ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Καταβάλλονται προσπάθειες για ενίσχυση των οικονομικών της υγείας & των φαρμακείων του ΕΣΥ

Η δεύτερη συνάντηση μεταξύ του Συντονιστικού Κοινωνικών Ιατρείων και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κου Α. Ξανθού, πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουνίου.

Ξανθός: Καταβάλλονται προσπάθειες για ενίσχυση των οικονομικών της υγείας & των φαρμακείων του ΕΣΥ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούσαν την ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους και την εφαρμογή της, τις συμμετοχές των πολιτών στη φαρμακευτική δαπάνη, τις ελλείψεις στα φαρμακεία των Νοσοκομείων και την υγειονομική περίθαλψη των μεταναστών στα προαναχωρησιακά κέντρα.

Ο αναπληρωτής Υπουργός ενημέρωσε τα Κοινωνικά Ιατρεία για τις λεπτομέρειες που απομένουν για τη δημοσίευση της ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους και για τα εφαρμοστικά ζητήματα που προκύπτουν από αυτή. Δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες για τη γενικότερη ενίσχυση του προϋπολογισμού για την Υγεία και ότι ειδικότερα θα ενισχυθούν τα φαρμακεία των Νοσοκομείων για να αποφευχθούν στο μέλλον οι παρατηρούμενες ελλείψεις.

Ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι κατά την εκτίμησή του θα εξακολουθήσουν τα Κοινωνικά Ιατρεία να έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο και στο προσεχές διάστημα λόγω της αντικειμενικής αδυναμίας να καλυφθούν πλήρως όλες οι ανάγκες και δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα βρεθούν τρόποι στενότερης και συστηματικότερης συνεργασίας με τις Δημόσιες Δομές Υγείας. Επίσης, ενημέρωσε για την Ομάδα Εργασίας που επεξεργάζεται το στρατηγικό σχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη μεταναστών και προσφύγων και για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, ο Ανδρέας Ξανθός δήλωσε: «αναγνωρίζουμε την εξαιρετική προσφορά των αυτοδιαχειριζόμενων δομών κοινωνικής αλληλεγγύης στους ανασφάλιστους και αδύναμους πολίτες κατά τη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων και ως Υπουργείο δηλώνουμε την απερίφραστη συμπαράστασή μας σε αυτές».