ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αθανασάκης- ΕΣΔΥ: η μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ φέρνει συρρικνωμένη υγεία

Σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωσητου δημόσιου τομέα των υπηρεσιών υγείας, οδηγείται ο ΕΟΠΥΥ, μετά την περίφημηΜεταρρύθμιση της Υγείας.
Αθανασάκης- ΕΣΔΥ: η μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ φέρνει συρρικνωμένη υγεία

Σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωσητου δημόσιου τομέα των υπηρεσιών υγείας, οδηγείται ο ΕΟΠΥΥ, μετά την περίφημηΜεταρρύθμιση της Υγείας.

Αυτό επισημαίνει ο κ. Κώστας Αθανασάκης, επιστημονικόςσυνεργάτης Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) σε συνέντευξή του στηνεφημερίδα «Αυγή».

Ο κ. Αθανασάκης, εκτιμά ότι τοπρόβλημα στην οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό στην υγεία, το οποίοωστόσο νομοτελειακά μετακυλίεται στους πολίτες, οι οποίοι στην κυριολεξίαυποφέρουν ένεκα της κρίσης, με αποτέλεσμα να υπάρξει κύμα αποασφάλισης, άρα καιαύξησης της νοσηρότητας.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η λύση ίσως πρέπει να αναζητηθεί σε ένα νέο υπόδειγμα χρηματοδότησης, από εκτεταμένες πηγές, με «εσωτερίκευση»μέρους της ιδιωτικής δαπάνης και ισχυροποίηση του δημόσιου πυλώνα παροχήςυπηρεσιών υγείας.

Μόνον έτσι θα μπορέσουμε νασχεδιάσουμε πολιτικές ευρείας κάλυψης, ώστε να αποφύγουμε το «κύμααπο-ασφάλισης», άρα και αύξησης της νοσηρότητας και της υγειονομικής δαπάνης,που αναμένουμε βάσει των τεκταινόμενων στην υγεία και την οικονομία σήμερα».

Αναφορικά με τον στόχο της κυβέρνησηςγια να φθάσει υ υγεία στο 6% του ΑΕΠ, ο κ. Αθανσάκης, τονίζει μεταξύ άλλων:

«Ο στόχος του 6% είναι προφανώςαμφιλεγόμενος, αφού δεν υπακούει (δεν είναι συγκρίσιμος) στο πρότυπο άλλωνχωρών με αντίστοιχα χαρακτηριστικά κοινωνικής ασφάλισης και επιδημιολογικών /δημογραφικών δεικτών με αυτούς της χώρας μας, ενώ είναι και προφανώς αντίθετοςμε τη συγκυρία, n οποία επιβάλλει βελτίωση της πρόσβασης σε καιρούςοικονομικής στενότητας - άρα και υψηλής νοσηρότητας, όπως αυτοί πουβιώνουμε σήμερα.

Η συρρίκνωση της δημόσιαςπροσφοράς φοβάμαι ότι θα διατηρήσει το επίπεδο ιδιωτικής δαπάνης, nοποία είναι πολύ υψηλή (περί τα 5,5 δισεκατομμύρια ετησίως), αλλά και «άτυπη»,καθώς στο συντριπτικό της ποσοστό αφορά απευθείας πληρωμές των χρηστώνκαι όχι «επίσημα κανάλια», όπως αυτά μιας τυπικής ιδιωτικής ασφάλισης».