ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τι προβλέπει η λίστα μεταρρυθμίσεων για την Υγεία

Μεταρρυθμίσεις και στον τομέα της Υγείας περιλαμβάνει η εμπλουτισμένη λίστα, την οποία απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες και παρουσιάστηκε στη σημερινή (01/04/2015) τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group.

Τι προβλέπει η λίστα μεταρρυθμίσεων για την Υγεία

Σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο δημοσίευσαν οι Financial Times, η κυβέρνηση αναμένει εξοικονόμηση 2,1 – 2,7 δισ. ευρώ από την «αναδόμηση ενός βιώσιμου συστήματος υγείας».

Για την παρούσα κατάσταση στην υγεία η ελληνική πλευρά τονίζει:

«Η δημόσια δαπάνη για την υγεία το 2014 υπολογίζεται στο 5% του ΑΕΠ, ποσοστό χαμηλότερο από το μέσο όρο των χωρών, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΟΟΣΑ. Η διαχείριση των προβλημάτων της υγείας είναι αποσπασματική και χωρίς συνέχεια. Η περίθαλψη είναι συχνά αναποτελεσματική και ακριβή».

Η κυβέρνηση προτείνει στους θεσμούς μία δέσμη μεταρρυθμίσεων, για να αυξηθεί η υγειονομική κάλυψη, «μέσω του ουσιαστικού δικαιώματος σε μία καθολική πρόσβαση σε ποιοτικό σύστημα περίθαλψης». Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στοχεύουν σε:

- Διαφανή, περιεκτική και εκσυγχρονισμένη διοίκηση υγείας.

- Δίκαιη και βιώσιμη χρηματοδότηση του τομέα της υγείας.

Ως χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ορίζει την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι το τέλος του 2016. Μέσα σε αυτό το διάστημα, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα υπολογίζεται σε 2,1 – 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Τεχνικές λεπτομέρειες για τις μεταρρυθμίσεις είναι διαθέσιμες από την αρμόδια αρχή, δηλαδή το υπουργείο Υγείας, σημειώνεται στο κείμενο.

Επίσης, στη λίστα περιλαμβάνεται και η επέκταση της υγειονομικής κάλυψης μέχρι τις 28/02/2016 για κατηγορίες πολιτών οι οποίοι απώλεσαν την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα κλπ. Πρόκειται για τη διάταξη, η οποία ήδη ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Πηγή: Newsbomb.gr

Read more: http://www.newsbomb.gr/ygeia/news/story/573008/ti-provlepei-i-lista-metarrythmiseon-gia-tin-ygeia#ixzz3W5QUce7l