ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δαφνί: Αναθεωρείται ο νόμος για την ακούσια νοσηλεία - Τι αναφέρει το βαρύ πόρισμα του ΣΕΥΥΠ

Δαφνί: Αναθεωρείται ο νόμος για την ακούσια νοσηλεία - Τι αναφέρει το βαρύ πόρισμα του ΣΕΥΥΠ

Στην σύσταση επιτροπής για την άμεση εκπόνηση πρότασης αναθεώρησης του νόμου που αφορά στην ακούσια νοσηλεία καθώς και στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη νοσηλεία ασθενών υπό το άρθρο 69, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος επισκέφθηκε την Πέμπτη το Ψυχιατρείο Δαφνί σε μία συμβολική αλλά και ουσιαστική πρώτη του επίσκεψη στο ΕΣΥ.

Εν τω μεταξύ, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά θα διαβιβαστεί τις επόμενες ημέρες το βαρύ - 45 σελίδων- πόρισμα του ΣΕΥΥΠ σχετικά με την πυρκαγιά στο ΨΝΑ στις 4-9-2015, μετά την ΕΔΕ που διέταξε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας κ. Θάνος Δημόπουλος. Το πόρισμα περιλαμβάνει 50 καταθέσεις φωτιά.

Μεταξύ άλλων στο πόρισμα αναφέρεται ότι:

• Στο πλαίσιο της διενεργούμενης ΕΔΕ, αναπτύχθηκε ο προβληματισμός σχετικά με την αναρμοδιότητα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα καθήκοντα της φύλαξης των ασθενών του άρθρου 69.
• Τα τελευταία χρόνια δεν έχουν ληφθεί στο ΨΝΑ τα απαραίτητα μέτρα ώστε να δημιουργηθεί ένα αυστηρά οριοθετημένο θεραπευτικό πλαίσιο με σκοπό να αντιμετωπισθεί η επικινδυνότητα του ασθενή που προκάλεσε την πυρκαγιά.
• Επιβάλλεται η συνολική επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί η εφαρμογή του άρθρου 69 ως προς τη φύλαξη «ακαταλόγιστων» εγκληματιών στο νοσοκομειακό περιβάλλον από αναρμόδιο, μη φυλακτικό προσωπικό.

Ο κ. Ανδρέας Ξανθός κατά την επίσκεψή του στο Δαφνί, συνοδευόταν από τον πρόεδρο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και εκπρόσωπο της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για θέματα ψυχικής υγείας, Δημήτρη Πλουμπίδη και τον καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Θωμά Υφαντή.

Ο Υπουργός, αφού επισκέφθηκε όλους τους χώρους του ΨΝΑ, συζήτησε με τους εκτελούντες χρέη διοίκησης και τους εργαζόμενους για τα τρέχοντα προβλήματα αλλά και τα χρόνια ζητήματα που απασχολούν το Νοσοκομείο.

Ο κ. Ξανθός επισήμανε πως προτεραιότητα του κυβερνητικού έργου είναι η προώθηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με βασικούς άξονες την αναδιοργάνωση των ψυχιατρικών Τομέων με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού ευθύνης, την διοικητική μεταρρύθμιση του συστήματος με τη δημιουργία ενδιάμεσων Τομεακών Διευθύνσεων Ψυχικής Υγείας αλλά και την προώθηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας η οποία θα στηρίζεται στο κοινοτικό μοντέλο παροχής υπηρεσιών και στην ανάπτυξη δικτύων, καθώς οι ενέργειες αυτές αποτελούν τη βάση για την αποσυμφόρηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Παράλληλα, ο Υπουργός ενημέρωσε πως το ΨΝΑ συμπεριλαμβάνεται στα νοσοκομεία τα οποία θα ενισχυθούν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις επικείμενες προσλήψεις για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των ψυχιατρικών δομών της χώρας.

Για τη θεσμική θωράκιση του συστήματος στο θέμα της διασφάλισης των δικαιωμάτων των ασθενών και της ασφάλειας του προσωπικού, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η σύσταση επιτροπής για την άμεση εκπόνηση πρότασης αναθεώρησης του νόμου που αφορά στην ακούσια νοσηλεία καθώς και στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη νοσηλεία ασθενών υπό το άρθρο 69. Στόχος, η βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας και η επανένταξη των ασθενών, η προστασία των δικαιωμάτων τους και η κατοχύρωση ενός ασφαλούς και λειτουργικού εργασιακού περιβάλλοντος.

Τέλος, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι η ομάδα εργασίας για τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Υγείας από τον Ιούνιο, εκπονεί ήδη νέο στρατηγικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν την παροχή ψυχιατρικών υπηρεσιών στην επικράτεια, επισημαίνοντας ότι πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΨΝΑ είναι κοινά στις περισσότερες ψυχιατρικές δομές της χώρας και πως η αντιμετώπισή τους απαιτεί συνολική και συνεκτική προσέγγιση, εάν θέλουμε να ολοκληρωθεί με σταθερά βήματα η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και ο μετασχηματισμός του ασύλου.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕΥΥΠ

• Ενημέρωση και εκπαίδευση όλου του προσωπικού στο Σχέδιο «ΠΕΡΣΕΑΣ».
• Σύσταση Ομάδας Εργασίας των υπουργείων Υγείας, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με συγκεκριμένο χρόνο περάτωσης των εργασιών της, και αντικείμενο την αυστηρή διευκρίνιση και διάκριση του φυλακτικού από του θεραπευτικού πλαισίου μεταχείρισης των ακαταλόγιστων εγκληματιών του άρθρου 69 και την προετοιμασία των αναγκαίων ρυθμίσεων για τη συνολική επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί η εφαρμογή του άρθρου ως προς τη φύλαξη ακαταλόγιστων εγκληματιών στο νοσοκομειακό περιβάλλον.
• Το Υπουργείο Υγείας και το ΨΝΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη να εξετάσει τη δυνατότητα μεταφοράς του εν λόγω ασθενή σε φυλακτικό κατάστημα, δεδομένου ότι η επικινδυνότητά του δεν αντιμετωπίζεται στο νοσοκομειακό περιβάλλον το οποίο δεν έχει φυλακτικές αρμοδιότητες.

Διαβάστε ακόμη:

Στα χέρια του Ξανθού, του Πολάκη & του Εισαγγελέα το πόρισμα για το Ψυχιατρείο Δαφνί - Τι είδε και τι άκουσε ο υπουργός Υγείας

BEST OF NETWORK

Lockdown: Το επόμενο σημαντικό βήμα στη χαλάρωση των μέτρων - Τι θα ανοίξει και πότε

Μενεγάκη: Αυτή είναι η νέα της επένδυση - Δείτε τα πολυτελή διαμερίσματα που αγόρασε στην Κηφισιά

Το μεγαλύτερο έγκλημα στην Ελλάδα: Ο καλοσυνάτος χωρικός που μετατράπηκε σε αδίστακτο δολοφόνο

Πειραιάς: Στο φως η δολοφονία 12χρονης-Την έκαψε ζωντανή για να μην καταγγείλει την απόπειρα βιασμού

Survivor Spoiler 24/1: Ποιοι κερδίζουν το έπαθλο φαγητού; Μπλε ή Κόκκινοι; (vid)

«Βρέχει» λεφτά από την επόμενη εβδομάδα: Πότε πληρώνονται επιδόματα, συντάξεις και αποζημιώσεις

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αναστολές Ιανουαρίου - Οι πληρωμές

Αύξηση στρατιωτικής θητείας: Ποιοι θα κάνουν 12 μήνες, ποιοι εξαιρούνται - Από πότε θα ισχύει

Εβδομαδιαίες προβλέψεις 24/01 - 30/01: Όλα να τα περιμένεις!

Survivor Spoiler 21/1: Αποχωρεί οικειοθελώς η Ανθή Σαλαγκούδη; (Vid)

Αναδρομικά κληρονόμων: Πότε θα δουν τα χρήματα στο λογαριασμό τους οι δικαιούχοι

Ανατριχιαστική ομολογία του προπονητή ιστιοπλοΐας: «Είχαμε σχέση με την 11χρονη, δεν ήταν βιασμός»