ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΣΑμεΑ: Το νέο Μνημόνιο χτυπά με αναλγησία τα άτομα με αναπηρία χωρίς να βελτιώνει τα δημοσιονομικά

Την έντονη αντίδρασή της για τον νόμο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή και για το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί την Τετάρτη με τα προαπαιτούμενα του νέου Μνημονίου εκφράζει η ΕΣΑμεΑ, στέλνοντας σαφές μήνυμα, ότι πρόκειται για μέτρα - λαίλαπα που στοχεύουν στις ευπαθείς ομάδες.

ΕΣΑμεΑ: Το νέο Μνημόνιο χτυπά με αναλγησία τα άτομα με αναπηρία χωρίς να βελτιώνει τα δημοσιονομικά

Η Συνομοσπονδία, χαρακτηρίζει εξωφρενικές και άδικες τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου, οι οποίες όπως αναφέρει, οδηγούν στην περαιτέρω φτωχοποίηση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, την ώρα που δεν επιφέρουν καμία βελτίωση στα δημοσιονομικά της χώρας.

Η ΕΣΑμεΑ, χαρακτηρίζει απαράδεκτο γεγονός ότι στα οχήματα που προορίζονται για τη μεταφορά ατόμων με αναπηρία, κυρίως με κινητική, να επιβάλλεται ΦΠΑ 23%. Σε μια χώρα που ήδη κυκλοφορούν λίγα προσβάσιμα οχήματα, το γεγονός αποκτά εξωφρενικότητα, γιατί αυτή η διάταξη επιβάλλεται στους φορείς του Δημοσίου και στις οργανώσεις των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, ή άλλους φορείς του μη κερδοσκοπικού τομέα που μαστίζονται από την οικονομική ασφυξία, τονίζει.

Αναφορικά με το συνταξιοδοτικό, όπως απαιτήθηκε από τους δανειστές της χώρας και ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων, συνεχίζει, οδεύουμε ολοταχώς για τη «σφαγή» των νέων συνταξιούχων. Ειδικά για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, με λίγα χρόνια εργασίας, μετά από εργατικό ατύχημα, τους εντάσσει άμεσα στους πιο φτωχούς των φτωχών, με σύνταξη - χαρτζιλίκι, όπου όχι μόνο δεν καλύπτει το επιπλέον κόστος της αναπηρίας, αλλά δεν φτάνει ούτε για την επιβίωσή τους.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά επίσης να μην θιγούν τα δικαιώματα των μητέρων, συζύγων, γονέων και αδερφών αναπήρων, καθώς και των ίδιων των ατόμων με αναπηρία στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Σε ένα κράτος δίχως υποστηρικτές δομές για τα άτομα με αναπηρία, που ρίχνει το βάρος και την ευθύνη αποκλειστικά στην οικογένεια, η άρση προστασίας αυτής της ομάδας δεν χωρά στη συζήτηση.

Τέλος η Ε.Σ.Α.μεΑ. θέλει να τονίσει τη μεγάλη ανησυχία όσον αφορά στα επιδόματα των ατόμων με αναπηρία. Το αίτημα των δανειστών για την εφαρμογή της «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ», σύμφωνα με την οποία η χορήγηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων θα συνδυάζεται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, έτσι ώστε να περιοριστεί δραματικά ο αριθμός των δικαιούχων ατόμων με αναπηρία, είναι απαράδεκτο. Τα επιδόματα αποτελούν τη μοναδική ασπίδα προστασίας των ατόμων με αναπηρία, δεν έχουν σχέση με το εισόδημα και δίνονται μόνο λόγω της αναπηρίας.

Διαβάστε ακόμη:

Τριπλασιάστηκαν οι άποροι που επισκέπτονται το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής - ουρές για το Βιβλιάριο Πρόνοιας