ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αναβαθμίζεται το Νοσοκομείο Καβάλας με την προμήθεια μαγνητικού τομογράφου

Ένα νέο υπερσύχρονο μαγνητικό τομογράφο κόστους 800.000 € προμηθεύτηκε το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, η επίσημη παρουσίαση του οποίου έγινε σήμερα από τον διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος Χρήστο Κοπατσάρη.

Αναβαθμίζεται το Νοσοκομείο Καβάλας με την προμήθεια μαγνητικού τομογράφου

Ο κ. Κοπατσάρης επισήμανε ότι με τη λειτουργία του νέου μηχανήματος επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ύψους 400.000 € στον ετήσιο προϋπολογισμό του νοσοκομείου.

Ο μαγνητικός τομογράφος χρηματοδοτήθηκε από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και φορέας υλοποίησης ήταν η 4η Υγειονομική Περιφέρεια, ενώ η διοίκηση του νοσοκομείου ανέλαβε να καλύψει την δαπάνη των 150.000 € που αφορούσαν στη διαμόρφωση του χώρου και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού που δεν μαγνητίζεται.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου με την προμήθεια και τη λειτουργία του νέου μαγνητικού τομογράφους επιτυγχάνονται τρεις βασικοί στόχοι για τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας: «Πρώτον, αναβαθμίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, που προσφέρουμε στο ακτινολογικό τμήμα, μαζί με τον αξονικό τομογράφο, τον ψηφιακό μαστογράφο και τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας. Μέχρι τώρα, οι εξετάσεις αυτές γίνονταν όλες σε εξωτερικά εργαστήρια. Όμως πλέον θα είναι μια υπηρεσία, που θα παρέχεται μέσα στο νοσοκομείο.

Δεύτερον, ενισχύεται η περιφερειακότητα του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας. Ο μοναδικός μαγνητικός τομογράφος που λειτουργεί από την Αλεξανδρούπολη έως τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Καβάλας.

Τρίτον, είναι η εξοικονόμηση πόρων. Υπολογίζεται ότι το κέρδος μας κατ' έτος από τις εξετάσεις που θα σταματήσουν να γίνονται σε εξωτερικά εργαστήρια, θα μας δώσει τη δυνατότητα να εξοικονομήσουμε περί τις 400.000 €. Αυτό σημαίνει ότι η απόσβεση για την αγορά του τομογράφου και τη διαμόρφωση του χώρου θα ολοκληρωθούν σε σχεδόν 2,5 χρόνια».

Ο διοικητής του νοσοκομείου σημείωσε ακόμα ότι η εγκατάσταση και η λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου έγινε σε χρόνο ρεκόρ, καθώς μέσα σε διάστημα τριών μηνών ελήφθησαν όλες οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις. «Όταν μετρήσαμε τους χρόνους», τόνισε ο κ. Καπατσάρης, «κατά τους οποίους η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας χορηγούσε τις άδειες σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα - μια διαδικασία που εφαρμόζεται την τελευταία διετία – οι χρόνοι αυτοί έφταναν ακόμα και τους δέκα μήνες. Θεωρήσαμε ότι κάτι τέτοιο ήταν απαράδεκτο. Τρέξαμε, πιέσαμε και καταφέραμε να μειώσουμε αυτόν τον χρόνο στο τρίμηνο. Για το λόγο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες, όπως και όλους τους γιατρούς του νοσοκομείου Καβάλας για την πολύτιμη βοήθεια και τη συμβολή τους».