ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος ασθενών, λόγω των επικείμενων αλλαγών σε διοικήσεις νοσοκομείων

Δεν υπάρχει λόγος να υφίσταται ΕΟΠΥΥ. Θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν τα φαρμακεία των νοσοκομείων, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες και να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, σε βάρος των οποίων παίζονται τεράστια παιχνίδια.

Επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος ασθενών, λόγω των επικείμενων αλλαγών σε διοικήσεις νοσοκομείων

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η φράση αυτή του επικεφαλής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και νήσων Αιγαίου, ογκολόγου-παθολόγου κ. Νίκου Καρβούνη, ενός ανθρώπου που γνωρίζει de profundis το σύστημα καθώς έχει διατελέσει επί πολλά χρόνια διευθυντής ΕΣΥ στο Μεταξά, πριν δύο περίπου εβδομάδες στο συνέδριο των ασθενών που οργάνωσε το Health Daily, μπορεί να πέρασε στα ψιλά, ωστόσο με μια δεύτερη ανάγνωση σοκάρει η παρρησία και η ειλικρίνειά του.

Αποδεικνύεται δε δραματικά επίκαιρη μετά τις τελευταίες καταγγελίες μερίδας διοικητών μεγάλων νοσοκομείων, οι οποίοι κάνουν λόγο για τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, κυρίως αντιρετροϊκά και ογκολογικά και όλοι γνωρίζουμε πόσο σοβαρό είναι ένας οροθετικός ή ένας ογκολογικός ασθενής να μην λάβει έγκαιρα την θεραπεία του! Η καθυστέρηση ισοδυναμεί με θάνατο, είναι σαν να ξεκινά από την αρχή κάθε φορά, τονίζουν οι ίδιοι οι ασθενείς. Ένας πραγματικός Γολγοθάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Λαϊκό Νοσοκομείο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οροθετικοί ασθενείς έχουν μείνει εδώ και τρεις εβδομάδες χωρίς αντιρετροϊκά φάρμακα, αφού δεν υπάρχουν τα χρήματα για να τα προμηθευτούν. Όπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο διοικητής Ιωάννης Πατσόγιαννης, το νοσοκομείο χρειάζεται 500.000 ευρώ το χρόνο για τους οροθετικούς ασθενείς και 800.000 για τους αιμορροφιλικούς ασθενείς. Ωστόσο, ενώ περίμενε τρία εκατομμύρια ευρώ την τελευταία εβδομάδα, έλαβε χθες μόλις 700.000 ευρώ, τα οποία αρκούν για το 1/6 των αναγκών που έχει το νοσοκομείο για τον Δεκέμβριο.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι μόνο το Λαϊκό νοσοκομείο το οποίο βρίσκεται στην κατάσταση αυτή, αλλά και το ΑΧΕΠΑ και το Συγγρού. Φυσικά, είναι γεγονός ότι οι πιστώσεις στα περισσότερα νοσοκομεία έχουν εξαντληθεί και τα νοσηλευτήρια είναι σχεδόν στεγνά από φάρμακα, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πολλοί διοικητές αρνούνται να παραγγείλουν με το πρόσχημα ότι δεν έχουν χρήματα, για να δημιουργήσουν πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και γενικότερα στο σύστημα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του onΜed, πολλές φαρμακοβιομηχανίες (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) δεν απαιτούν χρήματα, ειδικά για τις κατηγορίες φαρμάκων υψηλού κινδύνου, επισημαίνοντας την διαχρονική τους ευαισθησία στο θέμα αυτό.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, ο υπουργός Υγείας αντέδρασε το Σάββατο το απόγευμα μιλώντας στην Βουλή, με αφορμή τον προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι πολλοί διοικητές συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο, διότι θα αλλάξουν το επόμενο διάστημα.

Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν «πραγματικά προβλήματα» στα νοσοκομεία, ο κ. Ξανθός επεσήμανε ότι «έχουμε διοικητές νοσοκομείων που επειδή είναι υπ’ ατμόν, καταγγέλλουν ελλείψεις φαρμάκων». «Αυτή είναι η τραγικότητα της αντιπολίτευσης», σχολίασε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας προχώρησε σε αύξηση του ορίου των δαπανών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων όσον αφορά τα φαρμακευτικά σκευάσματα ευπαθών ομάδων όπως αντιρετροϊκά, ογκολογικά, αυξητικές ορμόνες κ.λπ.

Ανεξάρτητα πάντως από το ποια εκδοχή ισχύει στο τέλος της ημέρας, αυτό που έχει σημασία είναι να προστατευθεί η υγεία και η ασφάλεια των ασθενών, των χρονίως πασχόντων και των ευπαθών ομάδων. Δεν έχει κανένας δικαίωμα να παίζει με την υγεία του κόσμου και να βάζει τα προσωπικά του συμφέροντα πάνω από τους ασθενείς!

Διαβάστε ακόμη:

Χωρίς φάρμακα τα νοσοκομεία - Οροθετικοί στο Λαϊκό χωρίς θεραπεία επί 3 εβδομάδες

Νίκος Καρβούνης: Επιτέλους, η ελπίδα έρχεται στην υγεία και στην περίθαλψη

Καταγγελίες Ξανθού για τους διοικητές του ΕΣΥ: «Αποκαλύπτουν» ελλείψεις γιατί θα αλλάξουν ...