ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Διαχωρισμό των παραπεπτικών ζητούν οι καρδιολόγοι από τον Ανδρέα Ξανθό

Τον διαχωρισμό των παραπεμπτικών για βιοχημικές -ορμονολογικές- αιματολογικές εξετάσεις από τα παραπεμπτικά που αφορούν απεικονιστικές εξετάσεις ζητά, με σχετικό έγγραφό της προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ).

Διαχωρισμό των παραπεπτικών ζητούν οι καρδιολόγοι από τον Ανδρέα Ξανθό

Όπως αναφέρεται, απαιτείται άμεση διευθέτηση του θέματος προκειμένου να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών και παράλληλα να διευκολυνθούν οι γιατροί.

Ειδικότερα, οι καρδιολόγοι υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης από τις 7/11/2016, σύμφωνα με την οποία ισχύει η συνταγογράφηση εξετάσεων με μέσο όρο ανά παραπεμπτικό ανάλογα με το ICD-10 και την ειδικότητα, δημιουργεί μεγάλες στρεβλώσεις και αδυναμία πολλές φορές αναγραφής σημαντικών εξετάσεων για την πάθηση του ασθενούς, αφού στον μέσο όρο παραπεμπτικού λαμβάνονται υπόψη συνολικά οι εξετάσεις που γράφονται για τη συγκεκριμένη πάθηση (ICD-10) από την ειδικότητα, ανεξάρτητα αν πρόκειται για βιοχημικές- αιματολογικές εξετάσεις ή απεικονιστικές.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ Φώτιος Πατσουράκος, «αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο μέσος όρος των παραπεμπτικών να είναι πολύ χαμηλός και έτσι να υπάρχει μόνιμα αδυναμία αναγραφής triplex καρδιάς, αφού αν αναγραφούν π.χ. βιοχημικές εξετάσεις αξίας 20€ και triplex καρδιάς αξίας 70€ ο μέσος όρος θα είναι 45€ και άρα ουδέποτε θα μπορεί να αναγράφει triplex καρδιάς. Έτσι, θα πρέπει να υπάρχει μόνιμα η καταχώρηση της εξέτασης ως εξαίρεση, γεγονός που ενδεχομένως σε έλεγχο ο γιατρός θα αναγκάζεται σε απολογία».

Ο μέσος όρος παραπεμπτικού για την ειδικότητα της Καρδιολογίας και με διάγνωση βαλβιδοπάθεια μιτροειδούς (ICD-10 I.05) είναι 52,76€, περικαρδίτιδα (I.30) 34,58€, πολυβαλβιδοπάθειες (I.08) 46,38€ και προσθετική βαλβίδα (Ζ.95) 29,30€, παθήσεις για τις οποίες είναι απαραίτητο το έγχρωμο υπερηχοκαρδιογράφημα. Όμως, με τη χρήση του μέσου όρου υπάρχει πάντα υπέρβαση του 20% στις συγκεκριμένες παθήσεις και άρα αδυναμία αναγραφής του έγχρωμου υπερηχοκαρδιογραφήματος.

Σύμφωνα με την ΕΕΚΕ, για να υπάρξει άμεση λύση του προβλήματος αυτού, που φυσικά ισχύει και σε άλλες παθήσεις και ειδικότητες, όπως και άλλων προβλημάτων που έχουν ανακύψει, πρέπει να υπάρξει επίσης συνεννόηση με τις Επαγγελματικές Ενώσεις και Επιστημονικές Εταιρείες, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι γιατροί, αλλά κυρίως να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να προστατευτεί η υγεία και η ζωή τους από την γραφειοκρατία και αδυναμία αναγραφής των εξετάσεων.