ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η ηγεσία του υπ. Υγείας μιλάει για τέλος των ανισοτήτων σε χρόνιες παθήσεις όπως ο Διαβήτης

Η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με στόχευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) βρίσκει πάνω από 400 εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο να ζουν πάσχοντες από τη νόσο.

Η ηγεσία του υπ. Υγείας μιλάει για τέλος των ανισοτήτων σε χρόνιες παθήσεις όπως ο Διαβήτης

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας που ήταν αφιερωμένη στον Διαβήτη, τονίζει ότι «η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι βασικό συστατικό των πολιτικών υγείας του Υπουργείου Υγείας».

Αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση του υπ.Υγείας:

«Κύριοι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση του ΣΔ, όπως ενημερώνει το υπουργείο Υγείας, είναι η έλλειψη φυσικής άσκησης και η ανθυγιεινή διατροφή.

Η κρίση, η λιτότητα και η φτώχεια επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες με τρόπο που ευνοείται η ανάπτυξη νοσημάτων όπως ο ΣΔ. Η αγωγή υγείας, η πρωτογενής και η δευτερογενής πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η ορθή θεραπευτική αγωγή μπορούν σήμερα να ελαφρύνουν το βάρος της ασθένειας και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με ταυτόχρονη εξοικονόμηση πόρων για το Σύστημα Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ρυθμισμένος πάσχων μπορεί να μακροημερεύσει με μικρές, καθημερινές προσαρμογές στη διατροφή, την άσκηση και τη φαρμακευτική θεραπεία. Οι παρεμβάσεις Δημόσιας Υγείας οφείλουν να γίνονται με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση και εμπειρία, τα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής Διατροφής, την ανάπτυξη της ΠΦΥ και της δυναμικότητας του Συστήματος Υγείας και την προαγωγή υγιεινών συνηθειών. Η διαχείριση της νόσου περιλαμβάνει παρεμβάσεις οι οποίες στοχεύουν στον τρόπο ζωής, εκπαίδευση του ασθενούς προς διευκόλυνση της ατομικής φροντίδας, προσυμπτωματικό έλεγχο για την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου και παροχή φροντίδας υγείας μέσω φαρμακευτικής αγωγής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι βασικό συστατικό των πολιτικών υγείας του Υπουργείου Υγείας».

Διαβάστε ακόμη:

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Υποχρηματοδότηση, ΕΣΥ που καταρρέει, μετανάστευση «μυαλών», προσφυγικό: Αλήθεια η Ελλάδα γιορτάζει;