ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η υγεία είναι πολιτική επιλογή, επένδυση πρωτίστως και όχι δαπάνη

Ζήτημα Πολιτειακό και πάντως πολύ ψηλά στην ατζέντα του κάθε κράτους μπαίνει πλέον η υγεία και η πρόληψη, γεγονός που αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότεροι αρχηγοί κρατών, εκτός από τους επιστήμονες και τους οικονομολόγους υγείας.

Η υγεία είναι πολιτική επιλογή, επένδυση πρωτίστως και όχι δαπάνη

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η περίπτωση δε της Ελλάδας, αλλά και όλων των μνημονιακών χωρών, έχει την δική της ξεχωριστή σημασία, καθώς όταν οι πόροι δεν περισσεύουν, τότε τα κράτη πρέπει να στρέφονται σε πολιτικές πρόληψης και προαγωγής υγείας, προκειμένου να μειώσουν τις δαπάνες αφενός και αφετέρου να δημιουργήσουν εξορθολογισμό στο σύστημα. Και φυσικά όταν λέμε πρόληψη δεν εννοούμε αυτό να συμβεί ξαφνικά σε μια πολύ ώριμη ηλικία (φυσικά η προσοχή πάντα χρειάζεται) αλλά αντίθετα αυτό να αρχίσει σταδιακά, από την ώρα δηλαδή που η μητέρα κυοφορεί το έμβρυό της.

Τα παραπάνω τόνισε ο κ. Άγις Τσουρός, Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Γραφείο Ευρώπης, σε συνέντευξη τύπου χθες, με αφορμή τη διοργάνωση του 41ου Ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (ΙΕΑ) που διεξάγεται από 10 έως 13 Ιουνίου 2015 στο ξενοδοχείο Hilton.

Η υγεία είναι πολιτική επιλογή, υπερθεμάτισε ο κ. Τσουρός, ενώ προς επίρρωσιν της λογικής αυτής, επεσήμανε ότι «η υγεία θα είναι μία από τις προτεραιότητες στους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη (SDGs) που θα απασχολήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο».

Και πρέπει να δούμε κατάματα, συνέχισε, όλες τις ανισότητες που υπάρχουν παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα φυσικά, αλλά και το θέμα των μεταναστών. Και όποιος διατείνεται ότι δεν υπάρχουν ανισότητες, είναι αλαζόνας, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουρός.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε ακόμη, στη σημασία και τη θέση της υγείας στον 21 αιώνα, στα καυτά θέματα της δημόσιας υγείας και τις απειλές για αυτήν σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς και στις σύγχρονες πολιτικές και αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπισή τους, μέσα από την ανάγκη δράσης σε όλα τα επίπεδα (διεθνές, εθνικό και τοπικό). Επίσης, ανέπτυξε το θέμα της διπλωματίας της υγείας και ανέλυσε τη διαδικασία εφαρμογής της.

Υπογράμμισε ακόμη κατά την συνέντευξη τύπου τα εξής:
«Η υγεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής, οικονομικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Η υγεία είναι επένδυση και όχι δαπάνη. Γιατί η παγκόσμια υγεία (global health) είναι σήμερα θέμα που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα σε υψηλό πολιτικό επίπεδο; Η σημαντική επιστημονική τεκμηρίωση για τις ανισότητες και τους κοινωνικούς προσδιοριστές της υγείας δημιουργούν νέες δυναμικές στην αντίληψή μας για τις συνέπειες φαινομένων που δημιουργούν συνθήκες ευαλωτότητας, όπως η φτώχεια, η ανεργία, η έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και υποστήριξης. Η υγεία είναι πολιτική επιλογή και είναι υπόθεση όλων. Η υγεία πρέπει να γίνει δείκτης της επίδοσης του έργου μιας ολόκληρης κυβέρνησης και όχι μόνο του Υπουργείου Υγείας. Οι παγκόσμιες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία είναι πολλές.

Η επιδημία των μη-μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη έχει επιβάλει τίμημα βαρύ σε ανθρώπινες ζωές και στις οικονομίες όλων των χωρών. Η παχυσαρκία, ιδιαίτερα ανάμεσα στα παιδιά, είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η έλλειψη φυσικής άσκησης δεν αντιμετωπίζονται μόνο με ενημερωτικές καμπάνιες. Χρειάζονται τη συνεργασία ολόκληρης της κοινωνίας και χρειάζονται πολιτική δέσμευση. Η αντιμικροβιακή αντίσταση αναδύεται πλέον σε τεράστιο κίνδυνο για την ανθρωπότητα και αυτός είναι ο λόγος που οδήγησε πριν δέκα ημέρες την παγκόσμια συνέλευση υγείας να υιοθετήσει παγκόσμιο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπισή της.

Η εμπειρία με τον Έμπολα έκρουσε για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη ουσιαστικής ετοιμότητας από όλες τις χώρες. Οι κλιματικές αλλαγές που όλο και συχνότερα οδηγούν σε βίαια καιρικά φαινόμενα επίσης απαιτούν ετοιμότητα και τη συνεργασία πολλών τομέων. Η γήρανση του πληθυσμού και η μεγάλη μετανάστευση έχουν αλλάξει το κοινωνικό τοπίο στην Ευρώπη. Πολλές κοινωνίες, πολλά συστήματα είναι απροετοίμαστα να ανταποκριθούν σε αυτές τις νέες προκλήσεις και να δημιουργήσουν συνθήκες υποστήριξης και κοινωνικής ένταξης. Το δικαίωμα στην υγεία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για κάθε πολιτισμένη κοινωνία».

Για το θέμα των κλινικών μελετών, η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών και η Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικής Ιατρικής θα συζητήσει για την πρόκληση της ανάπτυξης των κλινικών μελετών στην Ελλάδα (ευκαιρίες-εμπόδια), λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ενέργειες που πρέπει να ληφθούν από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, καταθέτοντας την πρότασή τους προς την Πολιτεία.

Οι προτάσεις γρήγορης απόδοσης αφορούν:

Ασθενείς
• Διαρκής ενημέρωση για τα οφέλη από τις κλινικές μελέτες
• Ενημέρωση των ασθενών για μελέτες που διεξάγονται σε ΝΙ, ιδιαίτερα σε νοσήματα απειλητικά για τη ζωή
• Συμμετοχή των ασθενών στα κέντρα λήψης αποφάσεων σχετικά με τις κλινικές μελέτες

Ερευνητές
• Υποστήριξη των ερευνητικών κέντρων με προσωπικό και πόρους
• Έγκαιρη καταβολή των ερευνητικών κονδυλίων
• Προβολή της αριστείας στις κλινικές μελέτες
• Εκπαίδευση στα Πανεπιστήμια & συνεχιζόμενη ΙΕ στα θέματα κλινικών μελετών

Διοίκηση Νοσοκομείων
• Έγκαιρη υπογραφή των συμβάσεων
• Επικοινωνία & κατανόηση της σημασίας των κλινικών μελετών
• Είσπραξη & αξιοποίηση των ερευνητικών κονδυλίων
• Ανάπτυξη υποδομής στα ΝΙ για την ταχύτερη & πληρέστερη διεξαγωγή των κλινικών

ΔΥΠΕ
• Έγκαιρη υπογραφή των συμβάσεων
• Επικοινωνία & κατανόηση της σημασίας των κλινικών μελετών
• Είσπραξη & απόδοση των ερευνητικών κονδυλίων
• Αξιοποίηση της παρακράτησης υπέρ ΥΠΕ για τους σκοπούς της κλινικής έρευνας
• Ανάπτυξη της απαραίτητης υποδομής (νομική, λογιστική υποστήριξη)
• Διαρκής εκπαίδευση

Οι προτάσεις προς την Πολιτεία επικεντρώνονται στην αναγκαιότητα συγκρότησης ενός Εθνικού Κέντρου Κλινικών Μελετών, για υιοθέτηση ενός σύγχρονου, σταθερού και προβλέψιμου πλαισίου διεξαγωγής κλινικών μελετών, μέσω της κατάρτισης εθνικού σχεδιασμού και στρατηγικής, ώστε να προσελκύονται και να διατηρούνται οι κλινικές μελέτες στη χώρα.

Στην κατεύθυνση αυτή, κάνοντας αναφορά στην εμπειρία των καλών πρακτικών από πλευράς 1ΗΣ ΔΥΠΕ, κρίσιμη σημασία έχει ο συντονισμός των ΔΥΠΕ, που θα καταστήσει δυνατή την εναρμόνιση των καλών πρακτικών και της εκπαίδευσης, την υποστήριξη των ΔΥΠΕ στη γρήγορη επίλυση θεμάτων και την επεξεργασία και εφαρμογή καινοτομιών στη διαχείριση των κλινικών μελετών.

Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, κ. Γρηγόριος Κουράκλης, δήλωσε: «Πρόθεσή της ΙΕΑ με αφορμή το 41ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο είναι να αναδειχθούν πρακτικά θέματα και προβλήματα από πλευράς ιατρικής κοινότητας, με τη συμμετοχή ιατρών-ερευνητών, εκπροσώπων των ασθενών, των φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά και της διοίκησης (νοσοκομεία, ΔΥΠΕ), προκειμένου να δημιουργήσουμε μια πρόταση που πιθανόν να είναι χρήσιμη στην πολιτική ηγεσία, καθώς υπάρχει η πρόθεση αναμόρφωσης του σχετικού θεσμικού πλαισίου».

Σχετικά με το θέμα των eHealth εφαρμογών, ο Γενικός Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Ελευθέριος Θηραίος, σχολίασε: «Η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής στον τομέα των υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας θα συνεισφέρει σημαντικά σε μια πληθώρα κρίσιμων ιατρικών αναγκών, δίνοντας λύσεις στη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων, στη διασφάλιση συνέχειας στη φροντίδα, και κυρίως βοηθώντας το σύστημα υγείας να προσφέρει τα βέλτιστα, μέσω αυτού του μοντέλου περίθαλψης, στο σύνολο των ασθενών».

Ο κ. Θηραίος, επανέλαβε ότι ήρθε η ώρα να επενδύσουμε στην ποιότητα, όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες, και ειδικότερα στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, στα Πρωτόκολλα, στα Μητρώα ασθενών στην ηλεκτρονική αξιολόγηση. Δεν μπορείς να ασκήσεις πολιτικές εάν δεν μπορείς να έχεις πρόσβαση στα δεδομένα όπως και ο ασθενής πρέπει να έχει πρόσβαση στα ηλεκτρονικά δεδομένα, στα Πρωτοκόλλα τα οποία είναι ενσωματωμένα στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.

Ο κ. Θηραίος αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να επενδύσουμε ως κοινωνία και ως επιστήμονες στο home care, αλλά και στην διαχείριση των χρονίων νοσημάτων -το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα δημόσιας υγείας σήμερα. Πρέπει να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες υγείας κοντά στο σπίτι, κατέληξε, διότι είναι σημαντικό να έχουμε καλά ενημερωμένους πολίτες.

Διαβάστε ακόμη:

Σε ρόλο συντονιστή για τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών

Νέο εμβόλιο ενηλίκων έναντι του Έρπητα Ζωστήρα και της Μεθερπητικής Νευραλγίας

Η υγεία είναι πολιτική επιλογή: Οι πολίτες, γιατί δεν το εισπράττουν & χάνονται στους αριθμούς;