ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σταματούν οι μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς στο Γ. Γεννηματάς

Χωρίς τα απαραίτητα υλικά για μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς ξέμεινε το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», λόγω οφειλών στις εταιρείες.
Σταματούν οι μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς στο Γ. Γεννηματάς

Χωρίς τα απαραίτητα υλικά για μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς ξέμεινε το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», λόγω οφειλών στις εταιρείες.


Σύμφωνα με καταγγελία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, ασθενείς, που περιμένουν πάνω από χρόνο για να χειρουργηθούν, ενημερώθηκαν αυτές τις μέρες ότι θα αργήσει να γίνει η μεταμόσχευση ακόμα περισσότερο, γιατί οι εταιρίες δεν φέρνουν μοσχεύματα, επειδή τους οφείλονται λεφτά από το νοσοκομείο!

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων που εμπορευματοποιεί την υγεία, πολιτικής ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης. Από την μια πλευρά μειώνουν την κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία για να μεταφέρουν κονδύλια για την στήριξη των επιχειρήσεων και από την άλλη ανοίγουν τον δρόμο για την επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας και ιδιαίτερα στο χώρο των μεταμοσχεύσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ οι μεταμοσχεύσεις στον ιδιωτικό τομέα απαγορεύονταν εδώ και χρόνια, παρόλα αυτά γίνονται μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς σε μια σειρά κλινικές.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (Σ.Ε.Α.ΑΝ.) απαιτεί:

• Άμεση χρηματοδότηση του νοσοκομείου για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του και να έχει επάρκεια μοσχευμάτων.

• Να σταματήσουν οι ασθενείς να πληρώνουν με οποιοδήποτε τρόπο στις υπηρεσίες υγείας και για τις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς (για παράδειγμα ζητούνται χρήματα και επίσημα από τα νοσοκομεία για τις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, όταν ο ασθενείς είναι ανασφάλιστος).

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία. Ανάπτυξη και πλήρη στελέχωση των ΜΕΘ για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς, αλλά και γιατί αυτό είναι η πιο βασική προϋπόθεση στην εξασφάλιση μοσχευμάτων.

• Αποκλειστικά κρατικός φορέας, να έχει την ευθύνη για την ανεύρεση μοσχευμάτων, την εξασφάλιση τους, την με υψηλές προδιαγραφές συντήρηση τους και τη διάθεση τους δωρεάν στους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη.