ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΚΑΒ: Επίσκεψη Παπαευσταθίου στην Ρόδο - Αναβάθμιση των υπηρεσιών των τομέων

Προγραμματισμένη επίσκεψη στον Τομέα του Ε.Κ.Α.Β. της Ρόδου πραγματοποίησε στις 4 και 5 Μαίου, ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α.Β. κος Παπαευσταθίου Νίκος, στα πλαίσια του σχεδίου της Διοίκησης του Οργανισμού σχετικά με τη επίλυση των προβλημάτων αλλά και την ευρύτερη επιχειρησιακή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών των Παραρτημάτων και των Τομέων του Ε.Κ.Α.Β. στην περιφέρεια.

ΕΚΑΒ: Επίσκεψη Παπαευσταθίου στην Ρόδο - Αναβάθμιση των υπηρεσιών των τομέων

Ο κος Παπαευσταθίου με τη συνοδεία του Διευθυντή του Παραρτήματος του Ε.Κ.Α.Β. Μυτιλήνης (στο οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων και ο Τομέας του Ε.Κ.Α.Β. Ρόδου) κου Τσανικλίδη Μανώλη, ενημερώθηκε από τους εργαζομένους επί θεμάτων λειτουργικής και επιχειρησιακής φύσης όλων των Τομέων του νησιού και αφού τους ευχαρίστησε και τους συνεχάρη για την αυταπάρνηση και τον υψηλό επαγγελματισμό που επέδειξαν κατά το πρόσφατο περιστατικό του ναυαγίου των μεταναστών στην περιοχή «Ζέφυρος», αναφέρθηκε στις επικείμενες προσλήψεις μόνιμων Διασωστών αλλά και στον περιορισμένο αριθμό μετακινήσεων ειδικά για την κάλυψη των αναγκών της καλοκαιρινής περιόδου. Επίσης έγινε εκτενής αναφορά στη προμήθεια των νέων ασθενοφόρων μέσω Ε.Σ.Π.Α., όπου κατόπιν ενεργειών της παρούσας Διοίκησης διαφαίνεται η απεμπλοκή των διαδικασιών ολοκλήρωσης του γνωστού διαγωνισμού, αλλά και στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού του από 29ετίας Οργανισμού του Ε.Κ.Α.Β..

Παράλληλα ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α.Β, συναντήθηκε με τοπικούς και περιφερειακούς θεσμικούς φορείς έχοντας ως βασικό γνώμονα την ανάπτυξη των ανάλογων συνεργασιών προς όφελος όλων των εμπλεκομένων πλευρών.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Δήμαρχο Ρόδου κο Χατζηδιάκο Φώτη, τη συζήτηση μονοπώλησε το σχέδιο του Ε.Κ.Α.Β. σχετικά με τον τρόπο κάλυψης των αναγκών του Νησιού σε προσωπικό, ειδικά για την καλοκαιρινή περίοδο. Ο κος Παπαευσταθίου διαβεβαίωσε τον κο Χατζηδιάκο πως παρόλο ότι οι διαδικασίες πρόσληψης των μόνιμων 186 Διασωστών (σε όλη την Ελλάδα) θα ολοκληρωθούν οριακά μετά το καλοκαίρι, η Διοίκηση του Ε.Κ.Α.Β. συνεπικουρούμενη από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα καταβάλει τα μέγιστα δυνατά για την αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών του νησιού τόσο μέσω προσλήψεων εποχικού προσωπικού όσο και με κάποιες εσωτερικές μετακινήσεις του υπάρχοντος προσωπικού της Υπηρεσίας. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα καλυφθεί επιπλέον η πόλη της Ρόδου αλλά και το νότιο μέρος του νησιού, που στην παρούσα φάση δεν διαθέτει κάποιον τομέα Ε.Κ.Α.Β., ενώ επισημάνθηκε πως έχει δρομολογηθεί και η ενίσχυση του Τομέα του Έμπωνα έτσι ώστε να καλύπτονται τόσο η όμορες περιοχές όσο και το Αεροδρόμιο από τη Σορωνή.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος της Ρόδου αναγνωρίζοντας το πρωτίστως κοινωνικό έργο που παρέχει το Ε.Κ.Α.Β., διαβεβαίωσε τον κο Παπαευσταθίου πως θα εξετάσει όλους τους δυνατούς τρόπους, μέσω των οποίων, ο Δήμος Ρόδου θα μπορούσε να συμβάλλει στην απρόσκοπτη λειτουργία του Ε.Κ.Α.Β. σε όλο το νησί, όπως για παράδειγμα με την προσπάθεια κάλυψης των αναγκών διαμονής και διατροφής των Διασωστών που θα μετακινηθούν για την ενίσχυση του Τομέα της Ρόδου εν όψη της επερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου.

Στη συνέχεια, στη συνάντηση που πραγματοποίησε ο κος Παπαευσταθίου με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κο Χατζημάρκο Γιώργο, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη συνολική συνεργασία ανάμεσα στη Περιφερειακή Αρχή και το Ε.Κ.Α.Β., έτσι ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή παροχή άμεσης προνοσοκομειακής φροντίδας τόσο προς τους μόνιμους κάτοικους όσο και στους επισκέπτες των ανάλογων νησιών.

Ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α.Β. επισήμανε στον κο Χατζημάρκο πως βασικός στόχος του είναι να μη συρρικνωθεί η Υπηρεσία (ειδικά στη νησιωτική χώρα) καταβάλλοντας μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα προβλήματα στελέχωσης προσωπικού. Στα πλαίσια δε αυτών των προσπαθειών και στοχεύοντας στην άρτια ανάπτυξη του Ε.Κ.Α.Β., έχει ήδη υποβάλει τις ανάλογες εισηγήσεις στο Υπουργείο Υγείας, σχετικά με την αναγκαία στελέχωση της Υπηρεσίας με μόνιμο αλλά και εποχιακό προσωπικό (Διασώστες) ενώ παράλληλα έχει δώσει σαφείς εντολές σε όλους τους Υπευθύνους των Παραρτημάτων του Ε.Κ.Α.Β. για τον καλύτερο επιχειρησιακό συντονισμό τους με την αξιοποίηση όλου του υπάρχοντος προσωπικού.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α.Β. τόνισε την αναγκαιότητα εξορθολογισμού του συστήματος λειτουργίας των Αεροδιακομιδών, ειδικά για τις πολυνησιακές περιοχές όπως η Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, παρουσιάζοντας διεξοδικά όλες τις σχετικές προτάσεις που έχουν υποβληθεί αρμοδίως.

Ο κος Χατζημάρκος, αναγνωρίζοντας τον νευραλγικό ρόλο του Ε.Κ.Α.Β., διαβεβαίωσε τον κο Παπαευσταθίου πως η Περιφέρεια, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, θα εξετάσει το ενδεχόμενο της δυνατότητας παρέμβασης της για την κάλυψη βασικών αναγκών της Υπηρεσίας στο Νότιο Αιγαίο, μέσω απευθείας χρηματοδότησης από πόρους της Περιφέρειας.

Τέλος, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για την παραλαβή-παράδοση του νέου κτιρίου που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (κατόπιν αιτήματος της Διοίκησης του Ε.Κ.Α.Β. από το 2008) χρηματοδότησε και κατασκεύασε μέσω απορρόφησης κονδυλίων από το Ε.Σ.Π.Α και στο οποίο, με την ολοκλήρωση του, θα στεγαστεί ο Τομέας του Ε.Κ.Α.Β. Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΚΑΒ: Δεσμεύσεις από το υπουργείο Υγείας για την υλοποίηση των αιτημάτων των διασωστών

Κουρουμπλής: Έχουμε μπλέξει με τον διαγωνισμό των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ - φταίνε οι εταιρείες

Ασθενοφόρα ΕΚΑΒ: Ενημέρωση Παν. Κουρουμπλή για τον διαγωνισμό

Διαγωνισμός Ασθενοφόρων: Ώρα μηδέν για το ΕΚΑΒ

Εντολή Κουρουμπλή για μεταφορά του ΕΚΕΠΥ στο ΕΚΑΒ

Το ΕΚΑΒ λίγο πριν την... ανακοπή - Ασθενοφόρα σαράβαλα, επικοινωνία με ασύρματο και διασώστες που με αυτοθυσία παλεύουν για τη Δημόσια Υγεία

Ένας παλιός γνώριμος στο τιμόνι του ΕΚΑΒ

Δείτε πώς κατάντησαν την υγεία και την περίθαλψη των πολιτών το 2014 - Ένας λεπτομερής απολογισμός

Η τρίτη τραγωδία της Σάμου, το ακέφαλο ΕΚΑΒ, η ανικανότητα του συστήματος & οι εκλογές