ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κωλυσιεργία για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

Κωλυσιεργία για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας
Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμιάτρων σχετικά με την καθυστέρηση της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας.

Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμιάτρων σχετικά με την καθυστέρηση της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας.

«Το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμιάτρων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει τη συστηματική απόπειρα συγκεκριμένων κέντρων να αναχαιτίσουν κάθε προσπάθεια της πολιτείας να εκσυγχρονίσει τις δομές υγείας προς όφελος των πολιτών. «Οχυρωμένοι» στις θέσεις που κατέχουν, προσπαθούν να ελέγξουν το χώρο της Υγείας, με σκοπό την εξυπηρέτηση συμφερόντων».

Σύμφωνα με το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμιάτρων «από το 2011, οπότε ψηφίστηκε ο Ν. 4025/2011, αναμένουμε την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας. Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας έπρεπε να εκδοθεί μέσα σε έξι μήνες. Πλην όμως, με προτροπή του Αντιπροέδρου του ΚΕΣΥ κ. Γ. Δατσέρη το Συμβούλιο κωλυσιεργεί εσκεμμένα να γνωμοδοτήσει.

Το σχετικό άρθρο όπως κατατέθηκε στο Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) από το Υπουργείο Υγείας είναι απολύτως σύννομο και σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ωστόσο, συναντά για πολλοστή φορά εμπόδια από τον ίδιο άνθρωπο και τους πέριξ αυτού. Καταγγέλλουμε την πρακτική του συγκεκριμένου παράγοντα, ο οποίος παρουσιάζεται όχι μόνο ως Αντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ, αλλά και ως σύμβουλος του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης για θέματα  Υγείας».

Το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμολογίας ζητεί «να εφαρμοστεί και στη χώρα μας ό,τι εφαρμόζεται εδώ και 30 χρόνια στην Ευρώπη και την Αμερική. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο».

Πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσια Υγείας υπολογίζει ότι τα οφέλη για τον κρατικό προϋπολογισμό και τον ΕΟΠΥΥ από τη λειτουργία των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, ανέρχονται σε 225 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

«Είναι ώρα οι κ.κ. Βουλευτές να αναρωτηθούν και να ζητήσουν εξηγήσεις γιατί η χώρα δεν εκσυγχρονίζεται επιτέλους σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα και επιστημονικά δεδομένα προς όφελος των ασθενών, του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και του ιατρικού τουρισμού. Κι αυτό, την ώρα που η Ελλάδα έχει, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη να εξοικονομήσει δαπάνες και να βαδίσει με άξονα την ανάπτυξη και την πρόοδο. Ποιοί και γιατί αντιδρούν; Ζητάμε την προσωπική παρέμβαση του κ. Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης», αναφέρουν τα μέλη του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμιάτρων.

Την ανακοίνωση υπογράφουν τα μέλη του δ.σ. του Ε.Κ.Ο. κ.κ. Αναστ. Κανελλόπουλος, Γιώργος Χαρώνης, Γιάννης Δατσέρης, Κ. Καραμπάτσας και Ιωάννης Ασλανίδης.

BEST OF NETWORK