ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού: Λύθηκε το πρόβλημα των ανασφάλιστων πολιτών;

Το μέτρο της δωρεάν νοσοκομειακής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών είναι στησωστή κατεύθυνση, αλλά το σοβαρό πρόβλημα που εντοπίζεται εδώ αφορά τους ήδη συμπιεσμένους και δραματικά μειωμένους προϋπολογισμούς των δημόσιων νοσοκομείων που καλούνται να καλύψουν και αυτά τα κόστη.

Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού: Λύθηκε το πρόβλημα των ανασφάλιστων πολιτών;

Αυτό επισημαίνει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, οι υπέυθυοι του οποίου τονίζούν ότι «όταν αντιμετωπίζουμε πολλά περιστατικά ασφαλισμένων άπορων ασθενών που δεν βρίσκουν τα απαραίτητα για την θεραπείας τους φάρμακα και περιφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο μήπως και τα βρουν και όταν μόλις προχθές δημοσιεύθηκε ότι το ΚΑΤ, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, σταματά τα χειρουργεία λόγω κάλυψης του προϋπολογισμού του για την συγκεκριμένη δαπάνη, λέμε ότι υπάρχει πρόβλημα και απαιτείται λύση»

Οι τριμελείς επιτροπές που θα συσταθούν – κρίνει το ΜΚΙΕ - θα αναλάβουν ένα ογκώδες έργο, αφού από τα επίσημα στοιχεία οι ανασφάλιστοι πολίτες είναι 3.000.000 και θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις.

Το ΦΕΚ 1753 της 28/06/2014 καλύπτει την φαρμακευτική αγωγή στους ανασφάλιστους Έλληνες και νόμιμα διαμένοντες ξένους πολίτες, οι οποίοι θα καταβάλουν την ίδια συμμετοχή όπως και οι ασφαλισμένοι.

Μόνο για τα φάρμακα υψηλού κόστους προβλέπεται η δωρεάν χορήγηση, κάτι το θετικό. Το θέμα που εντοπίζουμε εδώ και προκύπτει από την εμπειρία μας – σημειώνει το ΜΚΙΕ - είναι ότι πολλοί από αυτούς τους πολίτες όντας και μακροχρόνια άνεργοι αδυνατούν να πληρώσουν την όποια συμμετοχή. Με τις τελευταίες μάλιστα τροποποιήσεις του Υπουργείου και τις αυξημένες συμμετοχές στα φάρμακα, αυτό το πρόβλημα το έχουν πλέον και πολλοί ασφαλισμένοι χαμηλόμισθοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι.

Δυστυχώς έχουμε αρκετά τέτοια παραδείγματα ασφαλισμένων πολιτών που δεν έχουν να πληρώσουν για την συμμετοχή που τους αναλογεί. Οπότε πρέπει να βρεθεί ένας μηχανισμός όπου οι πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν να μην εξωθούνται στον αποκλεισμό τους από την φαρμακευτική τους αγωγή.

Επομένως , σημειώνει ο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, με τις ανωτέρω αποφάσεις αλλά και με την δυνατότητα που έχει δοθεί στους ανασφάλιστους πολίτες να επισκέπτονται γιατρούς του ΠΕΔΥ δωρεάν, καλύπτεται – έστω και μερικώς – ένα μεγάλο μέρος των αναγκών. Δεν καλύπτονται όμως όλες οι ανάγκες.

Πιο συγκεκριμένα:

1) Έχει τεθεί ανώτατο όριο τα 340.000.000€ για την φαρμακευτική δαπάνη για τους ανασφάλιστους πολίτες. Εάν χρειαστούν περισσότερα χρήματα τι γίνεται;

2) Δεν υπάρχει καμία αναφορά και στα δύο ΦΕΚ για τις αναγκαίες εργαστηριακές εξετάσεις, αιματολογικές εξετάσεις, μαγνητικές, ακτινογραφίες κλπ. για εξωτερικούς ασθενείς που επισκέπτονται το ΠΕΔΥ και δεν εισάγονται σε Νοσοκομείο. Τι θα γίνει σχετικά;

3) Οι μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά χαρτιά που αποτελούν, χωρίς να το θέλει κανείς φυσικά, μια υγειονομική βόμβα που μπορεί να σκάσει ανά πάσα στιγμή, τι θα κάνουν; Πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση και για αυτούς και να αξιοποιηθούν Ευρωπαϊκά κονδύλια σχετικά.

Με λίγα λόγια, αναφέρει το ΜΚΙΕ, τα μέτρα που πάρθηκαν για τους ανασφάλιστους πολίτες κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, αν και απέχουν αρκετά από το να μιλάμε για πλήρη και δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ. Το μεγάλο στοίχημα όμως για την κυβέρνηση εστιάζεται στην σωστή χρηματοδότηση και στελέχωση του ΕΣΥ, σταματώντας τις λογιστικές αλχημείες, την υποβάθμισή του, καθώς και στην ορθολογική διαχείριση των κονδυλίων χωρίς την άσκοπη χρηματοδότηση παράλληλων δομών ΜΚΟ , «κοινωνικά ιατρεία/φαρμακεία» με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, κ.α. Τα κονδύλια αυτά θα μπορούσαν να ενδυναμώσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και να καλύψουν όλες τις ανάγκες των ανασφάλιστων πολιτών.

Τέλος το άνοιγμα του ΕΣΥ σε πρωτοβάθμιο (μέσω του ΠΕΔΥ) αλλά και δευτεροβάθμιο ιατροφαρμακευτικό επίπεδο για τους ανασφάλιστους πολίτες αποτελεί, εν μέρει, ουσιαστική δικαίωση του μεγάλου αγώνα που μερίδα κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων σε όλη την Ελλάδα έχει κάνει τα τελευταία τρία χρόνια πιέζοντας για το αυτονόητο προς κάθε κατεύθυνση. Οι εθελοντές των κοινωνικών ιατρείων / φαρμακείων αισθανόμαστε ότι καταφέραμε να ανατρέψουμε, εν μέρει, τις απάνθρωπες πολιτικές. Η πίεση που ασκήθηκε θα συνεχίσει να ασκείται εντατικά μέχρι να ανατραπεί ολοκληρωτικά ο άδικος και απαράδεκτος αποκλεισμός των πλέον ευάλωτων κοινωνικά ομάδων της κοινωνίας μας αλλά και μέχρι να σταματήσουν οι αδικίες που εξαθλιώνουν την κοινωνία.

Το ΜΚΙΕ επικαλείται και το βίντεο από το Γερμανικό Spiegel TV όπου εύγλωττα φαίνονται τα αποτελέσματα των πολιτικών εξαθλίωσης που εφάρμοσαν στον τομέα της υγείας στη χώρα μας η Τρόικα (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και η Ελληνική κυβέρνηση, τα τελευταία 4 χρόνια.

Διαβάστε επίσης
Der Spiegel: Το ελληνικό σύστημα υγείας προ της κατάρρευσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ