ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μπασκόζος: τελειώνει το ΙΚΑ, ο δωρεάν γιατρός, η συνταγογράφηση

H υγεία, ως κοινωνικόκαι δημόσιο αγαθό θα οπισθοχωρήσει μέχρι να σβήσει, ενώ όποιος  έχει παραπάνω χρήματα θα τα δίνει στην ιδιωτική ασφάλιση για νακαλύπτει την πρωτοβάθμια και την νοσοκομειακή φροντίδα.

Μπασκόζος: τελειώνει το ΙΚΑ, ο δωρεάν γιατρός, η συνταγογράφηση

Να καταργήσει την πρωτοβάθμιαφροντίδα υγείας και να την παραχωρήσει στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα επιχειρείο υπουργός Υγείας, όπως εκτιμά ο γιατρός Γιάννης Μπασκόζος, υπεύθυνος γιαθέματα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τονίζει ο γιατρός σεσυνέντευξή στην Εποχή, ουσιαστικά δεν μαςπαρουσιάστηκε το πόρισμα για τον ΕΟΠΥΥ στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στηνΒουλή. Αυτό που μας ανακοινώθηκε, είναι ότι ο Οργανισμός θα γίνει αγοραστήςυπηρεσιών υγείας, κάτι που σημαίνει, ότι δεν θα υπάρχει δημόσιο σύστημα αλλά ο ΕΟΠΥΥθα μπορεί να αγοράζει υπηρεσίες από παντού, από όπου συμφέρει το κράτος.

Ο κ. Μπασκόζος, αναφέρειακόμη, ότι οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για το 2014 θα είναι μειωμένες κατά 350 εκατ.ευρώ ενώ είναι ήδη χρεωκοπημένος και δεν μπορεί να πληρώσει τους παρόχουςυγείας. Αναφορικά με το μέλλον των γιατρών, ο υπεύθυνος για θέματα υγείας τουΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι ο υπουργός, δεν έχει σκοπό να προσλάβει γιατρούς με πλήρηκαι αποκλειστική απασχόλησης, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι και οι δαπάνες τωννοσοκομείων, είναι μειωμένες κατά 30%.

Το ΙΚΑ που γνώριζε ο κόσμος, οδωρεάν γιατρός, η συνταγογράφηση και οιπαροχές υγείας θα τελειώσουν, τονίζει ο κ. Μπασκόζος, προσθέτοντας ότι «δενήταν όπως έπρεπε το γνωρίζαμε, αλλά ήταν ζωτικής σημασίας».

Η πεμπτουσία του σχεδίου είναιόσοι γιατροί μείνουν να ενταχθούν στο ΕΣΥ και όσα κτίρια δεν κλείσουν ναμείνουν ως υποβαθμισμένες υπηρεσίες στις οποίες οι ασθενείς θα βρίσκουν αυτόπου η κυβέρνηση προβάλλει ως βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας.

Τέλος, ο κ. Μπασκόζος,μιλώντας για το πώς θα συνδέεται το σχέδιο αυτό με το ασφαλιστικό σύστημα, αναφέρειότι «από το 2015 προβλέπονται δύο πυλώνες ιδιωτικής ασφάλισης το νέο επικουρικό και τα επαγγελματικάταμεία. Οποιος έχει παραπάνω χρήματα θα τα δίνει στην ιδιωτική ασφάλιση για νακαλύπτει την πρωτοβάθμια και την νοσοκομειακή φροντίδα, ενώ η υγεία, ως κοινωνικόκαι δημόσιο αγαθό θα οπισθοχωρήσει μέχρι να σβήσει».