ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δραματική η κατάσταση στις μεταμοσχεύσεις: Αναμονή 2 χρόνια ελέω περικοπών δαπάνης

Με τον προϋπολογισμό για τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) να έχει υποστεί ψαλίδισμα της τάξης του 50% για το 2014, οι εφημερίες για τον συντονισμό των μεταμοσχεύσεων έχουν γίνει πλέον... σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες και -όπως γίνεται συνήθως- αυτοί που πληρώνουν την κρατική υπολειτουργία είναι οι Έλληνες πολίτες.

Δραματική η κατάσταση στις μεταμοσχεύσεις: Αναμονή 2 χρόνια ελέω περικοπών δαπάνης

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα" οι μεταμοσχεύσεις μειώνονται δραματικά ελέω κρίσης και άρνησης δωρεάς από τους πιεσμένους πολίτες, ενώ το έλλειμα χρημάτων, κατάλληλων μονάδων και προσωπικού δυσχεραίνει σε τέτοιον βαθμό τους ασθενείς στις λίστες αναμονής, ώστε πολλοί εξ' αυτών χρειάζεται να περιμένουν ακόμα και 2 χρόνια για να εγχειριστούν.

Όπως δηλώνει σχετικά ο πρόεδρος του ΕΟΜ, καθηγητής χειρουργικής και ειδικός στις μεταμοσχεύσεις, Αλκιβιάδης Κωστάκης: "Ο προϋπολογισμός που μας έδωσε το υπουργείο για το 2013 ήταν 330χιλ. ευρώ και το 2014 170χιλ. ευρώ (...) Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας άνθρωπος για να υποδεχτεί την πληροφορία ότι υπάρχει οποιοδήποτε μόσχευμα και να κινηθεί η διαδικασία συντονισμού της λήψης και της μεταμόσχευσης".

Πολλά από τα μοσχεύματα μάλιστα φεύγουν στο εξωτερικό επειδή ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί ελέω της δραματικής περικοπής στην δαπάνη για την Υγεία να συντονίσει νοσοκομεία, αεροπλάνα, γιατρούς και ασθενείς που μπορούν να τα δεχθούν.

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν κέντρα μεταμοσχεύσεων σε νοσοκομεία, ενώ άλλα λόγω διαφόρων προβλημάτων λειτουργούν μόνο "στα χαρτιά".

Τέλος, ο κ. Κωστάκης επισήμανε το μεγάλο πρόβλημα της άρνησης των Ελλήνων πολιτών να γίνουν δωρητές οργάνων, αφού, όπως είπε "Η πρώτη φορά που είδαμε ουρές έξω από τα γραφεία του ΕΟΜ ήταν μετά την ψήφιση του νόμου που προβλέπει ότι αν δεν υπάρχει δήλωση για το αντίθετο, τότε αυτοδικαίως θεωρούμαστε δωρητές. Χιλιάδες άνθρωποι προσήλθαν για να κάνουν αρνητική δήλωση".