ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η οδύσσεια των ασθενών με Δρεπανοκυτταρική Νόσο στα ΚΕΠΑ

Σοβαρή καταγγελία για τον τρόπο λειτουργίας των ΚΕΠΑ της Αθήνας και του Βόλου κάνει η Πανελλήνια Κίνηση για τη Θαλασσαιμία και τη Δρεπανοκυτταρική Νόσο, καθώς οι ασθενείς αναγκάζονται να εξετάζονται και να επανεξετάζονται.

Η οδύσσεια των ασθενών με Δρεπανοκυτταρική Νόσο στα ΚΕΠΑ

Η Πανελλήνια Κίνηση καταγγέλει «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους διευθυντές των ΚΕΠΑ Κεφαλληνίας (Αθήνα) και Βόλου για την ταλαιπωρία των πασχόντων από Δρεπανοκυτταρική Νόσο, που τους υποχρεώνουν να εξετάζονται και να επανεξετάζονται από Υγειονομική Επιτροπή, αν και η πάθηση τους περιλαμβάνεται στον Πίνακα των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ' αόριστον.

Συγκεκριμένα, δύο πάσχουσες από Δρεπανοκυτταρική Νόσο, εξετάστηκαν από Υγειονομική Επιτροπή τον Απρίλιο 2014, η μια στο ΚΕΠΑ Κεφαλληνίας (Αθήνα) και η άλλη στο ΚΕΠΑ Βόλου.

Και στις δύο περιπτώσεις βεβαιώθηκε ποσοστό αναπηρίας με διάρκεια δύο χρόνια. Ο Απρίλιος 2014, όμως, είναι μεταγενέστερος μήνας από τον Νοέμβριο 2013 όταν άρχισε η ισχύς του Πίνακα με τις 43 παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ' αόριστον!!!

Στο ΚΕΠΑ Κεφαλληνίας, ισχυρίστηκαν ότι δεν πρόσεξαν ότι η πάθηση είναι στον Πίνακα με τις 43 παθήσεις και παρέπεμψαν την ενδιαφερόμενη να κάνει έγγραφο στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην Αθήνα, στην Διεύθυνση Αναπηρίας, για να τους δοθεί εντολή διόρθωσης της βεβαίωσης αναπηρίας.

«Αντιμετώπιση απαράδεκτη, παράνομη, προκλητική και θρασύτατη, αναφέρει η Πανελλήνια Κίνηση. Αντί να αναλάβουν οι ίδιοι τη διαδικασία διόρθωσης της βεβαίωσης αναπηρίας, παραπέμπουν την πάσχουσα στην διοίκηση του ΙΚΑ προσθέτοντας νέα ταλαιπωρία σε μια ασθενή για την οποία βεβαιώθηκε ποσοστό αναπηρίας 80%».

Η Πανελλήνια Κίνηση για τη Θαλασσαιμία και τη Δρεπανοκυτταρική Νόσο, ζητά την παρέμβαση του Διοικητή του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλου.