ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κωλυσιεργία για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμιάτρων σχετικά με την καθυστέρηση της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας.
Κωλυσιεργία για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε το ΕλληνικόΚολλέγιο Οφθαλμιάτρων σχετικά με την καθυστέρηση της έκδοσης του ΠροεδρικούΔιατάγματος για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας.

«Το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμιάτρων, όπωςαναφέρεται σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει τη συστηματική απόπειρα συγκεκριμένωνκέντρων να αναχαιτίσουν κάθε προσπάθεια της πολιτείας να εκσυγχρονίσει τιςδομές υγείας προς όφελος των πολιτών. «Οχυρωμένοι» στις θέσεις που κατέχουν,προσπαθούν να ελέγξουν το χώρο της Υγείας, με σκοπό την εξυπηρέτησησυμφερόντων».

Σύμφωνα με το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμιάτρων«από το 2011, οπότε ψηφίστηκε ο Ν. 4025/2011, αναμένουμε την έκδοση τουΠροεδρικού Διατάγματος για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας. Σύμφωνα με σημερινέςδηλώσεις του Υπουργού Υγείας έπρεπε να εκδοθεί μέσα σε έξι μήνες. Πλην όμως, μεπροτροπή του Αντιπροέδρου του ΚΕΣΥ κ. Γ. Δατσέρη το Συμβούλιο κωλυσιεργείεσκεμμένα να γνωμοδοτήσει.

Το σχετικό άρθρο όπως κατατέθηκε στοΝομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) από το Υπουργείο Υγείαςείναι απολύτως σύννομο και σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ωστόσο, συναντάγια πολλοστή φορά εμπόδια από τον ίδιο άνθρωπο και τους πέριξ αυτού.Καταγγέλλουμε την πρακτική του συγκεκριμένου παράγοντα, ο οποίος παρουσιάζεταιόχι μόνο ως Αντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ, αλλά και ως σύμβουλος του Αντιπροέδρου τηςΚυβέρνησης για θέματα Υγείας».

Το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμολογίας ζητεί «ναεφαρμοστεί και στη χώρα μας ό,τι εφαρμόζεται εδώ και 30 χρόνια στην Ευρώπη καιτην Αμερική. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο».

Πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Σχολής ΔημόσιαΥγείας υπολογίζει ότι τα οφέλη για τον κρατικό προϋπολογισμό και τον ΕΟΠΥΥ απότη λειτουργία των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, ανέρχονται σε 225 εκατομμύριαευρώ ετησίως.

«Είναι ώρα οι κ.κ. Βουλευτές να αναρωτηθούνκαι να ζητήσουν εξηγήσεις γιατί η χώρα δεν εκσυγχρονίζεται επιτέλους σύμφωνα μετα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα και επιστημονικά δεδομένα προς όφελος τωνασθενών, του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και του ιατρικού τουρισμού. Κιαυτό, την ώρα που η Ελλάδα έχει, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη να εξοικονομήσειδαπάνες και να βαδίσει με άξονα την ανάπτυξη και την πρόοδο. Ποιοί και γιατίαντιδρούν; Ζητάμε την προσωπική παρέμβαση του κ. Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης»,αναφέρουν τα μέλη του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμιάτρων.

Την ανακοίνωση υπογράφουν τα μέλη του δ.σ. τουΕ.Κ.Ο. κ.κ. Αναστ. Κανελλόπουλος, Γιώργος Χαρώνης, Γιάννης Δατσέρης, Κ.Καραμπάτσας και Ιωάννης Ασλανίδης.