ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΙΣ: Δυσοίωνη η προοπτική για την υγεία με τον προϋπολογισμό του 2015

Τα θέματα που αφορούν στην αποτελεσματική λειτουργία του ιατρικού κλάδου, την υγεία και την περίθαλψη του ελληνικού λαού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ευρείας Συνδιάσκεψης-Συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

ΠΙΣ: Δυσοίωνη η προοπτική για την υγεία με τον προϋπολογισμό του 2015

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μ. Βλασταράκος τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης συνολικά, τη δυσοίωνη προοπτική που ανοίγεται με τον προϋπολογισμό υγείας του 2015, τις μεγάλες περικοπές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στους ιατρούς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συνολικά, τις μεγάλες επιβαρύνσεις στους ασφαλισμένους, την αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, την οριακή κατάσταση της λειτουργίας των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, το απαράδεκτο clawback που επιβάλλεται στους εργαστηριακούς ιατρούς, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση εφαρμογής των Υπουργικών αποφάσεων και την επαπειλούμενη ταφόπλακα λειτουργίας όσων ιδιωτικών ιατρείων έχουν παραμείνει μέχρι σήμερα.

Συζητήθηκαν επίσης:
-Η αποδόμηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η υπολειτουργία των δημόσιων δομών του ΠΕΔΥ και η έλλειψη προοπτικής για τον ΕΟΠΥΥ.
-Η τραγική κατάσταση του (ΤΣΑΥ) μέσα και από την ένταξή του στο ΕΤΑΑ.
-Η καθυστέρηση εφαρμογής της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή μέχρι σήμερα λειτουργία των υπαρχόντων ηλεκτρονικών συστημάτων που εντείνει τις λειτουργικές αδυναμίες και ευνοεί την υπερβολή, την κατασπατάληση πόρων και την διαφθορά.
-Η νομοθετική πρωτοβουλία του Αν. Υπουργού Υγείας για την οργάνωση και τη σύσταση ιατρικών εταιρειών και άλλες διατάξεις, παρότι δια στόματος του Υπουργού Υγείας κ. Μ.Βορίδη ακυρώθηκε, καταγγέλθηκε ως απαράδεκτη ενέργεια, ερήμην μάλιστα της συζήτησης με τους θεσμικούς φορείς (ΠΙΣ, ΚΕΣΥ, κλπ.).

O ΠΙΣ είναι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε απόπειρα κατάργησης τμημάτων ή εργαστηρίων του ΕΣΥ στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης. Ζητούμε την άμεση ανάκληση της «αυθαίρετης» απόφασης του Διοικητού του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, που στην κυριολεξία εξαφανίζει τις κλινικές του ΕΣΥ, σύμφωνα και με την εισήγηση του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου.

Το απόγευμα της Τετάρτης 3 Δεκεμβρίου συγκαλείται το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, προκειμένου να εκτιμήσει τα αποτελέσματα της Συνάντησης της 29ης Νοεμβρίου 2014 και να οριοθετήσει την στόχευσή του, τις προτεραιότητες αλλά και τις προτάσεις του.

Πρωτίστως βέβαια θα εστιάσει στην ανάγκη για αύξηση του προϋπολογισμού του τομέα της υγείας, που εάν εφαρμοστεί όπως προβλέπεται το 2015, θα επιτείνει τα προβλήματα και θα δημιουργήσει δυσάρεστες παρενέργειες στην περίθαλψη αλλά και στην ανάγκη λειτουργίας του συστήματος υγείας με σύγχρονους κανόνες, διαφάνειας και προοπτικής.