ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ο ΕΟΠΥΥ προκάλεσε εκτόξευση των ιδιωτικών ασφαλειών υγείας

Αλματώδης αύξηση κατά 22,3% σημειώθηκε στις ασφάλειες Υγείας του 2013, λόγω της κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ και των προβλημάτων λειτουργίας στα δημόσια νοσοκομεία.
Ο ΕΟΠΥΥ προκάλεσε εκτόξευση των ιδιωτικών ασφαλειών υγείας

Αλματώδης αύξηση κατά 22,3% σημειώθηκε στις ασφάλειες Υγείας το 2013, λόγω της κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ και των προβλημάτων λειτουργίας στα δημόσια νοσοκομεία.

Η διάλυση του δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας, προκάλεσε τη στροφή των Ελλήνων προς τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες έδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά και δημιούργησαν προσιτά προγράμματα υγείας για νοσοκομειακή περίθαλψη.

Η απογοήτευση των Ελλήνων από το ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ και η στροφή τους σε ιδιωτικά προγράμματα υγείας, φάνηκε από τα ετήσια στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ), τα οποία δείχνουν µία εντυπωσιακή αύξηση στην παραγωγή των ασφαλίστρων Υγείας, σε απόλυτα αντίθετη πορεία μάλιστα, από τη γενικότερη κάµψη της αγοράς.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 2013, η συνολική παραγωγή του κλάδου της Ζωής έφθασε περίπου το 1,2 δισ. ευρώ, έχοντας υποχωρήσει κατά 14,1% σε σχέση µε ένα χρόνο νωρίτερα. Αντίθετα όµως, οι ασφαλίσεις Υγείας αυξήθηκαν κατά 22,3% έναντι του 2012, µε τη συνολική παραγωγή τους να ανέρχεται στα 76,6 εκατ. ευρώ.

Ο ΕΟΠΥΥ, από την άλλη πλευρά αποτελεί πια μονοψώνιο στο χώρο της υγείας, αλλά οι εισφορές που καταβάλουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά τους Ταμεία για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, είναι στα ύψη.

Οι μηνιαίες εισφορές στον ΕΟΠΥΥ αντιστοιχούν πια σε ετήσια καταβολή ασφαλίστρων σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, με τις ίδιες παροχές.