ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Άγνοια ανασφάλιστων για το νέο πλαίσιο δωρεάν περίθαλψης

Χαμηλή είναι προς το παρόν η ζήτηση της δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης από τους ανασφάλιστους και τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.

Άγνοια ανασφάλιστων για το νέο πλαίσιο δωρεάν περίθαλψης

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή", τρεις μήνες μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, το ποσοστό των ανασφάλιστων που έλαβε φάρμακα εκμεταλλευόμενο το νέο ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο δεν ξεπερνάει το 5% μηναίως. Αντίστοιχα, φάρμακα λαμβάνει σε μηναία βάση πάνω από το 20% των ασφαλισμένων.

Συνολικά 170.000 ανασφάλιστοι έλαβαν φάρμακα με ευνοϊκούς όρους τον Αύγουστο που μας πέρασε, ενώ η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων τον ίδιο μήνα έφτασε τα 6,5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η συνολική δαπάνη για τη δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη ανασφάλιστων και απόρων ανήλθε στα 83,6 εκατ. ευρώ για τους πρώτους 8 μήνες του 2014.

Ο χαμηλός αριθμός των ανασφάλιστων που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το νέο πλαίσιο σχετίζεται εν μέρει με το ότι δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το μέτρο στο ευρύ κοινό, ενώ προϋπόθεση για να καλυφθούν από τον ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα είναι να συνταγογραφηθούν από γιατρό δημόσιου νοσοκομείου ή γιατρό του ΠΕΔΥ.

Ένας δεύτερος σημαντικός λόγος είναι η ηλικιακή κατανομή των ανασφάλιστων στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι κυρίως νεαρά άτομα που κάνουν μικρή χρήση φαρμάκων.