ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ουραγός η Ελλάδα στη διεθνή κατάταξη για τη δωρεά οργάνων

Στις τελευταίες θέσεις της διεθνούς κατάταξης της δωρεάς οργάνων βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

Ουραγός η Ελλάδα στη διεθνή κατάταξη για τη δωρεά οργάνων

Όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 20 δότες ανά εκατομμύριο κατοίκων και 30 δότες ανά εκατομμύριο κατοίκων σε Ισπανία, Ιταλία, και Κροατία, η αναλογία της Ελλάδας είναι μόνο 7 δότες ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι περίπου 50 ασθενείς κάθε χρόνο να πηγαίνουν σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού, είτε γιατί δεν υπάρχουν μοσχεύματα στη χώρα μας, είτε διότι πρόκειται για περιπτώσεις (μεταμόσχεση πνευμόνων) που δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα. Το κόστος των μεταμοσχεύσεων σε Έλληνες που πηγαίνουν στο εξωτερικό γι αυτό το σκοπό φθάνει τα 10 εκατ. ευρώ.

Οι ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η ελλιπής ενημέρωση του κοινού για τη δωρεά οργάνων, η έλλειψη χρηματοδότησης αλλά και η «άρνηση της Πολιτείας να ακούσει τους ανθρώπους που ασχολούνται με το θέμα» είναι οι κυριότεροι λόγοι, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΟΜ Αλκιβιάδης Κωστάκης, που κατεβάζουν τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις της διεθνούς κατάταξης της δωρεάς οργάνων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Α. Κωστάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με την ευκαιρία της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη δωρεά οργάνων και ιστών, που τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΜ, σε συνεργασία με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) και την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών, κάθε χρόνο στην Ελλάδα πραγματοποιούνται γύρω στις 200 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, που προέρχονται από 70 δότες.