ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Συνέντευξη Παν. Κουρουμπλή: Με τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, η Ελλάδα "Ελβετία του Νότου" στην αξιοποίηση γενοσήμων (vid)

Ελβετία του Νότου, όσον αφορά στην αξιοποίηση γενοσήμων φαρμάκων, οραματίζεται την Ελλάδα την επομένη των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την έμφαση που επιθυμεί να δώσει στην φαρμακευτική πολιτική και δη στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.

Συνέντευξη Παν. Κουρουμπλή: Με τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, η Ελλάδα "Ελβετία του Νότου" στην αξιοποίηση γενοσήμων (vid)

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος βουλευτής Β' Αθηνών, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο ONMED μόλις τέσσερις ημέρες πριν την καθοριστική εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου.

Ο συνομιλητής μας είναι Δρ. Κοινωνικών Επιστημών και Δικηγόρος, την τριετία 1993-1996 διετέλεσε γενικός γραμματέας Πρόνοιας στο υπουργείο Υγείας, ενώ σε ηλικία 10 ετών (1961) έχασε την όρασή του από έκρηξη γερμανικής χειροβομβίδας, απομεινάρι του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, είναι σφόδρα πιθανό να γίνει ο επόμενος υπουργός Υγείας.

{youtube}Lx-bxf7o8bM{/youtube}

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον εκλεγεί κυβέρνηση, αναφέρει ο κ. Κουρουμπλής, θα ακολουθήσει μια άλλη φαρμακευτική πολιτική, η οποία θα βασίζεται στην τόνωση της εγχώριας παραγωγής, των γενοσήμων και στο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο έχει πληγεί δραματικά στα χρόνια του Μνημονίου.

Έχουμε άξιο επιστημονικό προσωπικό -αναφέρει- το οποίο όμως πλήρωσε με τη μετανάστευση, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι φτωχή σήμερα. Και η φτώχεια σε μια χώρα κρίνεται από την έλλειψη στελεχών και άξιου ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό που έχει συμβεί, σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, είναι μία σύγχρονη γενοκτονία.

Θα στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή, επαναλαμβάνει ο συνομιλητής μας, προσθέτοντας ότι rebate μπορεί να επιβληθεί, αλλά δεν θα μεταβληθούν οι τιμές.

Αναφορικά με τον ΕΟΦ, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τονίζει, είναι να ενισχυθεί με προσωπικό και να αναδειχθεί σε ένα αξιόπιστο και σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κέντρο, ενώ φιλόδοξα σχέδια υπάρχουν και για τον Δημόκριτο, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ οραματίζεται ως ένα φορέα παραγωγής ραδιοφαρμάκων.

Όσον αφορά στους διαγωνισμούς της ΕΠΥ για τις δραστικές και ειδικότερα την τελευταία απόφαση της Επιτροπής για τις 51 δραστικές στα νοσοκομεία, ο κ. Κουρουμπλής είναι σαφής: θα ελεγχθούν από την αρχή όλοι διαγωνισμοί, αναφέρει, στέλνοντας σαφές μήνυμα, ότι ο πέλεκυς θα είναι βαρύς, σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαφάνεια.

Σε όλη τη διάρκεια της κουβέντας μας, ο κ. Κουρουμπλής δεν σταμάτησε να αναφέρεται στο γεγονός ότι "η χώρα έχει ανάγκη μια πατριωτική πολιτική, καθώς η Ελλάδα λιμοκτονεί και σε αντίθεση με ό,τι πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία". Όπως σημειώνει, "ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών βογκά και ένα πολύ μικρό ποσοστό έχει μείνει στο απυρόβλητο". Την κρίση, όπως αναφέρει, την πλήρωσαν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων.

Τέλος, σε ερώτηση του ONMED αναφορικά με την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, ο ίδιος τι σκέφτεται να πράξει, ο κ. Κουρουμπλής απαντά:

"Σκέφτομαι την πατρίδα μου και όχι τον εαυτό μου, δεν θα κάνω καριέρα τώρα. Εάν δεν καταστήσουμε βιώσιμο το χρέος, θα πέσει η κυβέρνηση. Θα πρέπει να πείσουμε την κυβέρνηση ότι είμαστε εντός της Ευρωπαϊκής οικογένειας και όχι σε μια μεσαιωνική γαλέρα. Έχουμε όραμα για την Ευρώπη και η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έχει κυβερνήσει και κομίζει την πολιτική της αθωότητας".