ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η κόντρα της ΟΕΝΓΕ με την ΠΟΕΔΗΝ για τις ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις & η απάντηση της Όλγας Γεροβασίλη

Διευκρινήσεις αναφορικά με το τι συμβαίνει στον χώρο των ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων και ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση αυτή, δίνει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών γιατρών, η οποία βρίσκεται απέναντι από την θέση της ΠΟΕΔΗΝ.

Η κόντρα της ΟΕΝΓΕ με την ΠΟΕΔΗΝ για τις ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις & η απάντηση της Όλγας Γεροβασίλη

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του χθες το βράδυ, ο Τάκης Νικολόπουλος, Ακτινολόγος στο ΓΝ Πρέβεζας, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΗ και του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ αναφέρει:

«Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ (δείτε εδώ την ανακοίνωση) μετατρέπει βλάβες μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας (όπως του αξονικού τομογράφου του Νοσοκομείου Πρέβεζας) σε ευφάνταστα σενάρια συνομωσιολογίας, παραβλέποντας το πώς διαμορφώθηκε η κατάσταση στις ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις και ποιοι ευθύνονται γι’ αυτήν.

Ιδού ορισμένα στοιχεία προς γνώση, προβληματισμό (και συμμόρφωση):

Ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου Πρέβεζας έμεινε εκτός λειτουργίας από 15 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου λόγω βλάβης της λυχνίας, η οποία και αντικαταστάθηκε εν μέσω μάλιστα των μέτρων ελέγχου κίνησης κεφαλαίων (capital controls). Για την ιστορία, τα προηγούμενα χρόνια παρόμοιες βλάβες κράτησαν κλειστούς τους αξονικούς των νοσοκομείων της περιοχής έως και 8 μήνες (π.χ. ΓΝ-ΚΥ Φιλιατών – 2013) προκειμένου να εγκριθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι δαπάνες αλλαγής λυχνίας.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, για τον πληθυσμό της Ηπείρου και της Λευκάδας (περίπου 360.000, απογραφή 2011), αναλογούν 7-8 αξονικοί τομογράφοι. Σήμερα λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής 6 σε ακτινοδιαγνωστικά τμήματα και 1 σε ακτινοθεραπευτικό και 4 στον ιδιωτικό τομέα (Ιωάννινα 2, Άρτα 1, Πρέβεζα 1, Θεσπρωτία 1). Αντίστοιχα, αναλογούν 2-3 μαγνητικοί τομογράφοι, ενώ σήμερα λειτουργούν 2 στα δημόσια νοσοκομεία των Ιωαννίνων και 6 (!) στον ιδιωτικό τομέα (Ιωάννινα 2, Άρτα 2, Πρέβεζα 1, Θεσπρωτία 1). Σημειωτέον ότι τα πληθυσμιακά κριτήρια, τα οποία συστηματικά παραβιάστηκαν, καταργήθηκαν και επισήμως επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη.

Η μη ύπαρξη και εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων και η έλλειψη κεντρικού ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς, μέτρα τα οποία έχουν κατ' επανάληψη εξαγγελθεί την τελευταία δεκαετία και ουδέποτε προχώρησαν, έχουν εκτοξεύσει τις αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες πανελλαδικά σε δυσθεώρητα ύψη (έως και 10 φορές περισσότερο συγκριτικά με τις χώρες της Δ. Ευρώπης) με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η τιμολόγηση των εξετάσεων που ισχύει ευνοεί τη ροή των χρημάτων στον ιδιωτικό τομέα, εντός και εκτός των νοσοκομείων.

Χωρίς αμφιβολία, εκτός από το προσωπικό που λείπει δραματικά από τα νοσοκομεία, εκτός από τα μέτρα που απαιτούνται για να διαρραγεί οριστικά η πελατειακή σχέση των ασθενών με τα μεγάλα κυρίως νοσοκομεία του κέντρου, χρειάζεται και η ανανέωση του πεπαλαιωμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Μόνο που τα κονδύλια βρίσκονται σε άλλα κανάλια διαπλοκής, που λειτουργούν εδώ και χρόνια, και όχι στη βλάβη των 15 ημερών του αξονικού τομογράφου της Πρέβεζας».

Τι δηλώνει η Όλγα Γεροβασίλη

Εν τω μεταξύ, σε δήλωσή της η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σχετικά με την ανακοίνωση Π.Ο.Ε.Δ.Η.Ν. αναφέρει τα εξής:

«Η λασπολογία, τα ψεύδη και οι φωτογραφικές 'κίτρινες' ανακοινώσεις δεν αλλάζουν τα γεγονότα, ούτε κάμπτουν την προσπάθειά μας να σπάσουμε τα δίκτυα συμφερόντων -μικρών και μεγάλων- και να πάμε γρήγορα τη χώρα μας ψηλά.

Η απροσχημάτιστη και πολιτικά εμπαθής επίθεση της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. προσκρούει βιαίως, όχι μόνο στην αλήθεια και στην κοινή πεποίθηση των πολιτών της Άρτας, αλλά και στην πολύχρονη δράση υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, απ' όποια θέση κι αν βρέθηκα. Απ' το 2012 που εκπροσωπώ τους συμπολίτες μου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, έχω ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο που αφορούσε την καλύτερη δυνατή στελέχωση και λειτουργία του Νοσοκομείου Άρτας, καθώς και των υπολοίπων δημόσιων δομών φροντίδας υγείας του Νομού, μέσα από 7 ερωτήσεις και 3 αναφορές. Συγκεκριμένα, η εύρυθμη λειτουργία του ακτινοδιαγνωστικού τμήματος του Νοσοκομείου Άρτας αποτέλεσε αντικείμενο της υπ' αριθμ. 3613/2013 ερώτησής μου προς τον τ. Υπουργό Υγείας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Οι 'λαγοί' του τυφλού κομματισμού, που βλέπουν στο πρόσωπό μου μια Κυβέρνηση, της οποίας τη σταθεροποίηση και την κοινωνική εμπέδωση δεν ανέχονται και καταφεύγουν σε 'φωτογραφικές' προσωπικές αιχμές, άραγε ούτε το θάρρος να με κατονομάσουν δεν έχουν; Ας γνωρίζουν ότι δεν έχω να φοβηθώ απολύτως τίποτε. Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται, πόσο μάλλον 'βεγγαλικά'. Ουδέποτε υπήρξα ανεπάγγελτη, όπως ουδέποτε κατέφυγα σε αθέμιτες μεθόδους κατά την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματός μου, για την οποία παραμένω υπερήφανη.

Με την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων έγινε διακοπή της επαγγελματικής μου δραστηριότητας, ακόλουθα με το θεσμικό πλαίσιο για τους κατέχοντες κυβερνητικά αξιώματα. Και το αναφέρω, μιας και η ηγεσία της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. άφησε υπονοούμενα και γι' αυτό.

Πολύ σύντομα η αλήθεια θα αποκατασταθεί, δεν θα μπορούν να υποστηρίζουν τα ψεύτικα σενάριά τους, θα λάβουν αποστομωτικές απαντήσεις κι από φορείς την αξιοπιστία των οποίων δεν θα μπορούν να αμφισβητήσουν.

Έστω και τότε, περιμένω μια γενναία συγνώμη, που θα αποκαταστήσει, στον ελάχιστο βαθμό, και το ρόλο των αιρετών συνδικαλιστών στο δημόσιο διάλογο και βίο».