ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παπακώστα: Θα εμβολιαστούν και τα παιδιά ανασφάλιστων γονέων

Κανένας κίνδυνος δεν υφίσταται για τα παιδιά ανασφάλιστων γονέων να μείνουν εκτός της διαδικασίας εμβολιασμού, διαβεβαίωσε στη Βουλή η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Βασίλη Καπερνάρου και ανακοίνωσε πως 148 παιδίατροι πέφτουν στο πεδίο της μάχης, προκειμένου να καλύψουν κενά που έχουν εντοπισθεί στο ΕΣΥ.

Παπακώστα: Θα εμβολιαστούν και τα παιδιά ανασφάλιστων γονέων

Αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του, ο κ. Καπερνάρος επικαλέστηκε δημοσιεύματα εφημερίδων και ανακοινώσεις των «Γιατρών του Κόσμου», οι οποίοι υποστηρίζουν ότι άνθρωποι που έχουν μείνει χωρίς ασφάλιση, αναγκάζονται να απευθυνθούν στις εθελοντικές ομάδες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος, όσον αφορά τους εμβολιασμούς των παιδιών μας», απάντησε η υφυπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Με πρόσφατο νόμο του κράτους (ν.4270/2014), παρέχεται πλέον φαρμακευτική περίθαλψη, (συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων) σε ασφαλισμένους που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, ενώ με την κοινή υπουργική απόφαση της 28ης Ιουλίου του 2014 καθορίζονται και οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσβασής τους στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης».

Η υφυπουργός Υγείας ανέφερε, επίσης, πως το υπουργείο έχει προβεί στη διενέργεια ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια ορισμένων ειδών εμβολίων, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε πως το πρόγραμμα αντιφυματικού εμβολιασμού στα σχολεία συνεχίζεται κανονικά και το προσεχές έτος, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει συνεδριάσει δύο φορές για την επικαιροποίηση του προγράμματός της, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας έχει εκδώσει εγκύκλιο για τον δωρεάν αντιγρυπικό εμβολιασμό των απόρων και ανασφάλιστων πολιτών, που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ ετοιμάζεται και εγκύκλιος για την ισότιμη και δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε κάθε πολίτη.