ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μόλις 3 ιατροδικαστές για τα νησιά του Αιγαίου

Χιλιάδες πρόσφυγες μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου, ενώ εξίσου μεγάλος αριθμός φαίνεται να αγνοείται. Σε όλες τις περιπτώσεις οι απαραίτητες ιατροδικαστικές εξετάσεις σε αυτές τις περιοχές πραγματοποιούνται από 3 Ιατροδικαστές, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα κάλυπταν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Μόλις 3 ιατροδικαστές για τα νησιά του Αιγαίου

Συγκεκριμένα, υπάρχει ένας επικουρικός ιατροδικαστής στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, ένας επικουρικός ιατροδικαστής στο νοσοκομείο της Χίου και ένας ιατροδικαστής του Υπουργείου Δικαιοσύνης στη Ρόδο. Τρεις λοιπόν επιστήμονες καλούνται να αντιμετωπίσουν όλα τα περιστατικά ακόμα και μεταφερόμενοι από νησί σε νησί.

Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη περίπτωση της Σάμου όπου ακόμα δεν υπάρχει ιατροδικαστής με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες ημέρες να συγκεντρωθεί ένας μεγάλος αριθμός σορών και να κληθεί για να πραγματοποιήσει τις νεκροτομές ο ιατροδικαστής της Μυτιλήνης. Πράγματι δύο φορές εκλήθη για λίγες ημέρες ο συγκεκριμένος ιατροδικαστής όπου πραγματοποίησε συνολικά περίπου 60 νεκροτομές, αφήνοντας παράλληλα για το ίδιο διάστημα ακάλυπτη την περιοχή της Μυτιλήνης, όπου υπηρετεί.

Η ΕΙΕ τονίζει ότι οι έκτακτες ανάγκες απαιτούν άμεση πρόσληψη ιατροδικαστών στα επίμαχα νησιά και ειδικά στη Σάμο και στην Κω, όπως και ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών δομών. Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώθηκε ότι ενώ πρόσφατα προκηρύχτηκαν δεκάδες θέσεις ιατρών ειδικά για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών που προήλθαν από την μεγάλη ροή προσφύγων και μεταναστών, εντούτοις καμία θέση ιατροδικαστή δεν περιλαμβανόταν.

Ο Πρόεδρος της ΕΙΕ Γρηγόρης Λέων με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός δήλωσε: «Η ιατροδικαστική είναι μία εκ των βασικών ιατρικών ειδικοτήτων και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Οι ιατροδικαστικές πράξεις δεν δύναται να πραγματοποιούνται με πλανόδιο τρόπο. Όπου υπάρχουν ανάγκες πρέπει άμεσα να καλυφθούν με αντίστοιχες προκηρύξεις. Αναμένουμε από το Υπουργείο Υγείας να πράξει τα αυτονόητα».

Διαβάστε ακόμη:

Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία: Η χρήση πιστωτικών καρτών να γίνει με σεβασμό στο ιατρικό απόρρητο

Πρόταση Μπασκόζου στον ΠΟΥ για κάρτα υγείας στους πρόσφυγες