ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παπακώστα: Εξαίρετο παράδειγμα αποαυσυλοποίησης η Κλινική του νοσ. Κατερίνης

Παπακώστα: Εξαίρετο παράδειγμα αποαυσυλοποίησης η Κλινική του νοσ. Κατερίνης

 Την νέα Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, εγκαινίασε η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, υπογραμμίζοντας, ότι ο Ψυχιατρικός Τομέας του νοσοκομείου, αποτελεί ένα εξαίρετο παράδειγμα μετάβασης από την ασυλικού τύπου φροντίδα, στο μοντέλο της Κοινοτικής Ψυχιατρικής.

Αποδεικνύει ότι η διασύνδεση της ψυχικής υγείας με τη γενική υγεία, είναι μοντέλα όχι μόνο εφικτά, αλλά και ποιοτικά και αποδοτικά, ανέφερε στην ομιλία της η υφυπουργός, προσθέτοντας:

«Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου μετεξελίχθηκε, τα τελευταία χρόνια, σε ένα πρότυπο, ολοκληρωμένο και συντονισμένο δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας, προκειμένου ο ψυχικά πάσχων να έχει τη δυνατότητα να λάβει θεραπεία στον τόπο του, κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό». Αναφέρθηκε ακόμα, στο πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο και ειδικότερα στον νόμο 4272/2014, με τον οποίο διασφαλίστηκε η συνέχιση των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και η διακριτή οικονομική παρακολούθησή τους μέσα στο Γενικό Νοσοκομείο και στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Με τον ίδιο νόμο, προβλέφθηκε επίσης, η συμμετοχή ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη λήψη αποφάσεων και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Η Υφυπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης στις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν δοθεί για τους πάσχοντες, οι οποίες βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών που τους παρέχονται, μειώνουν τη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα και το χρόνο νοσηλείας. Επιπλέον, διασφαλίζεται ότι κάθε ωφελούμενος λαμβάνει την ίδια ορθή και διεθνώς αποδεκτή θεραπευτική αγωγή, η οποία βασίζεται σε νεότερες εξελίξεις, και είναι ενημερωμένος σε ικανοποιητικό βαθμό από τους γιατρούς του, όσον αφορά στη θεραπεία του, ώστε να συνεισφέρει εποικοδομητικά στη λήψη αποφάσεων για την υγεία του.

Κατά την παραμονή της στην Κατερίνη, η Υφυπουργός, συνοδευόμενη τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου, Αστέριο Φαρμάκη είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Τμήμα Αιμοδοσίας και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου, τον ΟΚΑΝΑ Κατερίνης, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, το Παλαιό Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ανοϊκών Ασθενών (ΚΗΦΑΑ), τη δομή ''Ερατώ'', την Ψυχιατρική Κλινική ''Ελπίδα'', το Κέντρο Ημέρας ''4 Εποχές''.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ψυχιατρικά νοσοκομεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πέτρας Ολύμπου και Κέρκυρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προειδοποίησαν ότι η έλλειψη σχεδίου από την κυβέρνηση θα οδηγήσει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση σε κατάρρευση.

Διαβάστε ακόμη:

«Οδηγείται σε κατάρρευση η ψυχιατρική μεταρρύθμιση»

BEST OF NETWORK

Κρούσματα σήμερα: 256 στην Αττική, 65 στη Θεσσαλονίκη - Ο χάρτης διασποράς των νέων μολύνσεων

Αλλάζουν τα όρια των επιβατών από Δευτέρα – Τι θα ισχύει για ΙΧ, ταξί και φορτηγά

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Προσοχή! Ισχυρή σύσταση από την Πολιτική Προστασία για τις επόμενες ώρες

MasterChef 5 πρεμιέρα: Οι μεγάλες αλλαγές λόγω της πανδημίας και τα πρόσωπα – κλειδιά

Κορονοϊός: Οι μεταλλάξεις θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα - Όλα ανοιχτά για νέο lockdown

Το μεγαλύτερο έγκλημα στην Ελλάδα: Ο καλοσυνάτος χωρικός που μετατράπηκε σε αδίστακτο δολοφόνο

Survivor Spoiler 24/1: Ποιοι κερδίζουν το έπαθλο φαγητού; Μπλε ή Κόκκινοι; (vid)

Μενεγάκη: Αυτή είναι η νέα της επένδυση - Δείτε τα πολυτελή διαμερίσματα που αγόρασε στην Κηφισιά

Kορονοϊός - «Βόμβα»: Ανοιχτό το ενδεχόμενο τρίτου κύματος αν δεν τηρούνται τα μέτρα

Εβδομαδιαίες προβλέψεις 24/01 - 30/01: Όλα να τα περιμένεις!

Θεσσαλονίκη: Τον κυνηγούσε η αστυνομία και προσπάθησε να ξεφύγει με… ηλεκτρικό πατίνι

MasterChef 5: Τα Best Off των τριών κριτών απ' τους 4 προηγούμενους κύκλους (vid)