ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η αγωνία της ηγεσίας του υπ. Υγείας να μείνουν «καθαροί» οι πρόσφυγες από την ελονοσία

Είναι φανερό, ότι η μεγαλύτερη αγωνία τώρα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης φυσικά, είναι να μην καταγραφεί κάποιο κρούσμα ελονοσίας στους πρόσφυγες.

Η αγωνία της ηγεσίας του υπ. Υγείας να μείνουν «καθαροί» οι πρόσφυγες από την ελονοσία

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το είπαν εμμέσως πλην σαφώς χθες οι εκπρόσωποι της ηγεσίας και οι καθηγητές, σημειώνοντας ότι αυτή την στιγμή έχουμε 60.000 πρόσφυγες στην χώρα και ίσως κάποια στιγμή συμβεί και αυτό. Προς το παρόν πάντως, από τα 4 περιστατικά εγχώριας μετάδοσης ελονοσίας που έχουμε, δεν αφορά κανένα σε πρόσφυγα, τόνισε ξεκάθαρα ο καθηγητής της ΕΣΔΥ και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Και φυσικά, μας ενδιαφέρουν μόνο τα εγχωρίας μεταδιδόμενα περιστατικά, ξεκαθάρισε ο καθηγητής, προσθέτοντας, ότι τα εισαγόμενα κρούσματα- αυτά δηλαδή που προέρχονται από άλλες χώρες και διαγνώστηκαν στην Ελλάδα- δεν έχουν καμία σημασία και επίπτωση στη δημόσια υγεία καθώς αυτός που διαγιγνώσκεται, λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή και δεν μπορεί να μεταδώσει τη νόσο, δηλαδή να μολύνει κουνούπια (η ελονοσία όπως είναι γνωστό δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο).

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι έχουμε πει πως δεν θα επιτρέψουμε το προσφυγικό να μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα, ή ναρκοπέδιο και φαίνεται ότι η αγωνία τώρα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, είναι τεράστια. Είμαστε μία χώρα υγειονομικά ασφαλής, συνέχισε, προσθέτοντας, ότι η κυβέρνηση έχει κλείσει την Ειδομένη και τον Πειραιά ενώ και το Ελληνικό θα αντιμετωπιστεί σε άλλη βάση.

Υπήρξαν προβλήματα, συνέχισε, υπήρξαν δυσκολίες, διαχειριστήκαμε ένα τεράστιο, πρωτοφανές για τα μεταπολεμικά χρονικά ρεύμα μετακίνησης πληθυσμών, Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα ήταν οι συνθήκες διαβίωσης, στέγασης και σίτισης. Θεωρώ λοιπόν ότι ούτε «υγειονομική βόμβα» υπάρχει στη χώρα, ούτε «υγειονομικό ναρκοπέδιο», επεσήμανε με νόημα ο υπουργός.

Από την πλευρά του επίσης ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, υπογράμμισε ότι το Σχέδιο Μετεγκατάστασης των προσφύγων που επεξεργάζεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, θα δώσει σίγουρα αποτελεσματικές λύσεις σε θέματα δημόσιας υγείας στους ανθρώπους αυτούς.

Και την ώρα που γίνονται οι παραπάνω δηλώσεις, φυσικά όλοι γνωρίζουν, την έκθεση - κόλαφο του Αντιπροέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητή Αλεξ. Μπένου ο οποίος έχει μιλήσει για τραγικές συνθήκες υγιεινής στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες. Ο κ. Μπένος έχει ήδη αποστείλει την έκθεση σε τρία υπουργεία (Υγείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας) από τις 21 Ιουλίου.

Στην έκθεσή του ο κ. Μπένος, αποκαλύπτει ότι κινδυνεύει η υγεία των προσφύγων καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η στέγαση των προσφύγων γίνεται σε αποθήκες εν αχρηστία μετά από βιομηχανική χρήση. Σε όλους τους χώρους υπάρχει συγχρωτισμός εκατοντάδων ανθρώπων σε ενιαίους χώρους, χωρίς επαρκή εξαερισμό, με συσσώρευση απορριμμάτων και αποβλήτων, κακές συνθήκες υγιεινής, ανεπάρκεια στη χορήγηση πόσιμου νερού και κυμαινόμενη ποιότητα και ποσότητα τροφίμων. Οι παλαιότερες χρήσεις των αποθηκών αυτών πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες έκθεσης των πληθυσμών αυτών σε γνωστούς ή άγνωστους παράγοντες κινδύνου.»

Ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι πως όλα τα κέντρα φιλοξενίας βρίσκονται σε πολύ κοντινή ακτίνα τόσο από μεγάλες εστίες αναπαραγωγής ανωφελών κουνουπιών (ορυζώνες Θεσσαλονίκης, κοίτη εκβολής Γαλλικού Ποταμού, λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου) στις οποίες συλλαμβάνεται σταθερά σε όλα τα έτη, πολύ σημαντικός πληθυσμός ανωφελών ακμαίων» και τονίζει ότι «η μακρόχρονη διαβίωση αυτών των κατ' αρχήν υγιών πληθυσμών σε παρόμοιες συνθήκες πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης τροφιμογενών και υδατογενών επιδημιών καθώς και μεταδιδόμενων με διαβιβαστές (κουνούπια) νοσημάτων, επιβαρύνει το γενικό βιοψυχοκοινωνικό επίπεδο υγείας του πληθυσμού και τον εκθέτει σε σειρά παραγόντων κινδύνου»

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής προσφύγων, Οδυσσέας Βουδούρης, δήλωσε πριν μερικές ημέρες σε ιστοσελίδα της Κρήτης, ότι η Κρήτη μπορεί να γίνει μέρος- πρότυπο στη διαχείριση του προσφυγικού αφού δεν υπάρχει η πίεση που αντιμετώπισε η πολιτεία στις δύσκολες καταστάσεις των προηγούμενων μηνών, τονίζει ξεκάθαρα υποστηρίζοντας ωστόσο, ότι απαιτείται συναίνεση για να πετύχει το εγχείρημα. Ακόμη, υπογραμμίζει ότι δεν είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε νέες θέσεις, είναι όμως απαραίτητο να αναβαθμίσουμε υπάρχουσες θέσεις και σε πολύ λίγες περιπτώσεις πλέον να δημιουργήσουμε νέες δομές.

Διαβάστε ακόμη:

Η Ελλάδα έχει απόλυτη επάρκεια σε αίμα αλλά τα κρούσματα της ελονοσίας θα αυξηθούν

Οδυσσέας Βουδούρης: Η Κρήτη, πρότυπο στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος