ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής: Ανοιχτή επιστολή στον Ανδρέα Ξανθό

Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, απέστειλε την Τρίτη 10 Μαΐου το προεδρείο της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής, με αφορμή τη διεθνή διημερίδα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής: Ανοιχτή επιστολή στον Ανδρέα Ξανθό

Τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους αναφορικά με τη διαδικασία σύμφωνα με την οποία ορίστηκαν εξεταστές για τη λήψη του τίτλου της ειδικότητος, όπως επίσης και για το γεγονός ότι δεν κλήθηκαν στη συνάντηση φορέων» της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής με σκοπό την διαβούλευση για το νέο σχέδιο Νόμου σχετικά με την καθιέρωση του Οικογενειακού Ιατρού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η ανοιχτή επιστολή της Εταιρείας έχει ως εξής:

"Κύριε Υπουργέ,

Όπως σας είναι πολύ καλά γνωστό, η ΕΛΕΓΕΙΑ (Ελληνική Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής) ιδρύθηκε το 1986, εκπροσωπεί όλους τους ιατρούς της ειδικότητός μας και αριθμεί σήμερα περί τα 2.000 ενεργά μέλη. Σας είναι επίσης γνωστό ότι εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ένωσης Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (WONCA), όπως επίσης και στο Συμβούλιο της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Ένωσης (WONCA EUROPE), της οποίας μάλιστα είναι και ιδρυτικό μέλος.

Οι δράσεις μας στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της προόδου της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής αλλά και γενικά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι ευρέως γνωστές στο Πανελλήνιο αλλά και σε εσάς προσωπικά, αφού υπήρξατε Ομιλητής σε προηγούμενο Πανελλήνιο Συνέδριό μας, ως Βουλευτής, Υπεύθυνος για την Υγεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πέρυσι, ως Υπουργός Υγείας πια, όταν τιμήσατε με την παρουσία σας το 27ο Πανελλήνιο Συνέδριό μας και απευθύνατε ομιλία στους συνέδρους μας.

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί την έκπληξη και την δυσαρέσκειά μας όταν προ μηνός, αγνοώντας τις προτάσεις μας αλλά και τις προτάσεις του ΚΕΣΥ, προτάσεις που περιείχαν συναδέλφους μας εγνωσμένου κύρους και κατόχους διδακτορικών διατριβών, ορίσατε εξεταστές για την λήψη του τίτλου της ειδικότητός μας, κάποιους συναδέλφους αρεστούς προφανώς σε εσάς αλλά στερούμενους οποιουδήποτε μεταπτυχιακού τίτλου, χωρίς δηλαδή τα απαιτούμενα βιογραφικά και μάλιστα κάποιον μή έχοντα σχέση με την ειδικότητά μας, μή κάτοχο ούτε καν τίτλου Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής.

Όπως είναι σαφές διαμαρτυρηθήκαμε, άλλωστε το ίδιο γεγονός συνέβη και στις Εξεταστικές Επιτροπές και άλλων ειδικοτήτων, όπως π.χ. της Καρδιολογίας της Ορθοπαιδικής και άλλων αλλά του κάκου, η απόφασή σας φάνηκε αμετάκλητη.

Σήμερα βρεθήκαμε μπροστά σε άλλο κρούσμα αυθαιρεσίας. Πληροφορηθήκαμε ότι συγκαλέσατε «ευρεία συνάντηση φορέων» της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής με σκοπό την διαβούλευση αναφορικά με το νέο σχέδιο Νόμου σχετικά με την καθιέρωση του Οικογενειακού Ιατρού στην Ελλάδα και σ' αυτήν κλήθηκαν πάλι και μόνον (!) οι αρεστοί σε εσάς συνάδελφοι, οι οποίοι αφού προσπάθησαν να αλώσουν την ΕΛΕΓΕΙΑ στις εκλογές μας του 2015 και απέτυχαν οικτρά, ίδρυσαν δική τους «εταιρεία γενικής ιατρικής» προ ολίγων μηνών!

Είμαστε αναγκασμένοι να καταγγείλουμε τα γεγονότα αυτά και να δηλώσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η Πολιτεία διαβουλεύεται σε θέματα Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, που μας αφορούν άμεσα και για τα οποία αγωνιζόμαστε επί 30 συναπτά έτη, ΕΡΗΜΗΝ των Ελλήνων Γενικών/Οιογενειακών ιατρών".