ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας ζήτησε ο Λ. Γρηγοράκος

«Ενεργοποίηση» της εθελοντικής αιμοδοσίας ζητά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας ζήτησε ο Λ. Γρηγοράκος

Συγκεκριμένα με έγγραφο που απέστειλε στις υγειονομικές περιφέρειες την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου καλεί τους διοικητές να ενσωματώσουν στους άξονες δράσεις του προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο» και το θεσμό της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκο, «η ενσωμάτωση της συγκεκριμένης δραστηριότητας αποσκοπεί στη υλοποίηση του στόχου της επάρκειας αίματος στη χώρα με την αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς του κοινωνικού συνόλου στον τομέα αυτό, στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας με την εξασφάλιση αίματος μέσω υγιών αιμοδοτών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων συνανθρώπων μας».

Το πρόγραμμα του «Κοινωνικού Σχολείου» δραστηριοποιείται στους ακόλουθους άξονες: άθληση, διατροφή, καταπολέμηση του ρατσισμού, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, πρόληψη μολυσματικών ασθενειών, πρόληψη του εθισμού στον καπνό, στο αλκοόλ, στα ναρκωτικά και στο διαδίκτυο, καταπολέμηση του χουλιγκανισμού, πρόληψη των ατυχημάτων, εισαγωγή των εννοιών του ολυμπισμού και της αισθητικής αγωγής στην εκπαίδευση.

Το υπουργείο Υγείας συμμετέχει ενεργά στην εφαρμογή των ανωτέρω προγραμμάτων με την συμβολή επαγγελματιών υγείας (ειδικευμένων ιατρών, νοσηλευτών, επισκεπτών/τριών υγείας, ψυχολόγων και κατά περίπτωση άλλων επαγγελματιών υγείας), οι οποίοι με τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις τους θα εξασφαλίσουν παροχή αναβαθμισμένου επιπέδου Αγωγής Υγείας στους μαθητές μέσω της ανάπτυξης δεξιοτήτων για την υιοθέτηση υγιεινών (θετικών) στάσεων και συμπεριφορών.