ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΝΕ: Σοβαρό ζήτημα για τη Δημόσια Υγεία οι παράνομες αποκλειστικές στα νοσοκομεία

Σοβαρό ζήτημα για τη Δημόσια Υγεία αποτελεί η απασχόληση παράνομων αποκλειστικών νοσοκόμων εντός του χώρου των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος.

ΕΝΕ: Σοβαρό ζήτημα για τη Δημόσια Υγεία οι παράνομες αποκλειστικές στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με την ΕΝΕ, είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή διενεργούνται συνεχείς έλεγχοι από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), ενώ έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις πολλών παράνομων αποκλειστικών νοσοκόμων στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», την ώρα που οι έλεγχοι επεκτείνονται και σε άλλα νοσοκομεία.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου του Πρώτου Περιφερειακού Τμήματος Αττικής και Νήσων Αιγαίου της ΕΝΕ Δημήτρης Πιστόλας: «Το παραπάνω φαινόμενο ανθεί στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, η δε άνθισή του οφείλεται πρωτίστως στην δραματική υποστελέχωση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας η οποία οδηγεί στην δυνατότητα ατόμων αμφιβόλου επιστημονικής κατάρτισης να ασκούν χρέη αποκλειστικής νοσοκόμου καθώς επίσης και την απουσία ουσιαστικών ελέγχων ιδίως από τα αρμόδια όργανα. Είναι δε σαφές, ότι η δράση των συγκεκριμένων ατόμων στερεί την εργασία από τους νόμιμους αποκλειστικούς νοσοκόμους, στερεί φορολογικά έσοδα από το Ελληνικό Κράτος αφού δεν εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών και παράλληλα θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία κατά το μέρος που πρόσωπα χωρίς τα απαραίτητα ελάχιστα τυπικά προσόντα παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας σε νοσηλευόμενους ασθενείς».

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω διαπιστώσεων, πλήθος επαγγελματικών καρτών ανευρίσκονται καθημερινώς στους χώρους των δημόσιων νοσοκομείων και αποδεικνύουν με τον πλέον περίτρανο τρόπο ότι κάποιοι αδιαφορούν πλήρως για την ορθή και πιστή εφαρμογή των διατάξεων των υπουργικών αποφάσεων, διαφημίζοντας δήθεν υπηρεσίες αποκλειστικών νοσοκόμων.

Η Γενική Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου του Πρώτου Περιφερειακού Τμήματος Αττικής και Νήσων Αιγαίου της ΕΝΕ Κωνσταντία Μπελαλή αναφέρει ότι: «Με αποκλειστικό σκοπό την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του εν γένει δημοσίου συμφέροντος, καλούμε τόσο το υπουργείο όσο και τις αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν σε βάθος το περιεχόμενο της καταγγελίας, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε παν υπαίτιο πρόσωπο, καθώς επίσης άμεσα να αποδεσμευθεί η Νοσηλευτική Υπηρεσία από την αστυνόμευση των παράνομων αποκλειστικών καθώς α) δεν είναι αρμόδια για τέτοιου είδους ενέργειες και β) λόγω της υποστελέχωσης δεν επαρκεί να ανταποκριθεί στα νοσηλευτικά της καθήκοντα πόσο δε σε καθήκοντα αστυνομικού οργάνου».

Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος εμπιστεύεται τις αρμόδιες αρχές και την ελληνική δικαιοσύνη για την επίλυση αυτού του σοβαρού ζητήματος.