ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΟΠΥΥ, νοσηλείες στο εξωτερικό και κυρώσεις σε εταιρείες & φαρμακεία στην συνάντηση του Παν. Κουρουμπλή

Οι εκκρεμότητες που υφίστανται μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των Ασφαλιστικών Ταμείων, ζητήματα σχετικά με την διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των οργανισμών που σχετίζονται με τον ΕΟΠΥΥ, το ζήτημα των ελλείψεων σε προσωπικό και το θέμα της νοσηλείας των ασφαλισμένων στο εξωτερικό, απασχόλησαν την Τετάρτη, την σύσκεψη μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και των επικεφαλής των Ταμείων.

ΕΟΠΥΥ, νοσηλείες στο εξωτερικό και κυρώσεις σε εταιρείες & φαρμακεία στην συνάντηση του Παν. Κουρουμπλή

Ειδικότερα, η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κουρουμπλή, στην οποία μετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας Σπύρος Κοκκινάκης, ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, εκπρόσωποι των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΕΟΠΥΥ και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.

Επίσης, σήμερα ο Υπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) να προχωρήσει άμεσα στην αντικατάσταση όλων των μελών των Επιτροπών που έχουν θητεύσει για περισσότερο από ένα έτος, ενώ παράλληλα με εντολή Υπουργού ζητήθηκε από την Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων να ενεργοποιηθεί άμεσα η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων σε φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακεία για παραβιάσεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας, υποθέσεις που «λιμνάζουν» τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια.

Αναφορικά με το θέμα των κυρώσεων σε φαρμακευτικές και φαρμακεία, αυτό που γίνεται γνωστό από τον υπουργό Υγείας, είναι ότι στο υπουργείο, εκκρεμούν 430 παλαιές υποθέσεις για παράβαση καθήκοντος και θα πρέπει να ενεργοποιηθούν. Αφορούν στην πλειοψηφία τους πάντως, πολυεθνικές εταιρείες. Όσον αφορά το θέμα του ΕΟΠΥΥ είναι πασιφανές, ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να βρει τρόπο ώστε να βελτιωθούν τα οικονομικά του Οργανισμού. Ένας από αυτούς, είναι και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας Οργανισμών και Ταμείων, που έχουν σχέση με τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης να σημειωθεί, ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να καταβάλλει στο τέλος Μαίου, ποσό ύψους 140 εκατ. ευρώ, που αφορά σε νοσηλείες ασφαλισμέων στο εξωτερικό για τα τελευταία 20 χρόνια, ποσό που καθίσταται ληξιπρόθεσμο.

Διαβάστε ακόμη:

Ο ΕΟΠΥΥ στα χρόνια των Θεσμών, η ανάσα των 100 δόσεων και η λύση Δημήτρη Κοντού (;)