ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ανασφάλιστοι: Εν αναμονή της ΚΥΑ, οι γιατροί στηλιτεύουν τον νόμο και όσα δεν καλύπτει

Την κοινή υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τους ανασφάλιστους οι οποίες ψηφίστηκαν στο Παράλληλο Πρόγραμμα το περασμένο Σάββατο 20 Φεβρουαρίου αναμένει η αγορά, αλλά και οι ίδιοι οι άνθρωποι που έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη, ή είναι λειτουργικά ανασφάλιστοι. 

Ανασφάλιστοι: Εν αναμονή της ΚΥΑ, οι γιατροί στηλιτεύουν τον νόμο και όσα δεν καλύπτει

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ασφαλείς πληροφορίες από το περιβάλλον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αναφέρουν ότι η ΚΥΑ θα εκδοθεί πιθανότατα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Πληροφορίες επίσης από την πολιτική ηγεσία κάνουν λόγο για επαρκές ποσό – το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει κλειδώσει 100 εκατ. ευρώ- που θα αφορά τους ανασφάλιστους. Μάλιστα το ποσό αυτό, θα μπει σε ξεχωριστό κωδικό στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος για το 2016 θα έχει καλύτερη μοίρα, σχολιάζει στο onmed ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος, καθώς έχει εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ροή – 200 εκατ. ευρώ και πλέον- από το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ρώτηση δε εάν τελικά τα 100 εκατ. ευρώ επαρκούν για τους ανθρώπους που δεν έχουν κάποια κάλυψη ασφαλιστική, ο κ. Μπασκόζος εκφράζει την πεποίθησή του, ότι το ποσό όχι μόνο θα φθάσει, αλλά ίσως και να περισσέψει.

Εν τω μεταξύ από την πλευρά του, το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (Α.Ρ.Σ.Ι., Νυστέρι, Ρ.Ε.Ι., Νέοι ανεξάρτητοι Γιατροί) κάνει σκληρή κριτική στο θέμα των ανασφάλιστων αλλά και των συνολικών ρυθμίσεων για την υγεία μέσα από το Παράλληλο Πρόγραμμα, σημειώνοντας: «Άνθρακες ο θησαυρός του “παράλληλου προγράμματος” για την Υγεία».

Μεταξύ αυττών, αναφέρουμε το Άρθρο 33. Τίτλος “υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων”.

Είναι το περισσότερο διαφημισμένο και αντι-διαφημισμένο μέρος του νόμου, για το οποίο οι μεν έλεγαν πως θα ... σώσει τους ανασφάλιστους και οι δε πως ... “θα καταστρέψει την οικονομία” (!). Τι διαβάζουμε στην πράξη ? Μόνο μια απλή απαρίθμηση των κατηγοριών που ΘΑ περιλαμβάνονται στην ρύθμιση. Η ρύθμιση που ΘΑ γίνει έχει ως (μοναδικό) θετικό σημείο την εξυπηρέτηση από τα ιδιωτικά φαρμακεία, με υποτιθέμενους στόχους

- να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο όσοι δεν έχουν ούτε βιβλιάριο πρόνοιας

- να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των κατόχων βιβλιαρίων πρόνοιας που βολοδέρνουν έξω από τα φαρμακεία των νοσοκομείων. ΠΩΣ και ΠΟΤΕ όμως θα γίνει αυτό ? Μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με μηδενική συμμετοχή, όπως είναι το αίτημα της ανεξάρτητης αγωνιστικής πτέρυγας του υγειονομικού κινήματος ? Ή με άλλον τρόπο και ποιός θα είναι αυτός ? Άγνωστο, παραπέμπεται σε ... μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις.

- ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ και για την νοσοκομειακή περίθαλψη των ανασφάλιστων. ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ συγκεκριμένο για διαδικασίες, κονδύλια κλπ.

- Άρα μέχρι νεοτέρας απλά εξακολουθεί να ισχύει το σημερινό καθεστώς με τις τριμελείς επιτροπές ανά νοσοκομείο εφ όσον ο ασθενής εισαχθεί, και το χαράτσωμα από την τσέπη του για τις διαγνωστικές εξετάσεις (π.χ. στα ΤΕΠ) εφ όσον δεν χρειαστεί να εισαχθεί.

- Τέλος, σχετικά με τις κατηγορίες δικαιούχων, αυτές επεκτείνονται και στους “μη νόμιμους” κατοίκους της χώρας ΜΟΝΟ όσον αφορά τους ανήλικους, τις εγκυμονούσες και τους ανάπηρους. Τα αναφερόμενα περί δικαιούχων διεθνούς προστασίας, κρατούμενους κλπ απλούστατα είναι ΑΠΑΤΗΛΑ, αφού οι μεν δικαιούχοι διεθνούς προστασίας κλπ πρόσφυγες ΗΔΗ καλύπτονται από την ισχύουσα υπουργική απόφαση περί “τριμελών επιτροπών”, ενώ οι κρατούμενοι ΗΔΗ καλύπτονται (και μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια...) με καθεστώς “ασφαλισμένων” από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Εδώ σημειώνουμε πως η διατήρηση του σημερινού καθεστώτος - “τριμελείς επιτροπές ανά νοσοκομείο”- ΔΕΝ καλύπτει όλες τις περιπτώσεις (γιατί πολλές διοικήσεις, η αντίστοιχη διοικητική γραφειοκρατία και το μεγαλοδιευθυντικό – μεγαλοδιευθυντικό κατεστημένο συστημικά κωλυσιεργούν με διάφορα προσχήματα στην εφαρμογή της διαδικασίας), αλλά και γιατί χωρίς πρόσθετα ειδικά κονδύλια επιβαρύνεται ο ήδη πενιχρότατος προϋπολογισμός λειτουργικών δαπανών κάθε νοσοκομείου.

Ίσως η ΚΥΑ λοιπόν, ξεκαθαρίσει όλες μας τις απορίες...

Διαβάστε ακόμη:

Αν. Ξανθός: Έρχεται το τέλος της ανασφάλειας των ανασφάλιστων - Αναδιοργάνωση και στις προμήθειες

Το παράδειγμα της Ισπανίας και τι μπορεί να διδαχθεί η Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία...