ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ν. Σερρών: Ταλαιπωρία των ασθενών με βαριά νοσήματα λόγω έλλειψης μονάδων

Σημαντική έλλειψη μονάδων για την αντιμετώπιση των βαρέως πασχόντων και των καρκινοπαθών, παρατηρείται στο νοσοκομείο Σερρών.

Ν. Σερρών: Ταλαιπωρία των ασθενών με βαριά νοσήματα λόγω έλλειψης μονάδων

Σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Σερρών, δεν υπάρχουν καθόλου τμήματα που να βοηθούν στην ανακούφιση ασθενών με μεγάλη ανάγκη για φροντίδα, όπως τμήματα χημειοθεραπείας.

Η κατάσταση επιδεινώνεται με την αλλαγή του οργανισμού του νοσοκομείου, όπως σημειώνει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Σερρών.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, συγχωνεύονται οι διπλές κλινικές και τα τμήματα (παθολογικές, χειρουργικές, μαιευτικές - γυναικολογικές, αξονικός τομογράφος και ακτινολογικό) με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην σωστή λειτουργία τους αλλά και στην ασφαλή αντιμετώπιση των ασθενών. Προβλέπονται τμήματα - φαντάσματα (γαστρεντερολογικό, δερματολογικό), καθώς δεν υπάρχει το αντίστοιχο προσωπικό.

Το νοσοκομείο, πάντως, δέχεται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό ασθενών.

Συγκεκριμένα, το 2013, πραγματοποιήθηκαν 4.500 εισαγωγές ασθενών στις παθολογικές κλινικές, 3.000 στις χειρουργικές και 1.800 στις μαιευτικές - γυναικολογικές.

Πρόκειται για ασθενείς με βαριές παθήσεις, η νοσηλεία των οποίων απαιτεί καθημερινή και εντατική παρακολούθηση, που σύμφωνα με τους γιατρούς καθίσταται άκρως προβληματική με τις συγχωνεύσεις, καθώς δημιουργούνται κλινικές - μαμούθ.

Τον ίδιο χρόνο, πραγματοποιήθηκαν 2.264 ημερήσιες νοσηλείες ασθενών με νεοπλασματικές νόσους, με ποσοστό κάλυψης του τμήματος 123%.

Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει την αναγκαιότητα ύπαρξης του Τμήματος Χημειοθεραπείας για τον νομό.

Οι ασθενείς αυτοί θα υποχρεούνται τώρα παρά την βαρύτητα της ασθένειας τους, να μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη.