ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι μισοί Έλληνες διακόπτουν τη φαρμακευτική αγωγή λόγω κρίσης

Οι μισοί Έλληνες διακόπτουν τη φαρμακευτική αγωγή λόγω κρίσης

Τη δραματική κατάσταση στο χώρο της υγείας καταγράφει έρευνα της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία το 47% των πολιτών δεν λαμβάνουν την αναγκαία περίθαλψη.

Οι ανασφάλιστοι πολίτες στην Ελλάδα ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια, ενώ χιλιάδες δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα νοσηλείας.

Εκτός από την έλλειψη ασφάλισης, εμπόδιο αποτελεί πλέον για πολλούς και η σημαντική αύξηση στη συμμετοχή των πολιτών στη φαρμακευτική δαπάνη, αφού τα απανωτά μέτρα οδήγησαν στην αύξηση της συμμετοχής για αγορά φαρμάκων από το 12% στο 29%.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», γιατροί σε έρευνα της IPSOS, δήλωσαν ότι το 17% των ασθενών τους που ακολουθούσαν χρόνια αγωγή έμεινε ανασφάλιστο κατά το προηγούμενο έτος. Αποτέλεσμα ήταν οι περίπου τέσσερις στους 10 από αυτούς να διακόψουν την αγωγή λόγω οικονομικής στενότητας.

Το ποσοστό των νοικοκυριών που αντιμετωπίζει «καταστροφικές δαπάνες» εξαιτίας του κόστους της φαρμακευτικής περίθαλψης εκτιμάται σε 4,5% επί του συνόλου το 2013, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 δεν υπερέβαινε το 1,6%.

Ως καταστροφική δαπάνη για την υγεία ορίζεται η δαπάνη που ξεπερνά το 20% του εισοδήματος του νοικοκυριού.

Έρευνες έχουν δείξει πως η ανεργία συνδέεται με την αύξηση της θνησιμότητας κατά 20% έως 25%.

Μεγάλο πλήγμα έχουν δεχθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα και οι νέοι. Το 31% των νέων στην ΕΕ αναφέρει ως βασικό λόγο αδυναμίας πρόσβασης σε παροχές υγείας το υψηλό κόστος των υπηρεσιών αυτών.

Η Ελλάδα διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό νέων (64%) που δηλώνει την αιτία αυτή ως τη βασικότερη για την έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης.

Τέλος, ο συνδυασμός της πίεσης που υφίστανται οι πολίτες λόγω κρίσης με την έλλειψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής ενισχύει την εμφάνιση ασθενειών όπως καρδιοπάθειες, κίρρωση του ήπατος και καρκίνοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ σε άλλες χώρες η νοσηρότητα λόγω αυτών των νοσημάτων μειώνεται, στην Ελλάδα αυξάνεται.

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό