ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μπασκόζος: Ιδού το μεγάλο στοίχημα - Καθολική κάλυψη, ΠΦΥ και κοινωνικό συμφέρον

Μπασκόζος: Ιδού το μεγάλο στοίχημα - Καθολική κάλυψη, ΠΦΥ και κοινωνικό συμφέρον

Κάθε μεταρρύθμιση στην υγεία είναι μια περίπλοκη, σύνθετη και απαιτητική προσπάθεια, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος την Δευτέρα, στα πλαίσια της Διημερίδας για την Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η δυσκολία και η απαιτητικότητα αυξάνονται όταν η αλλαγή αυτή γίνεται υπό τις συνθήκες δημοσιονομικών περιορισμών που επιβάλλουν τα μνημόνια, αλλά και από την ιδιαιτερότητα της χώρας μας, στην οποία, παρά τις στρεβλώσεις, λειτουργούσε και ακόμα λειτουργεί βαθιά τραυματισμένο, ένα σύστημα πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, που έχει διαμορφώσει τις συνήθειες και τις προσδοκίες των ανθρώπων, υπογράμμισε ο ΓΓ και συνέχισε:

Η καθολική κάλυψη με έμφαση στην ΠΦΥ και η διασφάλιση της κατανομής των περιορισμένων οικονομικών πόρων με βάση το κοινωνικό συμφέρον, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Συνεπώς είναι αναγκαία μια διαλεκτική σύνθεση ανάμεσα στις μονάδες υγείας γειτονιάς και στις υπάρχουσες δομές ΠΕΔΥ, ανάμεσα στους οικογενειακούς-γενικούς γιατρούς και τους γιατρούς ειδικοτήτων της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ανάμεσα στη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε ποιοτική φροντίδα και την ανάγκη αποφυγής άσκοπων επισκέψεων σε ειδικούς, ανάμεσα στο δημόσιο-κρατικό τομέα και τον ιδιωτικό τομέα, ανάμεσα στην κρατική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό και την χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, ανάμεσα στο δημόσιο συμφέρον και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των επαγγελματιών υγείας, ανάμεσα στη δυνατότητα πρόσβασης για όλους στις νέες κατακτήσεις της ιατρικής τεχνολογίας και την ανάγκη για πρόσβαση όλων στα ιατρεία γειτονιάς με την ομάδα υγείας με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας.

Όλα αυτά με στόχευση την ενίσχυση του δημόσιου τομέα και την καθολική δωρεάν ισότιμη πρόσβαση για όλους.

Αναμένουμε λοιπόν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις των διακεκριμένων ομιλητών, και ελπίζουμε να πάρουμε πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, τις δυσκολίες και τα εμπόδια, αλλά κυρίως τις καλές πρακτικές που προκύπτουν από την εμπειρία των χωρών, πάντα με κριτήριο τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.
Τίποτα δεν ξεκινά από το μηδέν, κατέληξε ο κ. Μπασκόζος, ιδιαίτερα σε αναπτυγμένες χώρες όπως οι δικές μας, ο δρόμος όμως προς τις απαραίτητες αλλαγές δεν είναι πάντα στρωμένος με άνθη και η κατάκτηση της συναίνεσης και της ενεργητικής στήριξης της κοινωνίας και των λειτουργών της υγείας αποτελεί αναγκαίο όρο.

Διαβάστε ακόμη:

Κάλεσμα Αλέξη Τσίπρα για την οικοδόμηση της ΠΦΥ και την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους

Σαρωτική αναδιοργάνωση των ΠΕΔΥ - Μόνο ένα 10% των ασφαλισμένων επισκέπτονται τις Μονάδες

ΠΦΥ: Το άδειο πουκάμισο στον δρόμο για να βρει το σώμα του...

BEST OF NETWORK

Καστελόριζο: Πλησιάζει ξανά το Oruc Reis – Το… περιμένουν ελληνικές φρεγάτες και ΟΥΚάδες

Κορονοϊός: Με διάγγελμα του πρωθυπουργού ανακοινώνονται νέα μέτρα

Κορονοϊός: Πέθανε εθελοντής των δοκιμών εμβολίου της AstraZeneca

Κορονοϊός: Εφιάλτης! 865 κρούσματα σε 24 ώρες - 86 διασωληνωμένοι

Κορονοϊός - ΣΟΚ: Αυτοκτόνησε ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου με τα 3 κρούσματα στον Άγιο Στέφανο

Κορονοϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη Δερμιτζάκη - «Μπορεί να έχουμε 1000 κρούσματα μέσα στον Οκτώβρη»

Oruc Reis: Σε απόσταση αναπνοής ο Στόλος από τους Τούρκους - Έρχεται νέα ΝΑVTEX

«Ασφυξία» για Ερντογάν - Χάνει 20 δισ. δολάρια από το μποϊκοτάζ της Σαουδικής Αραβίας

Δίκη Χρυσής Αυγής: Επιμένει η εισαγγελέας - Ζήτησε ξανά να δοθεί αναστολή στους καταδικασθέντες

Επιστράτευση: Πότε θα γίνει - Ποιες ηλικίες θα κληθούν

Αλλαγή ώρας: Προσοχη! Μην ξεχάσετε να αλλάξετε τα ρολόγια σας

Εισφορά αλληλεγγύης: Μπαίνει στον «πάγο» - Ποιοι είναι οι κερδισμένοι