 δις ευρώ ήταν ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων (εργαζομένωνκαι ελεύθερων επαγγελματιών) και τα υπόλοιπα 3 δις ευρώ ήταν επιχορηγήσεις τουκράτους προς τα Ταμεία (που και αυτά αποτελούνχρήματα του ελληνικού λαού).

Προκύπτει δηλαδήμε βάση τα στοιχεία, ότι 10,4 δις ευρώ (53,2%) από τα 18,8 δις ευρώ των συνολικών δημόσιων δαπανών, προέρχονται από άμεσεςπληρωμές των πολιτών.