ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μέτωπο υπεράσπισης της Δημόσιας Υγείας προτείνει ο Μπασκόζος (ΠΙΣ)

Την κατάρρευση της δημόσιας υγείας η οποία εκπορεύεται από τις μνημονιακές πολιτικές και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την διάλυση των δομών της πρωτοβάθμιας υγείας του ΕΟΠΥΥ ένα υποστελεχωμένο ΠΕΔΥ, καθιστώντας εγχείρημα υψηλού ρίσκου την αναζήτηση γιατρού για εξέταση και συνταγογράφηση, το επικίνδυνο γεγονός ότι 200 ΜΕΘ δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού, και την ανισότητα στην περίθαλψη, επισημαίνει ο υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα της Υγείας και Α' αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Γιάννης Μπασκόζος.

Μέτωπο υπεράσπισης της Δημόσιας Υγείας προτείνει ο Μπασκόζος (ΠΙΣ)

Ο κ. Μπασκόζος υπογραμμίζει ότι το μείγμα αυτό, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία και τους πολίτες, και προτείνει την δημιουργία «ενός μεγάλου μετώπου υπεράσπισης της δημόσιας υγείας και ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών, σε συνεργασία και αλληλεγγύη με όλους τους εργαζόμενους το οποίο μπορεί να αλλάξει την κατάσταση και να επιβάλει μια κυβέρνηση που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και τις ανάγκες της κοινωνίας».

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Μπασκόζου έχει ως εξής:

«Η οικονομική ασφυξία που επιβάλουν οι μνημονιακές πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης και η μεθοδευμένη διάλυση των δημόσιων και κοινωνικών δομών δημιουργούν μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τους κάτοικους της χώρας.
Τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν και η μνημονιακή συγκυβέρνηση επεξεργάζεται τρόπους για ιδιωτική λειτουργία τα απογεύματα, δημιουργώντας αναστάτωση στο εργασιακό περιβάλλον και εντείνοντας την ανισότητα ανάμεσα σε αυτούς που έχουν και τη μεγάλη πλειοψηφία της συνεχώς φτωχοποιούμενης κοινωνίας. Την ώρα που τα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία υπολειτουργούν από έλλειψη προσωπικού και υλικών, η κυβέρνηση θεσμοθετεί ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία (με ποιο προσωπικό και με τι υλικά;) για αυτούς που έχουν να πληρώσουν.

Η διάλυση των δομών της πρωτοβάθμιας υγείας του ΕΟΠΥΥ έχει οδηγήσει σε ένα διαλυμένο και υποστελεχωμένο ΠΕΔΥ, καθιστώντας εγχείρημα υψηλού ρίσκου την αναζήτηση γιατρού για εξέταση και συνταγογράφηση.

Ο ΕΟΠΥΥ καταρρέει οικονομικά, οδηγώντας σε απόγνωση τους παρόχους υγείας και σε βαρύτατη οικονομική επιβάρυνση τον κόσμο.

Οι άγονες και νησιωτικές περιοχές παραμένουν χωρίς υγειονομική κάλυψη, δημιουργώντας εύλογη ανησυχία σε μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες.

Οι δομές ψυχικής υγείας καταστρέφονται με τον κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης να βρίσκεται προ των πυλών. 200 κλίνες ΜΕΘ δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού, στερώντας τη δυνατότητα επιβίωσης σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

Η συνεχώς εξαγγελλόμενη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων παραμένει απραγματοποίητη αφού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη κάλυψης της δαπάνης από τον προϋπολογισμό. Οι πολιτικές συνεχούς αύξησης της συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη έχουν κάνει την φαρμακευτική αγωγή περιπέτεια με άγνωστες οικονομικές συνέπειες για τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή ο χορός των μεγάλων συμφερόντων πάνω από το πτώμα της δημόσιας υγείας καλά κρατεί. Η δημόσια υγεία και οι λειτουργοί της βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο. Η συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης οδηγεί σε ανθρωπιστική κρίση και δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν ανατραπεί άμεσα αυτή η κατάσταση.

Ένα μεγάλο μέτωπο υπεράσπισης της δημόσιας υγείας και ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών , σε συνεργασία και αλληλεγγύη με όλους τους εργαζόμενους μπορεί να αλλάξει την κατάσταση και να επιβάλει μια κυβέρνηση που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και τις ανάγκες της κοινωνίας. Δωρεάν πρόσβαση για όλους σε αναβαθμισμένες δημόσιες υπηρεσίες υγείας είναι ανάγκη , απαίτηση και δικαίωμα του λαού μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ